АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Валентин Радомирски: „Три морета“ може да предизвика ново разделение в ЕС

Валентин Радомирски - 22 октомври 2020

Това не е в полза на България, уточни дипломатът

„В момента инициативата „Три морета“ може да стане една от основните, която да предизвика ново разделение в Европейския съюз. Трябва да бъдем изключително внимателни, тъй като това не е в полза на България“. Това каза пред БНР дипломатът Валентин Радомирски във връзка с участието вчера на президента Румен Радев в Талин в среща на върха на инициативата „Три морета“, председателствана от естонския му колега Керсти Калюлайд.

По думите му България не трябва да допусне да попадне в източноевропейски блок, независимо как ще бъде наречен той, който да се противопоставя на старата Европа:

„Трябва да укрепваме връзките с Европа, защото това е единственият засега източник на някакви гаранции за нашата сигурност“, категоричен беше той.

Според него обаче има стари наслоения между държавите, които биха попречили на някакво обединение около източноевропейска ос.

„Всички изследователи твърдят, че инициативата „Три морета“ има антируски и дори антикитайски характер. Тя трябва да спре евентуални помисли за връзки между старата Западна Европа и тези две държави, които се явяват основни конкуренти на САЩ сега“, коментира още дипломатът.

Интервюто на Петър Волгин с Валентин Радомирски в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Източник - БНР, програма „Хоризонт“,„12+3“, 20.10.2020
Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Завършил е през 1974 г. „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа във МВнР през 1976 г. Между 2005 г. и 2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев. От 2009…