АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Май се сбогуваме с правото

10 май 2021

Чешката република възнамерявала да поиска от Русия поне 1 милиард крони (приблизително 39 милиона евро) като компенсация за материални щети за инцидента с експлозиите на боеприпаси през 2014 г. в складове в село Врбетице (Вж Поглед инфо от днес). Основанието е, че властите на страната подозирали, че са замесени руски специални служби. Няма нужда от доказателства, няма нужда от съд, няма нужда от защита пред съд. Достатъчно е подозрението. Достатъчна е омразата. Достатъчно е натягането.

От няколко години международния правов ред го сриват с бързи крачки. Подобно на шимпазета, в различни страни, включително и в нашата, овластени субекти подражават и се опитват да  заменят правото с политика – инициират се правни действия въз основа на политически мотивирани внушения за виновност.

Дори това смачкване на правото не се прикрива, не се опакова в някакъв приемлив словесен целофан. Чехите например – те не казват, че даването на Русия на международен съд ще стане след събиране на достатъчно безспорни доказателства, а след приключване на консултациите със съюзниците от Европейския съюз и НАТО, както казал външният министър социалдемократ Якуб Кулханек. Мама миа!