АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Валентин Радомирски представя биографията на Рихард Зорге – един от най-успешните шпиони на СССР

Валентин Радомирски - 21 септември 2020

“Това е един огромен труд, който е направо научен и с много нови моменти“, каза в предаването „12+3“ дипломатът и анализатор Валентин Радомирски за биографията на един от най-успешните съветски шпиони Рихард Зорге, който действа на територията на Япония. Книгата се казва – „Безупречен шпионин“ на Оуен Матюс.

„Но авторът като и други автори също не е имал достъп до архивите на съветското военно разузнаване. Оуен Матюс е известен английски журналист, който има по майчина линия руска кръв.“, посочи още Радомирски.

„Зорге има много добри източници на информация. Докладите му понякога обаче не се приемат с голямо доверие… Зорге събира информация по време на Втората световна война“, поясни още Радомирски.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

Източник - БНР, Хоризонт, 12+3
Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Завършил е през 1974 г. „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа във МВнР през 1976 г. Между 2005 г. и 2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев. От 2009…