АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Защо в демократична България се пропагандират идеите на националсоциализма?

Искра Баева - 06 юли 2021

Една от националните телевизии излъчи интервю с пловдивския привърженик на Хитлер и нациолансоциализма Мирослав Иванов. Той е автор на книгата „Моята мечта”, парафраза на „Моята борба” на германския националсоциалистически фюрер Адолф Хитлер, предизвикал Втората световна война и унищоаването на милини човешки същества.

Фактът е скандален сам по себе си, но той става абсурден, когато се прибави и обстоятелството, че въпросното лице е кандидат за народен представител. От името на Българския национален съюз – Нова демокрация, регистриран за изборите на 11 юли 2021 г. под номер 3. Вярно е, че формацията БНС-НВ се разграничи от изказванията на своя кандидат-депутат, но именно те са го номинирали за участие в изборите и са го включили в своите листи. А неговата интернет страница, когато са го номинирали е била изпълнена със снимки и кадри, носталгично припомнящи за националсоциализма.

Как е възможно това в демократична България, членуваща в Европейския съюз?

Моят отговор е, че е възможно, защото българските правни институции предпочитат да участват в политическото противопоставяне, както личи от поредицата техни декларации поне от година, а не да предпазват обществото от човеконенавистнически идеологии като фашизма и производния му националсоциализъм.

Доказателствата са много, но последното беше провалът на прокуратурата да бъде заличена сродната на БНС-НД организация Български национален съюз „Еделвайс”. Делото за прекратяване регистрацията на тази паравоенна неонацистка организация започна през февруари 2020 г., а година по-късно, през февруари 2021 г. Софийският градски съд реши, че няма проблем и отхвърли искането на прокуратурата.

Коментарите след това решение бяха обърнати срещу съда и съдия Венета Цветкова, но запознаването с документите по делото и с неговия ход показва нещо друго – прокуратурата не си е свършила работата. Защото не е успяла да събере доказателства за привързаността на лидерите на организацията към националсоциализма и неговите водачи. И това при положение, че в документалния филм на Адела Пеева „Да живее България!” има достатъчно такива изказвания, да не говорим за многобройните репортажи на телевизиите от Луков-марш, отганизиран всяка година.

Така че, причината българските последователи на фашизма и националсоциализма да шестват не само по улиците, не само да издигат свастики по футболни мачове, не само да ги рисуват по стените, но и да призовават българските граждани да гласуват за тях е и в прокуратурата. Тя не си е свършила работата, а дали го е направила поради некадърност или защото предпочита да е част от споровете между политическите сили е второстепенен въпрос.

Затова призовавам българската прокуратура да престане да защитава доскоро управляващите и да се върне към основната си функция: да защитава държавата и нейните граждани.

Проф. д-р по история Искра Баева е родена в София, завършила е специалност история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1974 г. Защитила е през 1982 г. дисертация на тема „Полската селска партия на Станислав Миколайчик, 1945-1948 г. “, след което става преподавателка по съвременна световна…