АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Пагубните импровизации на България

Игнат Минков - 10 ноември 2020

България като че ли е на път да направи следваща недопустима, самоубийствена грешка в отношението си към Северна Македония.

Неподготвеността, (въпреки достатъчното време за да изградят компетентността си), колебливостта и несигурността в позициите на министър-председателя Борисов, на вицепремиера и външен ни министър Захариева, самонадеяността на другия вицепремиер – Каракачанов, считащ се за експерт по „македонските проблеми“, огромният външен натиск да се откажем от историята и културното си наследство от днешните македонски земи и след като години наред правителството целенасочено не направи нищо за да обясни на Европа и света българската позиция и да я защити със  солидните, необорими аргументи, с които разполага,  днес, като че ли пак е склонно към „компромиси“.  Въпреки категоричните позиции на Народното събрание и на българския президент!

Кому е необходима тази спешна среща на Борисов със Северномакедонския мин.-председател Заев?! Подготвена ли е? Усеща ли се някаква промяна към добро в отношението на Северна Македония  към България? Защо не поставихме условия, преди срещата да се състои? Някой у нас знае ли каква е днес позицията и на Борисов – преди време той смяташе: „Важно е да гледаме напред! Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще!“ Не е изрекъл и едно изречение за нея! Даде ли отпор на недопустимата промакедонска намеса на германския канцлер  Меркел  в решаването на българо-македонския спор?   Кому беше нужна „Берлинската инициатива“, ако тя не бе използвана за утвърждаване на единствената правилна, вярна и перспективна и за двете страни българска позиция?

Крайно време е да се спре с импровизациите! Проблемите със Северна Македония са толкова фундаментално важни и за двете страни, че е недопустимо министър-председателя Борисов чрез неподготвена среща със Заев  и  самоделни  позиции  да си прави пиар акции, да гони „слава“ и възвръща загубения си престиж. При създалата се обстановка е необходима обща съгласувана позиция на всички върховни власти в страната.  Тя може да се формулира единствено на Съвета за национална сигурност при президента Радев. Съветът трябва да бъде свикан незабавно и позицията на България, утвърдена от НС и потвърдена и на съвета, да бъде задължителна за всички български граждани, държавници и политици!

Защото, ако днес не отстоим позициите си, никога по-късно няма да можем да го сторим!

Доцент д-р  Игнат Ст. Минков е етнолог, специалист по съвременни етнически процеси. Над 30 години е работил в Института за етнология и фолклористика на БАН, през 3 от тях е отговарял и за работата на Националния етнографски музей. Консултирал е висши държавни институции. Сред близо 120-те му научни и приложни…