АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
В. Радомирски: Едва ли скоро ще проличи какво е обещал Лукашенко и може ли да го изпълни

15 септември 2020

„Едва ли скоро ще проличи какво точно е обещал Лукашенко и дали е възможно да го осъществи. Това е най-конфиденциалната част от срещата“. Това заяви пред БНР дипломатът и анализатор Валентин Радомирски във връзка с провелата се вчера среща на президентите на Русия и Беларус, при която Владимир Путин отпусна заем в размер на 1,5 милиарда долара на Беларус в знак на подкрепа на Александър Лукашенко, който е на визита в Сочи. По думите му разговорите са се водили на стратегическо ниво – не само как да се реагира в сегашната обстановка в Беларус, но и какви са перспективи при развитие на различните сценарии пред държавата.

„Важно е, че Путин поздрави Лукашенко с победата на изборите на 9 август, защото Русия поддържа тази гледна точка. Не е ясно какво ще стане на 9 октомври, защото до тази дата Лукашенко трябва да положи клетва и да заеме поста, но той се бави, тъй като това ще стане повод за увеличаване на стимулите за протест. В случай, че не бъде спазен срокът, тогава ще бъде нелегитимен, защото няма да е положил клетва като президент на Беларус“, обясни дипломатът.

Радомирски подчерта, че тогава Русия може да се окаже в една различна позиция, признавайки легитимността на Лукашенко, ако той пропусне сроковете за полагане на клетва като държавен глава.

В предаването „12+3“ Валентин Радомирски коментира, че акциите на протест в Беларус са безпрецедентно събитие за обществено-политическия живот на страната:

„Разбира се, че зад това има поръчители и местни координатори, но този протест падна на благодатна почва, защото гражданите на Беларус се умориха от многовекторната политика“.

Цялото интервю на Петър Волгин с Валентин Радомирски в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Източник - БНР, програма „Хоризонт“,„12+3“, 15.09.2020