АНАЛИЗИ > СТАТИИ
ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ САЩ СА ХВЪРЛИЛИ 326 000 БОМБИ И РАКЕТИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ

Васил Проданов - 19 март 2021
 

Неотдавна 96 годишният, най-възрастен жив президент в историята на САЩ Джими Картър, видял и знаещ за държавата си повече от всички други заяви, че „САЩ са най-войнолюбивата страна в историята на света“, което той илюстрира с твърдението, че те са се намирали в състояние на мир само 16 години от своята 242 годишна история. Всъщност това е единственият президент на САЩ, който е завършил своя четиригодишен мандат без война, военна атака или окупация на друга държава. В своето изказване той направи сравнение с Китай, който е построил 29 000 километра високоскоростна железница, докато САЩ са изхарчили за войни 3 трилиона долара. А според изследване направено в Браун Юнивърсити разходите  за войни в Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан и други страни от 2001 г. насам са 3.9 трилиона долара. Затова и според проучване на агенция Галъп повечето от държавите в света разглеждат САЩ като най-голямата заплаха за световния мир.

От 2001 г. досега американските военни и техните съюзници са хвърлили „демократично“ над 326 000 бомби и ракети върху други държави в света. Това означава средно по 46 бомби и ракети върху нечии човешки глави всеки ден в продължение на 20 години. Става дума за стотици хиляди въздушни удари, данните за които за дълго време официално могат да бъдат открити на сайт на американските въздушни сили. Всеки от тези удари е убивал хора някъде по света. „Демократизирал“ е някого някъде. За да скрие това през февруари 2020 г. Доналд Тръмп забрани публикуването на данни на тази тема, а преди това през 2018 и 2019 г. имаме рекорден брой въздушни удари в Афганистан. Нищо, че се хвалеше, че не е започнал нова война. Едно от първите неща, които направи след него Джо Байдън бе да даде заповед за нови военни атаки срещу Сирия. Бомбите и ракетите по това, което се нарича „демократизация“ на света продължават.

Според американската конгресменка Барбара Лий САЩ хвърлят за военни цели повече пари отколкото общо дават следващите 10-те държави по големина на военните си бюджети. Държат над един милион войници в 175 държави в света и както се изрязава тя, „няма край на нашите вечни войни“. Съответно нямат край и унищожаваните чрез тях хора.

Всъщност и нашата „демократизация“ или „преход към демократизация“, за каквото бе представяна американизираната версия на неолиберален капитализъм  през изминалите 31 години, макар и да не бе свързана с хвърляне на бомби над страната ни, ликвидира 2 милиона души от населението и ни превърна в най-болната и  най-бързо изчезващата нация на планетата. Унищожи и прогони повече хора отколкото са били унищожавани и прогонвани през всеки друг период от нашата история. Повече отколкото през петте века робство в пределите на Османската империя. Без войни, защото „демократизацията“, както се нарича преходът към неолиберален американизиран капитализъм, може да унищожава не само чрез бомби и ракети.

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския…