АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
В. Радомирски: Байдън предпочете първо среща с лидерите от Quad, а след това от ЕС

Валентин Радомирски - 29 март 2021

„Байдън предпочете първо да се срещне с лидерите от Quad, а след това с евролидерите„. Това коментира пред БНР Валентин Радомирски, дипломат и международен анализатор. Той уточни, че организацията, наречена Quad (четворката) e неформалното обединение, съставено от САЩ, Япония, Индия и Австралия.

Според него тихоокеанският регион ще бъде приоритетен и при този президент на САЩ, повече от Европа.

В предаването „12+3“ дипломатът коментира още, че разногласията в ЕС по отношение на позициите на САЩ не са изчезнали, но опитът на Вашингтон ще е те да бъдат пренебрежимо малки, от гледна точка на това, което американците биха искали Европа да представлява.

По думите му по отношение на политическата и военната сфера няма да има разногласия между ЕС и САЩ, но в икономиката и финансите могат да се появят разногласия – особено по отношение на Китай и Русия.

„От комюникето на Белия дом след срещата на Байдън с лидерите в ЕС става ясно, че президентът на САЩ е подчертал, че в интерес на общите европейски ценности е развитието на най-голямото търговско-инвестиционно споразумение в света, което може би означава, че ще се върнем към споразумението TTIP, което беше отхвърлено от Тръмп“, обясни Радомирски.

Интервюто на Петър Волгин с Валентин Радомирски в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Източник - БНР
Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Завършил е през 1974 г. „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа във МВнР през 1976 г. Между 2005 г. и 2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев. От 2009…