АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Срамно и жалко поведение на българското правителство 

Димитър М. Иванов - 02 септември 2020

В пълен разрез с международните норми на поведение, в разрез на подписаната от Република България СВЕТОВНА КОНВЕНЦИЯ (CWC) ЗА ЗАБРАНАТА НА РАЗРАБОТВАНЕТО, ПРОИЗВОДСТВОТО, НАТРУПВАНЕТО И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ И НЕГОВОТО УНИЩОЖАВАНЕ, днес българските органи на реда си позволиха да нарушат нормите и правилата на тази Конвенция и да използват газ срещу протестиращите.

Използване на газ срещу граждани, в страна-членка на ЕС, в 2020 г.

Свидетелство за анахронизма, страха и паниката на едно отиващо си и агонизиращо управление.

Средствата за борба с безредиците като сълзотворен газ и други видове химически спрейове са забранени за използване във война съгласно Конвенцията за химическо оръжие (CWC). И все пак те все още могат да се използват за правоприлагане и контрол на безредиците.

В текстовете на Конвенцията (CWC), в нейните разпоредби и механизми е предвидено, че някои химически агенти могат да се използват само за контрол на безредиците, но ИЗРИЧНО Е ПОДЧЕРТАНО, че това може да стане само след като органите на реда предупреждават хората адекватно, преди да освободят агентите и им дадат време на хората за разумен начин да избягат от всякакъв газ.

Не видяхме днес да е налице подобно предупреждение.

Изваждането и употребата на химическите спрейове бе изненадващо и никой от пострадалите граждани не би могъл адекватно да реагира на тях.  Властта може да твърди, че тези газове не са химични, но те са химични по своята същност и вредни за човешкото здраве. Да не говорим за нанесените дълбоки психологически ефекти.

С използването на тези химически газове, правителството на Борисов и на неговите коалиционни партньори показа, както на своя народ, така и на цял свят, че българските граждани не са свободни да не се съгласяват с кликата на Борисов.

Показа, че за него европейските ценности са само празни думи и че българските граждани не са свободни да протестират.

Показа и доказа, че отсега нататък, за него има само един изход и той е Оставка и пълен отказ от каквато и да е политическа дейност.

Днес, България бе засрамена отново в международен план.

От собственото си правителство.

Димитър Иванов е професор, доктор на икономическите науки. От години живее и работи в Лондон.