АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Димитър Иванов: Протестите са автентичен вулкан на народния гняв

Димитър М. Иванов - 04 август 2020

Анализаторът прогнозира близо 30% спад на икономиката за първото полугодие

Протестите на българите са уникален автентичен вулкан на народния гняв и този вулкан е за реалното бъдеще на България“. Това каза пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.

По думите му „ситуацията, в която се намираме, е критично важна за целия ни народ“.

Ние се намираме все още в началния период на кризата. Сега трябва да мислим не само за динамиката на възстановяване на икономиката, но и каква ще е цената на едно възможно възстановяване при една продължителна криза. Отговорите са доста плашещи в политически, в икономически и в социален план. Всякаква интервенция от страна на олигархични групи и лобита би усложнила ситуацията за целия български народ. Ние сме изправени пред криза, която може да продължи през цялото следващо десетилетие“.

В предаването „12+4“ проф. Иванов подчерта, че половин година вече страната ни е лашкана от мерки в мерки без никаква логика и методология.

„Няма график за реализиране на тези мерки. Освен това те сочат един остарял ведомствен подход, а не истинско подпомагане на бизнеса и на домакинствата… Икономиката ни ще има спад за първите шест месеца на годината с 27-30%… Цели райони ще бъдат ударени като от пустинна буря“.

Според него страната ни няма комплексна програма от икономически мерки, която да осигури преминаването през пика на кризата и стабилизирането на България пред 2022-2023 година.

Проф. Димитър Иванов заяви, че международното доверие към премиера е изчерпано и че е налице огромно международно излагане на България с такъв премиер.

Това измъчване на българските граждани не може да продължава“.

Интервюто с проф. Димитър Иванов можете да чуете в звуковия файл.

Източник - БНР, програма „Хоризонт“,„12+4“, 03.08.2020
Димитър Иванов е професор, доктор на икономическите науки. От години живее и работи в Лондон.