АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Някои ще изплюят дъвката, а други ще си захапят вратовръзката, но не веднага

20 април 2021

В мрежата се върти една статия в която се твърди, че САЩ са излезли „с неочаквано предложение – да изоставят Украйна и да изтеглят войските на НАТО от Източна Европа. Тази инициатива е изложена от американския официоз The Washington Post.“

Ех как ми иска да е точно така, ама не е. Проверявайте си източниците.

Статията в The Washington Post е на Хенри Олсен и отразява неговото мнение, а не на Белия дом. Притеснен от намеренията на Китай и Русия да си сътрудничат за изграждането на лунна изследователска станция (което е „знак, че Москва и Пекин се приближават към фактически съюз срещу Запада”),  Олсен, написа, че „появата на ос Москва-Пекин-Техеран трябва  сериозно да притесни президента Байдън”, и че „това групиране има глобален обхват, който може едновременно да застраши интересите на САЩ в световен мащаб.” Байдън може да се опита да раздели тази ос, като отклони Русия от Китай, което обаче „неминуемо ще изисква да отстъпи на Русия неща, на които тя държи – като „доминацията й над Украйна или може би дори оттегляне на силите на НАТО от балтийските съюзници на САЩ.” Може разбира се и да се изправи срещу тази ос със сила, но без значително увеличение на двата бюджета (военния и на НАСА), няма шанс. „Съединените щати често имат трудности при управлението на една криза; какво би се случило, ако трябваше да управлява три или четири наведнъж?” – пише Олсен.

Вярно е, че героят на Русия, генерал-майор Сергей Липовой заяви, че „Крим е военноморска база със стратегическо значение за сигурността на РФ и Русия няма как да напусне собствената си територия,” призоваваки „Москва да настоява НАТО да се изтегли от Източна Европа и балтийските държави, а САЩ  да започнат деокупация на Германия.“ Но това беше преди две години (май 2019г.), в отговор на настояването на ръководителя на Военния комитет на НАТО Стюарт Пийч, „Русия да напусне Крим“.

Едва ли Олсин е имал предвид точно изказването на генерал Липовой. Всъщност той просто лобира за увеличаването на бюджета на НАСА и Пентагона.

Това обаче не означава, че американските военни не чуват, не разбират и не взимат предвид  заявленията и предупрежденията на руските политици и военни. И знаят много добре, че то много повече отразява намеренията и действията им (за разлика от тези на запада).

Промяната в руската реторика е признак за промяна в руската политика и САЩ са наясно с това. Русия въведе реципрочни на американските санкции, в които акцентът е върху максимално ограничаване на външното влияние в страната – тема, особено болезнена за Вашингтон. Забрани влизането на своя територия на действащи и бивши служители на най-високи постове в американската администрация; призова американския посланик Джон Съливан да се върне в страната си, обяви за нежелани още 10 американски и петима полски дипломати… Доведе докрай кампанията за прекратяване дейността на американски фондации и НПО, подконтролни на Държавния департамент и други американски структури… Всичко това, паралелно със сериозното военизиране на Крим, затварянето на Керченския пролив за чужди военни кораби в зоната на териториалните води на Русия и т.н.

Първоначално посланик Съливан отказа да си тръгне, „освен ако Русия не го застави”, но днес (20 април)  е заявил, че си заминава за консултации във Вашингтон.

А Байдън в речта си на пресконференцията на 15 април за първи път от времето на Р. Рейгън призна Русия за велика държава, отговорна заедно със САЩ за стратегическия баланс и стабилност. Да си спомним, че до този момент, единственият гарант за световния мир (по логиката на Вашингтон) бе Америка, както и че първият резултат от удължаването на договора START III беше спирането на въвеждането в експлоатация на новия ракетен комплекс с МБР, РС-26 „Рубеж”. Байдън призна, че има нужда от Русия в отношенията с Иран и КНДР, както и за борба с пандемията COVID-19. В същото време не спомена Китай и НАТО, правата на човека и Алексей Навални, нито (за разлика от Тръмп) се обяви категорично против завършването на „Северен поток 2“, наричайки въпроса „отворен“. Но спомена Украйна, защото за САЩ (и лично за Байдън[1]), е важно транзитът на руски газ в Европа гарантирано да не заобиколи Украйна. И ако Украйна не бъде стабилизирана, тогава думите на Лавров, Рябков, Пушков[2], може да станат реалност. Заедно с комплекса РС-26 „Рубеж”.

Русия разработи и първата в света „система за въздушно миниране”[3], предназначена за унищожаване на безпилотни летателни апарати, което още повече утежнява нещата за Пентагона.

Така че имайте търпение, не избързвайте, защото „бързата кучка слепи ги ражда“ и Русия идеално се съобразява с това.

[1] Вж Запис с аромат на корупция: Въпросът, за който Байдън избягва да говори, а медиите да питат. Актуално, 30.09.2020. https://www.actualno.com/america/zapis-s-aromat-na-korupcija-vyprosyt-za-kojto-bajdyn-izbjagva-da-govori-a-mediite-da-pitat-news_1504775.html

[2] С. Лавров предупреди, че подстрекавайки война в Донбас, западът унищожава Украйна.  Заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков посъветва Вашингтон да държат военните си кораби далеч от Крим, определяйки действията на САЩ като „опит за игра на нерви с Русия, която обаче няма да донесе резултати.”

С. Шойгу обяви пълна бойна готовност на цялата територия на РФ. Едновременно започнаха учения и на Белоруските въоръжени сили.

На 14 април руското външно министерство официално заяви, че САЩ са противник на Русия.

Съединените щати наложиха санкции срещу руския държавен дълг, само ден след предложението за преговори между Байдън и Вл. Путин, в отговор на което говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджиян заяви, че едностранните санкции на САЩ срещу Русия трябва да се считат за проява на хегемония, на която се противопоставя цялата международна общност. А председателят на Комисията по информационна политика на Съвета на РФ Алексей Пушков описа целта на Вашингтон като „опит да диктува на Москва условията на Запада и да я постави в положение, в което ще бъде принудена да ги изпълни ”.  „САЩ са убедени, че в отношенията си с Русия могат едновременно да крачат и да дъвчат дъвка”, (както впрочем правеше Б. Обама). „Те предлагат сътрудничество в условията на враждебност” – каза Пушков. „Но ако искат диалог с Русия, ще им се наложи да изплюят дъвката.”

[3] В России разработали первую в мире систему „воздушного минирования“ против БЛА. ТАСС, 18.04.2021 https://tass.ru/armiya-i-opk/11180381?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=smm_social_share&fbclid=IwAR35xG4S2RE4U0QfL7QbSgVDtgFnGK8H9t0gb5vKt1otWfkTVijjR-z5ff0