АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Валентин Радомирски: Ситуацията в Беларус прилича на тази в Армения преди 2 г.

Валентин Радомирски - 20 август 2020

В политиката в кризисни ситуации като тази в Беларус всичко е възможно – в първите дни от протестите в Минск бе направен опит да бъде повторен украинският Майдан, коментира пред БНР дипломатът и анализатор Валентин Радомирски.

„В момента нещата са далеч по-спокойни, протестите са главно мирни и подчертават това нещо. Освен това протестната вълна се раздели на две. Така че бих направил аналогия не с Украйна, а със случилото се преди две години в Армения. Където опозиционните лидер не поставяха под въпрос външнополитическата ориентация на страната и не желаеха конституционни промени – нещо, което е доста различно от Майдана“, отбеляза Радомирски.

Според него в кариерата на президента на Беларус Александър Лукашенко могат отчетливо да се видят два периода – около 2002 г. започва вторият.

„В първия той се направи на лидер, който отговаря на надеждите и очакванията на голяма част от населението. След 2002 г. обаче той премина към система на ръчно балансиране на противостоянията и проблемите в обществото – започна да ограничава интеграционните процеси на изток, за да развива отношенията със Запада. Опитваше се и поддържаше сили в Беларус, които искат отделяне на беларусите от руския свят. Засили етническия национализъм“, посочи анализаторът.

И допълни, че протестиращите са разделени – Координационен съвет, създаден на 14 август, който е съставен от подкрепяни от Запада либерали с лидер Павел Латушко, който е бил министър на културата, както и посланик в Испания и Португалия, а съвсем наскоро уволнен от поста директор на Националния академичен театър „Янка Купала“.

„Втората част са работниците, които доведоха до нова характеристика на вълненията. Именно стачките им изплашиха много минското ръководство и то заговори за повторно преброяване на бюлетините“, отбеляза Радомирски.

И допълни, че последният ход на Лукашенко е национализмът и той ще продължи да залага на него и ще се опита да продължи политиката на игра между Запада и Изтока:

„Изходът зависи от много по-голямата геополитическа игра, която ще се разгърне след изборите в САЩ тази година“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Източник - БНР, програма „Хоризонт“,„12+4“, 20.08.2020
Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Завършил е през 1974 г. „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа във МВнР през 1976 г. Между 2005 г. и 2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев. От 2009…