АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Изпростяваме

Румен Попов - 15 декември 2020

Изпростяваме бавно, неусетно дори. По-бавно ние, по бързо Те! Нека Богдана Карадочева ми прости преиначаването на нейната песен. Това, че стареем, както пее тя, е природен закон и е добре, че остаряваме, защото краят на живота преди да си остарял не е благо. Но изпростяването, заедно с опростачването е привилегия на  българите, предоставена им от правителството и  всевъзможните средства за осведомяване и просвещаване.

Отзовавайки се на тази нужда на 14 декември БНТ ни поднесе поредната порция от световните постижения на астрологията: бяхме осветлени с предсказанията за Новата 2021 г.  на световно известения астролог от американски произход  Гал Сасон. И по причина на американския му произход той е много по-достоверен от местните астролози, които ни предричат само деня насъщен. Това  е, казаха ни, особено признание за Българската  национална телевизия, защото световното светило направи това предсказание направо пред очите ни,  за да ощастливи българите и ни даде изключителната възможност да надзърнем в домашната му лаборатория, където той  се среща и разминават с всички планети, звезди и съзвездия и изчислява бъдещето.  Да чуем от устата му думи и за нашето, както винаги светло бъдеще. Опитах се да вместя нашенските проблеми и предсказания между Юпитер, Водолей и Телец, за които астрологът спомена, но без особен успех. Но всички сме длъжни да признаем авторитетното предсказание, че нещо ще се случи, защото го казва световно известен астролог  по мъдрата и всезнаеща БНТ.  А то, казва ни светилото, може да се сбъдне, ако обстоятелствата позволят, но може и сами да си развалим перспективата за всестранен напредък. Така, че да внимаваме.

Друг сайт представя предсказанията на Нострадамус, но те засягат повече американските войници, в главите на които могат да бъдат вкарани чипове, неизвестно с какви цели. Другите от няколко хилядите предсказания  само леко стряскат с обещани слънчеви изригвания и възможността за сблъсък на земята с астероид. Но успокояващо е, че  той може и да мине само близко до нашата планета, така че можем да живеем с раздвоено предчувствие: малко по-спокойни да си лягаме, но с малко безпокойство да се събуждаме и да не забравяме, че може и да се изпарим, когато астероидът не пожелае да се размине с обетованата земя.

Изобщо около Нова година в България астролозите и предсказателите имат много работа: на всички – на правителството и на народонаселението трябва да се даде достоверна информация от първа ръка  какво ни чака в предстоящата година.  Това в решителна степен освобождава управляващите от необходимостта да мислят  и действат:  да нямат особени грижи да предвидят мерки за благополучието на народа и опазването му от бедност и бедствия. Каквото има да се случи е писано от планетите и казано от астролозите. Както  беше и през миналата и е било по-миналите  Нови години.

И народонаселението трябва да знае, че всичко е от звездите и планетите и да не търси обяснения от управляващите по площадите за нещастния си живот.

В началото отбелязах, че Те опростяват по-бързо. Те даже премного са  опростели. Кои са те? Не са много, но имат от дълги години правата в държавата и върху хляба и върху ножа. Обиталището им е във високи сгради в центъра на София. Но за бавното изпростяване на народа по техен образец  се грижат неуморно подведомствените им национални средства за осведомяване и мастити учени и научни организации. И не без успех.

 

Румен Попов е български офицер, контраадмирал, о.р. Роден е в Пловдив през 1932 г. Завършва Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ през 1953 г. Във ВМФ десет години служи на подводни лодки от щурман до командир на подводна лодка. Завършва Военноморската академия в Ленинград (Санкт Петербург) през 1966 г., след което служи в щаба на ВМФ и оперативно управление на Генералния…