АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Приспивен цинизъм на елитите

Димитър М. Иванов - 18 декември 2020

Тази вечер, политическите разговори и интервюта в предаването „Панорама“ на БНТ, ги почувствах като една обида към всеки интелигентен човек, към всеки информиран, мислещ и разбиращ, какво се случва у нас, в Европа, в света. Предаването се казва Панорама, но двете политически интервюта бяха една „панорама“ на грандиозността на празнотата в говоренето, на заучените политически фрази, на евтините политически обещания, на безцеремонното отношение на политическите елити към равнището на национална интелигентност.

Ако кажа, че беше обидно спрямо зрителите, би било твърде семпло. Тези политически лидери, един от управляващите, а другият от една от основните парламентарно представени партии – ме накараха да се чувствам аз, засрамен, от отношението което те имаха спрямо хората, които ги слушат и гледат; от подценяването им на тези хора.

Празни, манипулативни политически обещания и лозунги, безпардонно хвалене, че видите ли „ние тези (х) ценности и приоритети сме ги казали още от началото на 2000 г.“ – всичко това бе една гротеска на фона на това, което е днес светът. 20-30 години по-късно, светът, независимо от коронавирусната криза се движи с огромни крачки напред, технологически, социално-икономически, а ние слушаме по основната държавно-обществена телевизия, която би следвало да е маяк на общественото съзнание и мисъл – невероятно празни политически балони, целящи да приспат съзнанието на хората.

И затова аз наричам всичко това, това търпение към такъв род манипулативно политическо говорене, този приспивен цинизъм на елитите, този свръх изостанал балканизъм, даже и нашето безразличие в това да им понасяме безкрайно глупавите политически слогани – една тревожна криза на нашата национална интелигентност.

Димитър Иванов е професор, доктор на икономическите науки. От години живее и работи в Лондон.