СЪБИТИЯ > Предстоящо
Национален поетичен конкурс „Новият Добри Чинтулов”

Просветна организация „Мяра” - 09 март 2021

Може да бъде изображение с храна

Просветна организация „Мяра” организира Национален поетичен конкурс „Новият Добри Чинтулов” с мото:
„Да си развеем знамената, да светне нашата земя”

В годините на Българското Възраждане, в тежките и нерадостни дни на робството от средите на народа израстват много светли личности, посветили живота си на неговото политическо и духовно извисяване. Между дейците на мирната просветна работа и в едва зараждащата се българска поезия държи първенство скромният сливенски учител Добри Чинтулов (1822–1886 ).
Талантлив поет, композитор и педагог, Добри Чинтулов упорито води своята битка за народното съзнание, образование, за повече знаещи българи и народ, който е осъзнал необходимостта от национална борба за свобода – с книга или с оръжие в ръка.
Той познава отблизо болките на изстрадалата си Родина, страстния и кипящ порив на народната душа към свобода. Песните и музиката, която създава към тях са пропити с откровение и зов за борба. Те разпалват с патриотичния си ентусиазъм и с художествената си ценност бунтовните пориви на младите.

Песните на Добри Чинтулов: „Къде си, вярна ти любов народна?”, „Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене“ и др. се превръщат в химни на българската национална революция, в бойни маршове, съпровождащи въстаническите знамена.

Цел на конкурса:

Днес много от българите, живеещи извън страната ни губят българската си идентичност, а българската духовност е достигнала  критичен праг. И докато определени кръгове се стремят да променят историческата истина за БЪЛГАРИТЕ и Родината, призвание на талантливите майстори на поетичното слово е да съхранят българското национално самосъзнание и идентичност. Продължавайки упоритата борба на възрожденските ни поети, те трябва да съдействат за повдигането на българския дух и съхранение на националната ни памет.  

Регламент

Тема на конкурса: Написване на стихотворение във възрожденски стил, отразяващо силата на българският дух, родолюбието, миролюбието, добротата и чувството за справедливост и чест, генетично заложени във всеки българин.

1. Всеки участник има право да се представи с две стихотворения.

2. Стихотворенията (заедно с името и възрастта на автора) трябва да бъдат изпратени по електронен път на имейл: noviadch@krumch.com и потвърдени писмено по пощата (на адрес: 4023 Пловдив, жк “Тракия”, бл.105, ап.28, за конкурса „Новият Добри Чинтулов”) лично от автора.

3.Творбите ще бъдат приемани от 1 март до 1 май 2021г. в 8.00 ч. сутринта. На 2 май сутринта всички потвърдени за участие творби, които покриват замисъла и основните цели на конкурса, ще бъдат публикувани за обсъждане и обществено оценяване на ФБ страницата „Новият Добри Чинтулов”, както и в ресурсите на медийните партньори. Гласуването ще се проведе на страницата „Новият Добри Чинтулов”, от 02 май 2021г. 10.00 ч. сутринта до 23 май 10.00 ч. сутринта.

Ще се броят само положителните резултати. На победителите ще бъде организирано представяне с интервю, отразено в медиите, от просветна организация „Мяра” и представени пред почитателите на поезията със собствен рецитал.

4. Конкурсът ще се проведе на шест етапа:

Първи етап: Приемане на поетични творби – от 01.03.2021 до 01.05.2021, 8.00ч. сутринта
Втори етап: Публикуване на стиховете – на ФБ страницата „Новият Добри Чинтулов” на 02.05.2021г. сутринта
Трети етап: Гласуване – с емотиконите на страницата, от 02.05.2021 г. до 23.05.2021 г. 10.00 ч. сутринта
Четвърти етап: Огласяване на три първи места по възрастови групи:

От 16 години до 20 години
От 20 години до 40 години
Над 40 години

Пети етап: Рецитали на победителите
Шести етап: Написване музика към първите 3-ма, класира ли се – от 25.05.2021г. (музикален конкурс).

Каним всички творци над 16 години да участват със свои произведения в Първо издание на Поетичен конкурс „Новият Добри Чинтулов”.