АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Да очакваме ли гражданска война в САЩ?

Васил Проданов - 01 ноември 2020

През следващите дни водеща новина в световните медии ще бъде ставащото в САЩ, където противопоставянето между Тръмп и Байдън и техните привърженици никога не е било толкова голямо от времето на Гражданската война през 1861-1865 г. А още преди една година социологическо проучване в САЩ показа, че 67 % от американците смятат, че предстои гражданска война. И се готвят за нея. Според авторите на изследването изборите през 2020 г. ще бъдат така разделящи и водещи до взрив както изборите през 1860 г., които предшестват гражданската война през 1861-1865 г. Изследването показва, че мнозинството от американците са не просто неудовлетворени от политиката и политиците, а са страшно ядосани, гневни са. Очакват силно негативна кампания и от двете страни в предстоящите избори, която ще засили противопоставянията и доближи страната до ръба на гражданската война.

Неолибералните НПО-та и соросоидите у нас са в истерия в желанието си да махнат Тръмп, а  евроатлантиците с трепетно вълнение се надяват Байдън да победи. Който и да победи обаче може да се очакват неочаквани събития. Така е защото всички видове противоречия са изострени до крайност от икономическата криза в момента. Класовите противоречия между най-богатата олигархия в световната история и губещата своите предходни позиции средна класа, безработните, бедните, живеещи по улиците американци. Социално икономическото неравенство е в мащабите на другата голяма криза, породила икономическите бедствия през 1929-1033 г.  Расовите противоречия  в субективното съзнание на милиони американци са така изострени и нерешени, както те са били възприемани по времето на Мартин Лутър Кинг. Още през 2004 г. в своята последна книга „Кои сме ние? Предизвикателствата пред национална идентичност на Америка“ знаменитият Самюел Хънтингтън говори за тенденцията на демографски промени в расово и етническо отношение на американското общество, водещо до намаляване на количеството на белите американци, протестанти, които ще носи тежки разделения в американското общество и това вече се проявява все по-силно. Класовите социално-икономически разделения се проявяват все по-силно и чрез расови и етнически форми. Неслучайно голямата част от привържениците на Тръмп според социологическите изследвания говорят, че традиционният американски начин на живот изчезва така бързо, че „ние може би трябва да използваме сила, за да го спасим“.

Тръмп е на 74 години, а Байдън ще навърши този месец 78, всеки от тях няма какво да губи повече в този живот и са се хванали гуша за гуша на живот и смърт. Тръмп открито призовава за криминално преследване на Обама и Хилари Клинтън, както и на Байдън и неговото семейство. Всеки от тях разчита  на алтернативни расови групи – Тръмп апелира към белите американци и християнското население, а Байдън към мултикултуралисткото расово, религиозно, етническо, джендър многообразие, макар че всеки от тях се мъчи да привлече и от избирателите на другия.  Консерваторите апелират към традиционните ценности, миналото величие и националното ограждане от останалия свят, демократите си остават неолиберални глобалисти, които ще се борят за запазването на досегашния световен порядък. Демократите размахват заплахата от климатични промени и пандемията от Covid-19, Тръмп клейми и осмива и едното и другото като плашила на своите противници.

Мащабите на дълговата спирала на домакинствата, компаниите и федералното правителство засилват очакванията за загуба на световната позиция на долара и бягството от доларови активи. Бедствената в САЩ пандемия от COVID-19, заразила над 9 милиона души и убила над 200 000, ускорява поляризацията на трудовия пазар, тъй като работниците с квалификация на равнище средно образование са замествани от такива с ниска квалификация или без квалификация, а автоматизацията засилва дуализма на трудовия пазар. Затова и политическото разделение в  американското общество, според социологическите изследвания е огромна.

Неслучайно делът на американците участващи в сегашните избори е по-голям от всякога през последното десетилетие. Огромно количество хора смятат, че трябва да покажат какво искат в политиката. Видяхме как убийството на един черен американец извади през последните месеци милиони хора по улиците и предизвика масови сблъсъци, бунтове и дори обявяването между 8 юни и 1 юли 2020 г. на автономната „Народна република Сиатъл“. Социално-психологически ситуация може да се опише на всекидневен език – като „буре с барут“, на езика на теорията на революциите – като „революционна ситуация“, а на езика на теорията на системите – като неравновесно състояние на системата, която е в бифуркационна точка и малки събития може да я тласнат в неочаквана посока.

През 2016 г., когато излезе на сцената Тръмп известният американски историк и клиометрик Питър Турчин издаде своя бестселър „Епохи на безпорядъка: Структурно-демографски анализ на американската история“, в която на базата на емпиричен анализ на американската история открива 50 годишни цикли, през които се проявява ясно нарастване на противопоставянията и политическата нестабилност. Той показва, че през последните години около 70 % от американците смятат, че Америка върви в неправилна посока, а реалните заплати на американските работници днес са по-ниски отколкото преди четиридесет години, докато мултимилионерите са четири пъти повече. С нарастването на неравенството, политиката става все по-мръсно нещо и на политиците се гледа все по-негативно. Всяка година все повече американци стрелят, убивайки някого, а сега все повече са готови да убиват представители на държавата. Той прогнозира тенденциите, на които стана изразител Тръмп, отбелязвайки че няколко използвани от него индикатора за политическа стабилност ще стигнат своя пик през 2020 година. Америка ще бъде залята от насилствени вълни в резултат на нарастващото неравенство и промените в демографската структура на населението.

Влиятелното американско списание „Атлантик“, което започва да излиза през 1857 г., в навечерието на гражданската война в Америка, посвети още декемврийския си брой през 2019 г. на темата „Как да спрем гражданската война“, отбелязвайки как Америка се разпада на части. Наскоро то излезе със статия, озаглавена „Защо 2020-те години може да бъдат така опасни като 1850-те години“, когато бе предишната гражданска война. Да, така опасни са. През 1850-те години Републиканската партия е започнала битка за промяна на статуквото, за унищожаване на робството в разделената на южна и северна част Америка, а сега се бори за промяна на неолибералната глобализация, свързана с упадък на доходите на голяма част от американците, деиндустриализация на страната и възход на нови глобални сили. Дори демократите да спечелят повече гласове на изборите, то Върховният съд е в ръцете на републиканците, а доминиращо републиканските региони може да не бъдат съгласни с резултатите, особено тези, които са гласували по пощата. Тръмп вече неведнъж заяви, че гласуването по пощата ще доведе до фалшификации, както у нас противниците на ГЕРб заявяват, че ако не се гласува машинно ще има фалшификации.

Затова и в САЩ днес атмосферата е буреносна, а масовите нагласи са, че една нова гражданска война е напълно възможна. Преди месец излязоха данни от ново социологическо изследване, според което 61 % от американците смятат, че са на ръба на нова гражданска война, а 52 % заявяват, че вече се запасяват с храна и други жизнено важни стоки в очакване тя да започне. Мнозинството от американците се готвят за гражданска война. Запасяват се храна и оръжие.

Очакванията в самите САЩ в това отношение са показателни. Телевизиите показват как магазините в центровете на големите градове затварят и прозорците им се покриват с най-различни защити в очакване на бунтове и разрушения. Уолмарт, най-голямата търговска верига в САЩ  премахва оръжията от магазините си, където досега бяха голям бизнес, страхувайки се, че бунтовете и протестите ще доведат до нахлуване и завземане на тези оръжия от недоволните тълпи. А и сега в домовете на всеки сто американци има средно над 120 оръжия, с които те са готови да започнат да стрелят. По време на пандемията американците ускориха снабдяването си с нови оръжия. Общо над 400 милиона са пистолетите, пушките и всякакви други оръжия, които са не в ръцете на полицията или армията, а на обикновените граждани и могат да влязат в действие веднага. Могат да почнат да стрелят.

 

 

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския научен институт. За контакт: vprodanov@hotmail.com