АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Един форум, за който в София почти не се говори

Зорница Илиева - 08 юни 2021

В Държавната дума на Русия изслушали зам.министъра на външните работи Александър Панкин и за сетен път разбрали, че „санкционният режим към Русия винаги е съществувал и ще остане завинаги”. Да няма илюзии по темата. Законодателни актове на целокупния Запад говорят, че това е действителността, която Москва трябва да приеме като неоспорим факт. А как да реагира, за да си осигури възходящо развитие, а не оцеляване с предизвестен край, както искат конкурентите-врагове е въпрос на други разсъждения. За противниците на Кремъл няма значение дали санкциите са законови, дали се подменят факти, дали се пренаписва историята. Важна е изолацията на Русия и постигането на техни стратегически цели. Както е казал Панкин, „Русия няма да се покае за нещо, което не е извършила и няма да моли да се премахват санкциите”.

В тази връзка проведеният на 2-5 юни Международен икономически форум, традиционен, в Санкт Петербург си има своето запазено място в политиката на Русия за стимулиране на търговско-икономичедските връзки по света, за инвестиционен растеж и преодоляване на проблемите в социално-икономическия живот на страната. Разбира се, че ковид-епидемията оказва своето влияние върху мащабността на този форум през 2021г. Той не се състоя през 2020г, но участието на 2 хил чужди и руски представители през 2021г дават основание за извод, че това наистина е най-мащабния форум от началото на епидемията и е знак, че партньорските връзки и преки лични контакти отново се връщат към нормалността. Откъдето и да се погледне, позитивно явление. Все пак участието на живо или on-line на ръководители от ранга на Путин, канцлерът на Австрия Курц или имира на Катар Тамим бел Хамад ал Тани, както и водещи ръководители на крупни чужди и руски компании, банки, експерти и политици е гаранция, че поставените цели на форума не са били без резултат.

Девизът на форума е бил „Отново заедно. Икономика на новите реалности”, а официален автомобил е бил Мерцедес. Нормално е Сбербанк да е титулярен партньор, а общите участници да са 2500. По-любопитното е, че 250 души е била делегацията от САЩ, а свои представители на високо ниво са изпратили Германия, Великобритания, Франция, Италия, Китай и др. 120 самолета са придвижили гостите към Санкт Петербург, където основните делагации са били от регионите на Русия. Подписани са били 320 съглашения, макар и доста по-малко от 2019г.

Всъщност с какво ще се запомни този форум? Особено като се знае каква е настоящата геополитическа обстановка и напрежението в отношенията Русия/Запад. Както казват в Москва- незадоволителни, дори плачевни отношения с ЕС и САЩ, основни конкуренти на международната сцена. Освен речта на Путин, внимателно анализирана в сериозните медии на Запад, заслужава да се подчертае обръщението на Курц и емир ал Тани към форума.

Впечатлява откровеността, с която руският президент говори за проблемите на страната си, които задълбочено са обсъждани и от експертите на форума. Както се забелязва напоследък, Путин се съсредоточава върху вътрешната политика на Русия, върху законите и решенията, които се взимат, за да се преодолеят последиците от епидемията и сривовете в социално-икономическото положение. Акценти в изказването на Путин са свързани с използването от САЩ на  долара като конкурентен и политически инстумент като международна валута и то в ущърб на самия Вашингтон. Според Путин САЩ не си оценяват много високо валутата след като я използват като инструмент за политическа борба. Това уврежда долара като световна резервна валута и е факт, че много страни, включително съюзници на САЩ, намаляват доларовите си резерви. Самата Русия се обръща към злато, евро, юани, паунди, йени, защото счита, че има необходимост от множество резервни валути, за да гарантира своята сигурност и стабилност на световната икономика, включителнво финансовата й част. Но все пак обмисляг внимателно стъпките в това отношение. Доларът ще бъде засегнат, ако петролната индустрия се изтегли от доларовия сегмент.

Дали ще е сериозен удар предстои да се наблюдава, но е известно, че петролът е борсова стока. Но Путин се застрахова, че не биха искали да го правят. Той е убеден, че предстои ръст на БВП и то в неподозирани на Запад проценти. Набляга на ключовите позиции на бюджетната политика на страната си, но отбелязва, че възстановяването на международната икономика не върви равномерно, получават се дисбаланси, пада стандартът на живот и това поражда рискове. Включително социални, което влияе върху сигурността. Пример в тази насока е битката с епидемията и проблемът, че ваксините не стигат до всички. Факт е, че само 10% ог жителите на планетата са ваксинирани. Милиони нямат достъп до ваксини. Ако не се получи помощ, няма да има изход от тази епидемия. Русия дава своя принос, но дали се отчита? Москва предоставя възможност други страни да произвеждат нейна ваксина и това е шанс за тях. Само Русия го прави и то няма връзка с твърдения, че е поради липса на производствени възможности. Въпрос на политика и ако искате, PR-акции. От друга страна се дава възможност чужденци да се ваксинират в Русия, но срещу заплащане. Защото руските граждани се ваксинират доброволно и безплатно.

Другият акцент в изказването е информацията, че е завършено строителството на първата тръба на „Северен поток 2”, което Путин отчита като успех за Русия. Не може да се отрече, че се чувства победител. Отново твърди, че тръбата е ефективен икономически проект, който осигурява енергийна безопасност на Европа и има взаимна полза от него. Уверява, че Газпром  е в състояние да напълни тръбата и следващата седмица ще започне пробен период. След поводите за гордост, Путин споделя, че въпреки постижения във вътрешен план, безработицата расте и то главно сред младите, реалните доходи са намалели, но е убеден, че това не е катастрофа. В Русия се живее нормално, казва Путин и уверява, че процесите се следят внимателно, взимат се адекватни мерки. Вече е преодоляно и се избягва рязкото падане на доходите, сработи се за подпомагане на бизнеса, поддръжката на семействата и децата, за безработните. Разработени са програми по региони и се работи предимно сред регионите. Търси се пряката връзка между регионите и централната власт, за да се преодолеят бързо проблемите по места. Особено внимание се отделя на малкия и средния бизнес, защото се отчита, че докато в Германия той е 55% от итономиката на Берлин, в Русия е само 21%. Нужни са мерки, за да се регулира процеса всички граждани да се насочват към Москва и големите руски градове. Хората търсят работа  и нормален живот. В Москва живее 8.5% от населението на Русия и столицата  дава 21% от руската продукция. Според Путин това трябва да се преодолее. Ръст само в големите градове не е от полза за страната. Тревогата преди всичко обаче е от наличието на демографски срив, както казват експертите на форума. Русия е на 100-но място по продължителност на живота в световен мащаб- 71.5г продължителност на живота. Тази отрицателна демография се отразява негативно на развитието на страната и се набляга върху ниобходимостта от задължителен ръст. Какво се вижда, откровено, но и с дух на оптимизъм се говори за пропуски и недостатъци, защото се вярва в капацитета на държавата, в способностите на руския народ и особено в  нивото на образованието и науката. И то по начин, който ние, българите, определено сме забравили.

Сигурно затова думите на Курц на форума в Санкт Петербург, че „поддържаме „Северен поток 2” и активираме бизнеса с Русия”, звучат особено приятно за руските уши. Виена приветства отмяната на санкциите от страна на САЩ  за „Северен поток 2” и счита, че това отговаря на икономическите интереси на Австрия. Курц допълва, че Русия остава един от най-важните партньори на Австрия извън ЕС. 600 австрийски компании работят в Русия и това налага активиране на икономическите връзки между двете страни. Трудно се поддържа диалог в сложни времена, но от 1955г. Виена е платформа за международни контакти и това се подкрепя от Москва. В същия дух е изказването на емир ал Тани, който за разлика от Курц е говорил на живо на форума.

Посланията на Международния икономически форум в Санкт Петербург са важни не само за Русия. Те бележат ново устройство на икономиката по света и съответно политиките на големите играчи в геополитиката през следващите десетилетия. Всеки с проблемите си, всеки със своето място на международната сцена. Ако е наясно с мястото и интересите си. Москва явно е избистрила и политиките, и амбициите си. Чака се отговор от другите играчи. Може би след 16 юни, когато Путин се очаква да се срещне с Джо Байдън. Засега текат надцаквания, главно словестни. Продължението предстои.