СЪБИТИЯ > Предстоящо
ИНИЦИАТИВАТА „ТРИ МОРЕТА“: МЕЖДУ ГЕОПОЛИТИЧЕСКАТА КОНФРОНТАЦИЯ И ПРАГМАТИЧНИЯ РЕАЛИЗЪМ

06 юни 2021

На 10 юни Институтът за икономика и международни отношения съвместно с Фондация „Фридрих Еберт“ организира конференция на тема: Инициативата „Три морета“: между геополитическата конфронтация и прагматичния реализъм. Основното изказване на конференцията ще бъде от президента Румен Радев.

Конференцията ще може  да бъде проследена на живо на

https://www.facebook.com/FESBulgarien

 и 

http://i.cdn.bg/live/JWsea5zrTf

 Програма на конференцията

10 юни 2021 г., четвъртък,

от 10:00 до 12:00 ч.

10:00

 

Откриване

Д-р Хелене КОРТЛЕНДЕР, директор за България, Фондация „Фридрих Еберт”

Любомир КЮЧУКОВ, директор на ИИМО

10:10 Въвеждащо изказване

Румен РАДЕВ, президент на Република България

10:35 Симеон НИКОЛОВ, директор на Центъра за стратегически изследвания

Какъв ще е уловът на българския кораб в „Три морета“?

Проф. Нина ДЮЛГЕРОВА, преподавател във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“

Руските енергийни проекти в Европа – ще преодолеят ли „триморската“ бариера?

Проф. Маруся ЛЮБЧЕВА, директор на Черноморския институт, Бургас

Трите морета и едното от тях: остана ли място за регионално сътрудничество в Черно море?

Модератор: Любомир КЮЧУКОВ, директор на ИИМО

11:20 Дискусия
12:00 Край на конференцията

Основната външнополитическа изява на България през настоящата година е председателството на Инициативата „Три морета“. Самата инициатива е създадена през 2015 г. като обединява 12 страни членки на ЕС от Източна Европа, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Основната цел на Инициативата е геополитическа и е свързана със сдържането на Русия, като в практически план прокламираните стремежи са за изграждане на по-добра инфраструктурна мрежа и свързаност по направлението север-юг в Източна Европа, както и сътрудничеството между страните участнички за постигането им. Инициативата е подкрепена от САЩ, Китай също официално проявява интерес към сътрудничество в нейните рамки. ЕС (и Германия) се ограничават с участие като гости в срещите на върха на Инициативата, като политическите оценка в Европа за нея не са еднозначни.

В България Инициативата има подкрепа на политическо ниво, но експертните мнения за българското участие в нея са противоречиви. От една страна се разбира, че България не би могла да остане изолирана от един толкова всеобхватен регионален проект, като се отчитат и ползите, които страната би могла да извлече от развитие на транспортната и комуникационна инфраструктура в Източна Европа. От друга страна се изтъква аргументът, че Инициативата се явява част от геополитическата конфронтация и не води до деескалация на напрежението между ЕС и Русия, като освен това създава допълнителни разделителни линии вътре в ЕС.

Ще успее ли България да навигира в успешно в „Трите морета“ – това е въпросът, чиито отговор ще търсят участниците в дискусията.