АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Димитър Иванов: Миски, пионки и компромиси в листите обезличават НС

Димитър М. Иванов - 01 март 2021

  

„Заради новите мутации на вируса се нуждаем от още по-дисциплинирани мерки и от спазване на ваксинационния ред. Всякакво забавяне на ваксинирането ще забави икономическото възстановяване на страната“. Това каза пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов и подчерта, че „липсва държавен ред с критерий при ваксинирането, изоставят се огромни групи хора, които са рискови, и липсва информационна кампания“.

Политическият цирк в страната е голям и отвратителен“:

В листите липсват идеология, кауза, разбиране на нуждите на България. Качеството на кандидатдепутатските листи, идеологическата идентичност на кандидатите, доказаното им поведение са сред най-големите предизвикателства спрямо декларираното желание за необходимостта от промяна… Предпочитането на моделки, миски, журналисти, футболисти, пионки – компромисите, направени с цел вкарването в листите на уж популярни имена, са толкова много, че обезличават това, което ще бъде парламентът – ковач на законите“.

В предаването „12+3“ проф. Иванов допълни:

„Повечето от програмите имат общи послания и лозунги, еднаквост на приоритетите. Говорят се повече технически детайли, но никъде няма един цялостен проект за обновяване на модела на управление… Широко коалиционно правителство няма да е добро за България, тъй като ще е удобно за партийните аристокрации, ще циментира още повече тяхната власт. Експертното правителство девалвира, програмното не съществува като конституционна форма. За България ще е добро силно партийно правителство и силна опозиция, всичко останало ще са компромиси. Коалициите след избори са лъжа и компромиси на програмите“.

Макроикономистът, подчерта, че партиите продължават да са болни и думата идеология в тях не се споменава.

„На България ѝ трябва ясен 10-годишен план за цялостна модернизация. Партиите не са готови за такъв план… Изборът ни на икономическа политика след формирането на ново правителство ще зависи от това дали търсенето ще може да се вдигне отново. Потреблението нито ще се завърне бързо, нито ще се компенсира. Няма да има бърза инфлация на стоки и услуги, но ще има инфлация на активи. Реалната инфлация започва да се засилва – международните пазари очакват бързо възстановяване, но това няма как да се случи“.

Интервюто с Димитър Иванов можете да чуете в звуковия файл.

 

Източник - БНР
Димитър Иванов е професор, доктор на икономическите науки. От години живее и работи в Лондон.