АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Вирусът на глупостта шета из България

Симеон Николов - 14 януари 2021

Какво става, бе хора? Няма горещини, а за броени минути, откакто съм в мрежата, двама изтрещяха – един „зам.-министър“ и една „писателка“.

В какво мутира един младеж, назначен от ГЕРБ направо за зам.-министър на външните работи, без едни ден стаж в тази професия? Този хлапак нарича президента на държавата ни „тотално неграмотен“, човека, който още на млади години е оценен в най-реномираната академия в света като „бъдещ стратег и лидер“.

А това паленце няма не само представа от дипломация, но и елементарна култура, да не говорим за работата на институцията Президент, за да си позволява да дава оценки за „нищоправене“. С внушението за „заиграване“ и „авантюринстичен“ подход на президента би могъл да въведе в заблуждение само хора, които стоят на още по-ниско интелектуално ниво от този младеж, ако въобще има такова. Самонадеяност на човек, който си позволява да твърди, че отговорността на президента била „нула“.

Време е и медиите да помислят за малко повече хигиена в отразяването на такива недоразумения, с които ГЕРБ напомпа администрацията през последните 11 години.

Свързването на това име с поста заместник-министър на външните работи на Република България е СРАМ! Истинска карикатура дори на партията си. На такива, ако им дадеш криле, ще оплюят всичко и всички. Но в случая изглежда са много уплашени от предстоящата си политическа смърт.

А хлапакът, който заплашва президента с „политически последствия“, трябва да си припомни една мисъл на Марк Твен, ако не е еднокнижник като партийния си лидер: „Да се нарича „ние“ в изказванията и в печата, имат право президентът, главният редактор и …болният от тения“. А предвид конкретното лице, може да добавим и онези, които се чувстват пренебрегнати, дори когато ги е отминала пандемията.

Вторият изтрещял днес е една „писателка“. Научавам го от поста на уважавания от мен историк Петър Ненков. Някоя си Надежда Любенова заявила във вестник „Марица“, че шестте дечица от с. Ястребино били убити от партизани, за да не ги издадат, а не от жандармеристи. То е ясно, че фалшифицирането на историята мина вече всякакви граници. Но държавата ли да ремонтираме, или да въведем нова специалност в хирургията – „Операции от морално дебелоочие“?! Или да разработим таблетки против „изтрещяване“, тоест оглупяване?!

 

Източник - От Фейсбук профила на автора - https://www.facebook.com/simeon.nikolow
Симеон Николов е български дипломат, заместник-министър на отбраната през периода 2005-2008 г. Завършил е Техническия университет, Дрезден, ГДР. Работил е в Министерството на външните работи, има 2 мандата в Германия - в посолството в Бон и в дипломатическото бюро в Берлин. Достига до длъжност съветник в дирекция „Координация и анализи“. Работил е като главен експерт по международна политика и сигурност при президента Георги Първанов (2003-2005). Член е на Управителния съвет на…