АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Генерал Валдемар Скшипчак: „НАТО е безпомощно в информационната война с Русия”

14 март 2021

Генерал Валдемар Скшипчак. Иллюстрация: gazetaprawna.pl

„НАТО е безпомощно в информационната война с Русия”. Такова мнение изрази бившият командващ Сухопътните войски на Полша генерал Валдемар Скшипчак в статия за полското военно-аналитично издание „Defence24.pl.”

Скшипчак детайлно анализира състоянието на Въоръжените сили на Русия  в Калининградска област и стига до извод, че „демонизираният от американски и полски експерти Сувалкски провлак – хипотетичен 60 километров сухопътен „коридор“, съединяващ територията на Беларус с руския ексклав  Калининградска област и преминаващ по територията на Полша и Литва, който в настоящия момент минава по границата на Полша с Литва, няма оперативно значение.“

В случай на агресия руснаците няма да гледат политическата карта и очертанията на границата между Полша и Литва. Те просто ще си преминават по местността, която си изберат” – пише генералът.

Според Скшипчак, едновременно с милитаризацията на Калининградска област,  Русия провежда ефективна информационна война, на която европейските и атлантически анализатори  не могат да се противопоставят.

„Руснаците са създали отлични инструменти, които постоянно използват в средствата за масова информация, в интернет, бизнеса и политиката – продължава полският генерал – Експерти по кибервойна, експерти по радиоелектронна война, дипломати, политици и бизнесмени. Както виждате, спектърът на такива образувания е много широк. Дейността се води непрекъснато и с голям интензитет. Основното направление на тази дейност е нападение на всички и всеки, който по някакъв начин може да обезцени политиката на Кремъл.“

Екс-командващият Сухопътните войски на Полша счита, че главната цел на информационната война на Русия е „да предизвика недоволство у членовете на ЕС от плановете за разрушаване на Съюза, а в бъдеще и за нарушаване единството на НАТО.“ Генералът привежда следния пример, когато Владимир Путин надигра Запада:

„Само преди няколко години желанието на Русия да си сътрудничи с НАТО не беше ли блъф? Всички членове на алианса бяха излъгани от тази неочаквана „любов“ на Кремъл и веднага орязаха своите отбранителни бюджети. Те направиха това ефективно, което доведе до съкращаване на  техните въоръжени сили, както това стана в Полша и в Германия. И изведнъж, след агресията против Украйна, те разбраха, че тях ги е подвел президента Путин. Погасяването на задлъжнялостта ще заеме няколко години и ще се наложи да бъдат направени големи вложения.“

Генералът нарече „клиничен пример“ на безпомощност от страна на полските политици историята на ученията „Зима-20“, когато Министерството на отбраната на Полша не съумя да засекрети резултатите от щабното моделиране за това, че само след пет дни на военни действия на източния фланг на страната (границата с Русия и Беларус) полската армия прекрати своето съществуване.

„Историята с ученията „Зима-20“ беше възприета с ентусиазъм  и използвана от руснаците. Това е високата цена за безотговорността на хора, заемащи ръководни длъжности. Международният имидж е разкъсан на парчета“- констатира генералът.

Валдемар Скшипчак прави извод:

„Не е изградена система за борба с руската пропаганда. Правовите норми, които биха защитавали гражданите от политиците и СМИ, сеещи страх и информационен хаос, не са реализирани. А това би следвало да бъде елемент от системата за държавна сигурност.“

 

Източник - EADaily