АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Тръмп „умря“? Да живее духът на Тръмп!

Васил Проданов - 08 ноември 2020

След около два месеца Доналд Тръмп ще напусне „1600 Пенсилвания авеню NW” във Вашингтон и ще се премести в Trump Tower в Манхатън в Ню Йорк. На неговото място ще дойде 78 годишният Джо Байдън с обещанията да води Америка и светът към нови светли неолиберални бъднини.

В изборите в САЩ победи лагерът  на неолибералната  върхушка на глобализирания и офшорен капитал на соросоидите, трупал богатство и власт от времето на Рейгън до наши дни. Известно е, че около 100 американски милиардери финансираха кампанията на Байдън. Говори се, че най-големият му донор, платил за неговата победа бе Джордж Сорос. Сорос плати и може да тържествува, че парите му са свършили добра работа. Има богат опит в нежните революции, подкрепи и протестите с лозунг „Животът на черните има значение“, участва активно и в сегашните избори. Даде 50 милиона долара за битката срещу Тръмп и днес е доволен, както и соросоидите по света, които са на негова издръжка. Там, където се намесваше и побеждаваше досега Сорос противоречията не се решаваха, а задълбочаваха, тъй като той бе водеща глобална фигура в създаването на идеологически апарати и идеологическа обосновка на налагането на глобализирания неолиберален капитализъм по света.

Системната криза на капитализма не е изчезнала, а ще се засилва. Не са изчезнали противоречията на неолибералният глобализиран капитализъм, които родиха Тръмп. И проблемът на Америка съвсем не е „лошият Тръмп“. Той е симптом, той е изразител на обективни противоречия, които не само няма да бъдат решени от Байдън, но допълнително ще се засилят и това ще води до нов възход на духа на Тръмп или на тръмпизма.

Затова и победата на Байдън е пирова победа. И това е така, защото имаме задълбочавана от пандемията системна криза на неолибералния капитализъм. Капитализмът, обслужващ най-богатата олигархия в света. Още през 2015 г. специално проучване на „Ню Йорк Таймс“ установи, че 158 най-богати семейства от американската олигархия са основната част от финансиращите и съответно купуващите изборите на двете партии и това няма нищо общо с демокрацията, а тази системна характеристика ще става все по бедствена за капитализма. Тази системна криза роди Тръмп, тя ще продължава да носи със себе си духа на Тръмп. Тръмп умря политически, няма шансове на неговата възраст за нова политическа кариера, ако съдебните дела, които започва да води не преобърнат нещата. Каквото и да стане обаче духът на Тръмп, рожба на кризата на неолибералния капитализъм, е жив.

Неговите последователи в САЩ са десетки милиони. Времето до предаването на властта на 20 януари 2021 г., т.е. повече от два месеца, през които Тръмп ще остане в Белия дом ще бъде период на изострена битка чрез съдебната власт и масови протести, в която той и неговите поддръжници може да тресат американското общество. Тези хора са озверели и ядосани от това, което чуват за фалшификации на изборите. Много от тях не искат да предават властта с мир и са готови да се борят до край, както обещава Тръмп. Това ще засилва, няма да отслабва поляризацията на американското общество.

Неслучайно вестник „Уол стрийт джърнъл“ излезе със статия „Тези избори допълнително показаха колко разделено е американското общество“. Байдън говори, както правят обикновено политиците, че ще търси единство на американците през своя мандат за президент, но обективните реалности обещават не единство, а много по-големи противоречия и конфликти, отколкото досега. Тепърва ще гледаме съдебни битки, тепърва ще гледаме протести и сблъсъци.  Поляризацията на американското общество в момента не е по-малка, а по-голяма от тази при предишните избори през 2016 г. и ускорено се засилва.

Привържениците на Тръмп сега са много повече от тези, които гласуваха  за него през 2016 г. Тогава той получи около 63 милиона гласа, сега ги увеличи на около 70 милиона. Байдън получи само няколко процента повече. При това сред гласувалите за Тръмп има не само бели американци, но и много латиноамериканци и негри. За него гласуваха 64 % от мъжете от бялата работническа класа и много чернокожи и латиноамериканци. Глобализираният капитализъм не се харесва на много от чернокожите и латиноамериканците, поради което те гласуваха за Тръмп, който според предварителни данни е спечелил повече подкрепа сред цветнокожите в САЩ отколкото всеки кандидат за републикански президент през последните 60 години.

Това ще бъде свързано с разделение и поляризация на институциите, което ще обезсилва тяхната дейност. Републиканската партия спечели допълнително места в Сената, където държи мнозинство срещу мнозинството на демократите в долната камара. Още по-силно е доминирането на републиканците във Върховния съд. Това ще се превърне в жестока институционална война. Ще бъде трудно да се приемат закони и назначават съдии.

Всичко това е свързано с гигантска социално-класова поляризация, с ускорено засилващо се от пандемията обогатяване на 0.1 % най-богати, с увеличаването на бедните и намаляващата средна класа. Само между май и септември тази година  доходите на около 8 милиона американци допълнително са паднали под равнището на бедност. Опитите за социални решения се натъкват на факта на скока на дълга на правителството на над 27 трилиона долара, а опитите за повишаване на данъците на богатите ще допринесе допълнително за бягството на капитал в офшорки и ще прекъсне опитите на Тръмп за завръщане на американските компании в САЩ.

А Байдън е изразител на интересите на неолибералните глобалисти с техните политики, които ще доведат до допълнително засилване на досегашните противоречия и на американския, и на глобалния неолиберален капитализъм. Байдън е политик, който активно е участвал във възхода на този капитализъм и неговите действия по света. Той подкрепи войната в Ирак, която струваше на живота на над 650 000 души и прогони от родните им места над 5 милиона човека. Той подкрепи атаките срещу социалната държава през изминалите три десетилетия, подкрепяше икономическа политика, правеща богатите по-богати, а голяма част от останалите – по-бедни. Затова и той ще засили, няма да отслаби противоречията на този капитализъм. И ако остане начело на САЩ следващите четири години, то следващите избори ще бъдат жесток реванш на някоя много по-крайна версия на Тръмп.

Тръмп 2.0 може да бъде много по-радикален от своя предшественик в разрушаването на глобализирания неолиберален капитализъм. Капитализъм, при който концентрацията на богатството в ръцете на едно малцинство е по-голямо от когато и да е през последните сто години. А през последните месеци милиони американци рухнаха социално под равнището на бедност. Само през последната седмица около изборите ежедневно около 100 000 американци се разболяваха от Covid-19, а броят на умрелите надмина 234,000 човека.  При това смъртта е явно дефинирана класово, защото преобладаващо се разболяват и умират хора с по-ниски доходи, особено от расовите малцинства. Богатството на милиардерите по време на пандемията е нараснало за няколкото месеца с 27.5 % или от 7.9 на 10.2 трилиона долара, докато стотици хиляди по-бедни хора са отивали в гробищата, жертви на тази пандемия.

Същевременно върви бързото пренареждане на световната геоикономика и геополитика, ускорени от пандемията и различните й следствия в различните страни и региони. Най-малко ударени и най-печеливши са водещи азиатски държави – Китай, Южна Корея, Тайван, Виетнам, Япония и пр., които в момента много по-ускорено излизат напред. Това в особена степен е валидно за Китай. Байдън може да отслаби атаката срещу Китай, но от това САЩ няма да спечели кой знае колко, докато за китайците това ще даде  допълнително отдих, за да вървят ускорена напред и изпреварят САЩ не само по БВП, но и в доминацията в решаващи технологии като изкуствен интелект и 5G интернет. Поради това и геополитическите и геоикономически противоречия ще се засилват, а с тях  и светът ще бъде преследван от духа на Тръмп, от тенденциите на деглобализация и протекционизъм, на митнически, търговски, технологични войни, на надпревара в новите технологии и тяхното използване за военни цели. Неолибералният глобализъм на Байдън допълнително ще засилва тези противоречия и ще възкресява духът на Тръмп.

 

 

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския…