АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Пауновата опашка

Румен Попов - 16 юли 2020

Щом свирне призивната тръба на ГЕРБ и професор Близнашки разгръща академичната си ерудиция  с неопровержими доказателства за политическата и нравствена импотентност на всички, които не харесват неговите патрони.

На 15 юли, в предаването на БНТ „Още от деня“ той, със снизходителна усмивка, нарече протестиращите в страната срещу безумната политика на правителството на Бойко Борисов и произвола на главния прокурор на републиката „тълпа“, която няма градивна енергия и не си дава отчет за катастрофалните последици от падането на правителството Бойково: служебно правителство, съставено от президента Радев ще съсипе страната. После скромно добави: „Служебното правителство, което аз оглавих по волята на президента Плевнелиев беше друга работа, то направи доста добри неща!“ И защо такава мрачна прогноза? Ами защото президентът Румен Радев е „случаен човек“, не е политик, като него самия – човек с марксическа закалка, израснал  политически във Висшия съвет на БСП. Същият Висш съвет има политическото късогледство и не го излъчи за кандидат за президент от БСП.  Това неблагоразумие лиши редиците на БСП от научното светило Близнашки. Сега той осветлява с политическата си прозорливост делата на ГЕРБ; тези, които го приеха с отворени обятия в тежките дни, след раздялата  му с БСП. Очевидно, според Близнашки,   „стълбът на държавата“ Бойко Борисов не е случаен човек, защото е израснал зад бетонната ограда на школата в Симеоново, разширил е политическата си култура в редиците на СИК, ВИС и прочее „политически“ организации. Да се поставя под съмнение политиката на този „неслучаен“ човек, значи да се „троши държавата“, както сам Борисов скромно оценява последиците от излизането му от властта и както Близнашки с професорска убедителност потвърждава.

А Радев? Той е „случаен“ ,  не е израснал в университетските кабинети, няма стаж в подземния свят на отечеството, когато основите се рушаха.   В това време летял на самолети, командвал авиацията на България, учил в разни наши и американски академии. Тези неща не  го правят нещо повече от „случаен човек „ в кадровата банка на политиците на учения Близнашки.

Професорът е разгадал замисъла на този „случаен човек“ в държавата: да вземе цялата власт, с която той не знае какво ще прави. Очевидно прозренията на Близнашки са оценка на призивите на президента за оставка на правителството и главния прокурор. Как тези призиви  водят до заграбване на цялата власт е тайна, която само професорът знае. И не я разкрива на простосмъртните. И за по-голяма убедителност и за да покаже на  непросветените, че за да си професор трябва да четеш и цитираш умни мъже, цитира Линкълн.  За Близнашки не е важно да разкрие с какво президента Радев заблуждава народа, но е твърдо убеден, че един ден този народ ще разбере, че е заблуждаван. Важното е ние да видим, че е чел великите.

Още нещо, извън въпросното интервю. Ренегатството е непоправима нравствена недостатъчност. Човек винаги може да направи преоценка на своето минало, на своите идейни заблуди. Но престъпно е да презреш това минало и хората, с които си го преживял и които са съхранили неговите идейни устои . Загубвайки опора в миналото, ренегатът като пауните е готов при първо подсвирване да разпери опашка и да краси друг птичарник. С набързо спретната идейна патерица , той куцука по дългия път от банкрутиралата си вяра към нови работодатели. В случая с Близнашки – той беше ги намерил. Но не е ясно какво ще прави съвсем скоро, когато и новите „неслучайни“ работодатели станат пътници към политическото небитие.

Румен Попов е български офицер, контраадмирал, о.р. Роден е в Пловдив през 1932 г. Завършва Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ през 1953 г. Във ВМФ десет години служи на подводни лодки от щурман до командир на подводна лодка. Завършва Военноморската академия в Ленинград (Санкт Петербург) през 1966 г., след което служи в щаба на ВМФ и оперативно управление на Генералния…