АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Може ли Триморието да бъде основа за български политически проект?

Валентин Радомирски - 11 юни 2020

Интервю на Валентин Радомирски
за предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ на телевизия „Европа“

Водещ: „До 2-3 месеца Цветан Цветанов  решава за нов политически проект“. Това заглавие излезе преди дни в сайта на БНР, където в предаването „Неделя 150“ бившият зам.-председател на ГЕРБ и председател на парламентарната им група до неотдавна беше дал интервю. В това  интервю той казва и нещо, което е особено провокативно за анализиране. „Ако се прави политически проект – казва Цветанов, – то той трябва да е с ясни евроатлантически принципи. В евроатлантическия път на страната трябва да се кажат големи истини. Много се дистанцираме от една много важна инициатива – „Три морета“, където амбицията е да се засили дигиталната, транспортната и енергийната свързаност с ефективен инструмент за противодействие на руското и китайското влияние в района на Триморието. Това би могло да даде по-голяма сигурност и икономическа перспектива.

Разговаряме с бившия български посланик в Румъния г-н Валентин Радомирски по темата „Може ли Триморието да бъде основа за български политически проект и какво би означавало това“. Г-н Радомирски е един от големите познавачи на генезиса, логиката и актуалното предназначение на инициативата „Три морета“

Г-н Радомирски, как трябва да анализираме заявката на Цветан Цветанов за бъдещ политически проект, в чиято основна идейна конструкция да залегне инициативата „Три морета“ през евроатлантическата ѝ призма и през идеята да се противопоставяме на руско и китайско влияние?

Валентин Радомирски: Не бих искал да коментирам идеята за политически проект от вътрешнополитическа гледна точка. От външнополитическа гледна точка очевидно има отдавна такова желание в България да има ясен политически проект, който да защитава тези цели. Неслучайно и Атлантическият клуб преди около две седмици излезе с подобно заявление. Има една тревога в някои кръгове в България, че евроатлантическите ни ценности не са достатъчно защитавани в момента. Не зная откъде идва тази тревога, тъй като фактите говорят за обратното. Но връщайки се към идеята, която г-н Цветанов сподели, бих искал да кажа няколко думи за историята на Интермариума, както е първоначалното му название, или Триморието, което е един проект от 20-те години на миналия век. Той е повдигнат от маршал Пилсудски, който дава тогава задачата на Генералния щаб на полската армия и разработва политическата и военната част на този проект.

Нейната основна цел е да се спре настъплението на болшевизма след Великата октомврийска социалистическа революция, както се нарича по онова време в Русия. И обхваща страните от Балтийско море до Адриатическо и Черно море. Тази идея съществува през цялото време между двете световни войни. Малко е позабравена по времето на Студената война, но рязко се възобнови след Майдана в Киев през 2014 г.

Има двама души – един шведски политолог, който работи активно с Атлантическия съвет във Вашингтон, и един немски политолог – те направиха теоретичните разработки през 2014 г. В тях ясно се даваха целите на новото възраждане на Триморието, или Интермариума.  Около 22 мисля, че бяха целите, които може да си постави една подобна конфедеративна структура. Една трета от тях бяха военни.

По-късно проектът се разви по малко по-друг начин. Той получи одобрението на няколко държави, в т.ч. и Хърватия, и първата среща, на която беше организирана институцията на  новото Триморие, се състоя в Дубровник. Втората беше във Варшава.

Знаменателно беше, че през 2017 г. американският президент Доналд Тръмп посети първо Варшава и говори дълго за Триморието , като това посещение беше дори преди посещенията му в Германия, Франция и другите по-големи западни европейски страни. Така той даде знак, че новата американска администрация напълно подкрепя този проект.

Водещ: Това означава ли, че ако стартът на инициативата „Три морета“ е исторически обвързван с идеите на маршал Пилсудски в тогавашния контекст на опит за възпиране на болшевизма, то днес в голяма степен този проект влиза в периметъра на геополитическите интереси на САЩ, в чийто поглед това е пространство, в което могат да се възпират руски и китайски интереси?

Валентин Радомирски: Да, точно така се формулира и аз мисля, че Триморието е един от малкото въпроси, по които в момента в Щатите политическият елит – републиканци, демократи – са единодушни. Виждате колко дълбоко е разделението в САЩ не само по партийна линия, но и сред населението. Така че това е един от малкото въпроси, по които има общо взето единодушие, че това е в американски интерес.

Водещ: В този контекст, споменавайки Триморието като една от основните платформи на бъдещ политически проект, г-н Цветан Цветанов очевидно се опитва да даде знак към Вашингтон и да си осигури политическа, стратегическа и други видове подкрепа. А доколкото, както вие казахте, по тази тема има консенсус между републиканци и демократи, това може да бъде разчетено така: че който и да спечели предстоящите през ноември президентски избори в САЩ, за инициативата „Три морета“ и за политически проект, построен върху тази инициатива, винаги ще има благосклонно отношение от Вашингтон?

Валентин Радомирски: Независимо от това единодушие, представителите на двете части на управляващия елит във Вашингтон – демократи и репубрликанци, се различават. И това по всяка вероятност ще проличи след изборите. Според мен републиканците залагат на Триморието от гледна точка на доктрината „Тръмп“, който даде сигнал, че – грубо казано – като една майка САЩ започват да „отбиват“ своето дете Западна Европа. Но не и Източна Европа. И в това е разликата между Тръмп и демократите. Според него Триморието е новата полоса, в която американските интереси, преди всичко военностратегически, ще бъдат запазени, така че да бъдат сдържани и Русия, и Китай в евентуални свои замисли спрямо Западна Европа. А кошмарът за американците, както казва Фридман, бившият шеф на „Стратфор“, би бил едно евентуално обединение някога между Германия и Русия. Това не бива да се допусне на никаква цена и американците правят всичко възможно. И Триморието в това е крайъгълен камък. Т.е. тук републиканците имат тази цел. Те не биха искали да спират на този етап Китай и Европа. За тях Китай е далечна цел и тази цел е концентрирана в Азия. Докато демократите, които също като китайците имат общи глобалистични цели, са преди всичко насочени към Триморието като спиране главно на Русия. В това е различието между двете партии.

Водещ: Но това различие по никакъв начин не засяга нещо, което си струва много детайлно да бъде погледнато – ролята на България като елемент в пъзела на Триморието и съответно един много сериозен акцент на внимание, какъвто Вашингтон би поставил върху политически проект, разгърнат върху идеята за Триморието като основа за противопоставяне на руски и китайски интереси.

 Валентин Радомирски: Според мен България не е толкова важна страна в проекта „Триморие“. България придоби важност, след като Турция започна да прави крачки за сближаване с Русия през последните няколко години. Преди това се залагаше на оста Полша – Румъния – Турция, която да прегради всякакви опити на Русия да излезе извън акваторията на Черно море.

Водещ: Ние отчитаме реалността, че Турция вече заиграва с Русия и от тази гледна точка България е значим фактор в полезрението…

Валентин Радомирски: Точно така. Тя става, след като започна така нареченият (аз го наричам) ситуационен съюз между Турция и Русия. И тогава Румъния придоби основно значение на Балканския полуостров. Даже някои анализатори напоследък твърдят, че от военностратегическа гледна точка тя дори има по-голямо значение за САЩ, отколкото Полша. Но Полша и Румъния са двата центъра на Триморието. Не случайно те бяха най-активни в създаването на различни военни части, примерно с Украйна. Имаше един огромен гаф – спомняте си, когато премиерът отказа (след като се беше съгласил бившият президент) да се образува българо-украинско-румънска бригада… Така че България придоби някакво значение, но не главното значение в Триморието. Триморието всъщност в момента също изпитва напреженията между Севера и Юга, които изпитват Европейският съюз и НАТО. Страните от северната част в Триморието са много по-активни в промотирането не тези цели, за които говорим, докато част от страните от Балканския регион, с изключение на  Румъния, са по-предпазливи. Ето защо и това, което спомена г-н Цветанов в своето интервю – за икономическите аспекти – излезе на повърхността през последните две години, докато бяха скрити военно-стратегическите цели за възпирането на Русия и на Китай в този регион.

Водещ: Обаче при активно систематично водена публична кампания и в България, а и от България към света,  значимостта на България като елемент от Триморието би могла да бъде конкретизирана и повишавана. А това би могло да стане предмет за кампания на бъдещ проект. Да се изгради едно говорене, което да подчертава, че България има смисъл и стойност. Защото ако досега не сме били толкова важни, то не е защото нашето място не е важно, а защото политическите послания не са откроявали място и потенциална роля на България в този проект.

Валентин Радомирски:  Това звучи добре и наистина може би е така за част от хората в България и особено за част от сега управляващия елит. Но има една голяма опасност. По мое мнение Триморието може да ни отведе към едно постепенно разделяне на Европа отново на две части. Едната част е Западна Европа, която през последните години започва да мисли сериозно за своята еманципация от САЩ. И то не защото тя дойде до тази идея, а защото Тръмп я накара да започне да мисли за подобни моменти…

Водещ:  Не е Тръмп. Първи – отново по време на републиканска администрация, само че по времето на Джордж Буш-младши – това беше неговият държавен секретар по отбраната Доналд Ръмсфелд. Първо те въведоха понятията „Нова Европа“ и „Стара Европа“, която днес се проектира като Запад и Изток. Просто Тръмп стъпва върху това и го пълни с ново съдържание.

Валентин Радомирски:  Да и това е  далеч по-решителна стъпка, която накара елитите в Западна Европа да се замислят сериозно върху бъдещето на Европа. Дали Европа ще бъде геополитически играч – този въпрос се поставя съвсем сериозно в кулоарите на Западна Европа. И тук е мястото на България да си мисли къде е тя. Дали Триморието е инструментът?

Водещ: Нашата тема е: политически проект в България, построен върху идеите на Триморието, така както Вашингтон при Доналд Тръмп ги разбира. Това означава политически проект, подчинен на идеята да бъде своеобразен идеен отразител на интереси на Вашингтон, т.е. това ще бъде един дълбоко и твърдо проамерикански проект, който ще се ползва може би с подкрепа от Вашингтон, дори цената да бъде България просто да стане много по-откровена опора, съюзник на Вашингтон в региона. Ако разбира се такъв проект пробие и спечели избори. Благодаря г-н Радомирски, за този анализ, който направихме.

Източник - Телевизия "Европа", "Свободна зона", 10.06.2020
Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Завършил е през 1974 г. „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа във МВнР през 1976 г. Между 2005 г. и 2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев. От 2009…