АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Отвратителната хипердемагогия на трубадурите на управляващата коалиция

Димитър М. Иванов - 10 октомври 2020

Чувам, чета и гледам по българските медии изказвани мнения от страна на редица анализатори и пропагандатори на ГЕРБ и на „Обединени  патриоти“, че с Доклада на Европейската комисия и с Резолюцията на Европейския парламент по отношение на върховенството на закона у нас нашите собствени евродепутати са направили така, че репутацията на България да бъде очернена в Европа, че е охулена, че е нанесена щета върху страната ни.

Това е чиста проба отвратителна хипердемагогия от страна на трубадурите на управляващата коалиция, целяща да хвърли вината върху опозицията, върху националните протести, върху гражданите на страната, върху държавния глава.

Изнесените случаи и документи в сърцето на Европа за множеството нарушения на върховенството на закона, на принципите на Републиката, на установените демократични устои – бяха и са едно свръхважно свидетелство за съвременната ни история.

Свидетелство пред нашия Европейски дом за лошите практики на управлението у нас.

2020 година е преломна и съдбовна година в развитието на България. След един драматичен и в голяма степен сгрешен в своите посоки, реформи и политики преход българите имат право да анализират тези последни 30 години от своят живот, да направят рекапитулация на всичко и да решат дали да продължават да бъдат управлявани по досегашния начин.

И затова анализът и оценката на Европейската комисия и на Европейския парламент не са оценка за репутацията и излагането на България; те не охулват България.

Те са всъщност една тежка присъда върху един десетгодишен режим на управление, който имаше съдбата да наследи, увеличи и доразвие в порочна посока всички негативни черти на множество предишни правителства у нас.

Когато разглеждаме историята на България, когато я учим или се връщаме да я анализираме, ние не избираме само част от тази история, славна, слънчева и успешна. Обичайки България със сърцата и душите си, ние не се отказваме, не крием, а се взираме както в тежките и драматични сенки на миналото, така и в светлината на нашето Възраждане. Извличаме уроци и мъдрост от всичко.

И затова няма от какво да се срамуваме, че истината за един станал дълбоко недемократичен режим бе представена пред Европа. Защото или сме за европейски ценности, или сме против тях. Или имаме продължителност и кохерентност в нашите дългосрочни политически виждания, или всичко е една противна демагогия и манипулация на обществото.

България, българският народ, гражданите на нашата страна не са виновните за множеството принципни и същностни нарушения на върховенството на закона у нас.

Република България не е и не може да бъде отъждествявана с режима на Борисов и компания.

И всички, които се опитват да наложат знак на равенство между Република България и режима на ГЕРБ и ОП, се лъжат дълбоко. Републиката и демократичните устои на българското общество стоят над всяка конкретно-историческа, идеологическа и специфична власт.

Очевидният процес на конфискацията на властта у нас с всички средства трябваше в крайна сметка да бъде освидетелстван пред цяла Европа, и то официално. За да разбере обединена Европа, че тези, които тръбяха пред света, че защитават европейските ценности на свобода, на солидарност, на демократичност, реално направиха така, че българският народ да служи на политики и практики, отричащи именно тези същите ценности.

И чия е вината за всичко това – Европа трябваше да чуе и да разбере. А и в Лондон, във финансовото Сити, никой не си и мисли, че България и българският народ са виновниците за тази ситуация. Виновниците отдавна са идентифицирани и в международен план. Сега това идентифициране стана и де юре.

И затова българите днес са в търсене на една нова алтернатива, включително и по отношение на немалката съпровождаща вина на европейските институции да се стигне до това състояние на управлението в България.

Една нова алтернатива, която стои абсолютно и без никакво съмнение на дневен ред и която стъпва включително и върху бъдещата преориентация на европейския проект; върху обективното осъзнаване на необходимостта да се защити по един хармоничен начин суверенитетът на всяка нация, демократичните принципи и този на интеграцията на Европа.

Димитър Иванов е професор, доктор на икономическите науки. От години живее и работи в Лондон.