АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Баева: Щурмът на Капитолия показа залеза на САЩ като световна сила(ВИДЕО)

Искра Баева - 18 януари 2021

Щурмът на Капитолия показа залеза на Съединените щати като световна сила. Това беше един бунт, предизвикан от президента, защото той ги свика във Вашингтон и после ги насочи към Капитолия. Това каза специално за телевизия Евроком проф. Искра Баева, историк и международен политически анализатор.

Според нея случилото се на 6 януари е било опит Тръм на всяка цена да не признае изборната си загуба с помощта и на извънпарламентарни средства.

„Това е извън демокрацията. Тръмп мобилизира недемократичните средства за запазване на своите позиции“, категорична е тя.

Проф. Баева коментира и каква политика да очакваме от новоизбрания президент Джо Байдън в нашия регион.

„За съжаление демократите винаги са били активни в нашия регион. Страхувам се, че не ни чакат спокойни години. Екипът на Байдън има желание да се намесва. Самият той беше много активен в Украйна, в евромайдана“, каза тя.

Източник - Телевизия Евроком
Проф. д-р по история Искра Баева е родена в София, завършила е специалност история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1974 г. Защитила е през 1982 г. дисертация на тема „Полската селска партия на Станислав Миколайчик, 1945-1948 г. “, след което става преподавателка по съвременна световна…