АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Опростиха на гърците 109 млрд. евро, а олигарсите ни източиха 51 млрд

Петя Минкова - 18 юли 2021
Кольо Парамов
Кольо Парамов

Ще спре ли еврото изтичането на нови 51 млрд. евро от България?

Бордът усмири политиците, любители на заеми, но и без него ЕС спаси Гърция от блатото на заемите.

 По някакъв невероятно странен начин тези дни България и Ел Салвадор много си приличат. У нас започна поредният дебат с плюсовете и минусите на еврото, а в южноамериканската страна вдигнаха бунт срещу банките и традиционните валути и заложиха на екзотичния биткойн. Това не е просто революция във финансите, а тотален отказ от използването на финансовите услуги и парите такива, каквито ги познаваме днес.

Решението на България да приеме еврото така ядоса един от най-изявените  му противници проф. Стив Ханке, че той сравни тази некомпетентност с убийството на писателя Георги Марков. Пред „168 часа“ професорът, който е чест гост на страниците на „Уолстрийт джърнъл“ и наскоро бе обявен за един от най-влиятелните хора във Вашингтон, нееднократно е заявявал, че единствено валутният борд може да удържа широкопръстите български политици да вземат нови и нови заеми и да вкарат страната отново в инфлационна спирала.

От друга страна, Европейската централна банка и валутните механизми на Европа по никакъв начин не спряха Гърция да натрупа огромни дългове. Там обаче нямаше фалирали банки, нямаше хиперинфлация, нямаше оскотяване на населението. Напротив, по всичко личи, че съседите ни продължават да се справят доста по-добре от нас. Защо? Наистина ли е толкова скъпо и непосилно начинание приемането на еврото? Наистина ли няма да ни опази от неразумните политици? Ще спре ли изтичането на още 51 млрд. евро, колкото загубихме през последните 20 години?

Кольо Парамов, финансист:

 За 20 г. олигарси изнесоха $51 млрд. в 4400 офшорни сметки, еврото ще спре това.

С премиер тип „Че Гевара“ на Гърция й опростиха 109 млрд. евро дългове.

– Г-н Парамов, какви според Вас ще са реалните ползи от приемането на еврото?

– Най-голяма промяна ще е, че ще има директен контрол върху движението на парите. Този въпрос стои от създаването на валутния борд досега. Ако имаше контрол от страна на БНБ и ЕЦБ, КТБ нямаше да бъде срутена, нямаше да загубим 10 млрд., нямаше 20 години от цялата банкова система да събираме средства за Гаранционния фонд и когато в него имаше над 2 млрд. лв., да ги дадем за нищо.

Ако бяхме въвели еврото, щеше да има контрол,

а такъв няма вече 25 години. От 1997 г. досега продължава голямата слободия на българската олигархия, която безпрепятствено изнесе 51 млрд. долара от страната в над 4400 офшорни сметки. Този процес не можа да бъде овладян с декларирането на средствата, нито от НАП, нито с обявяването на произхода на парите, нито със задължението за погасяване на данъците, никакъв контрол. Тоест влизането в еврозоната е от ключово значение за демократичното общество. Нямаме никакъв друг избор, освен да приемем еврото. Тогава ще стане ясно кои всъщност са капиталистите, какво отчитат, какво превеждат и къде.

– Защо сте толкова сигурен, че с еврото тези схеми ще бъдат разкрити?

– Какво направиха в Германия? Отидоха в Цюрих, установиха офшорните зони, в които 12 хил. германци държаха средствата си. За 40 дни ги провериха, част от парите бяха конфискувани, на част от тях се платиха данъчните задължения. Защо да не стане и тук така?

– Какви са аргументите Ви, че са изнесени от България 51 млрд. долара и за какъв период е станало това?

– От 2001 до 2011 г. Международният банков консорциум и специалисти, работещи по линия на ЦРУ, обявиха, че в Панама и в други офшорни зони има 24 млрд. и 460 млн. долара български пари, депозирани от 3970 фирми. От 2011 до 2021 г. тези компании вече са 4400 и допълнително са изнесени още около 27 млрд. долара. Така за период от 20 години 51 млрд. долара са напуснали страната. Сред аргументите ми са Докладът от 16. 11. 2017 г. на ЕС относно разследването във връзка с изпирането на пари, избягването на данъци и данъчни измами (във връзка с Панама-гейт – бел. ред.). Позовавам се и на Доклада на Глобалния финансов интегритет – GFI, изследващ нелегалния износ

на пари от развиващите се страни. От наблюдаваните 149 държави, България по преведени средства в чужбина, без санкцията и намесата на правителството и БНБ, е на 47-о място. Тоест годишно държавата е лишавана от 2,447 млрд. долара през всяка от последните 10 години

– Внушителна сума, ако я сравним с брутния вътрешен продукт.

– Да, тя представлява близо 80% от годишния БВП.

– Сравнението с годишния бюджет е още по-неприятно.

– Това е бюджетът ни за една цяла година и половина. Всичко е заради липсата на контрол и очевадната слободия как тези средства са минали през „контрола“ на държавата? В САЩ дали ще позволят такова колосално богатство да мине през данъчните служби транзит?

Бордът вече създава уникални диспропорции, той е надгарантиран със 185 %, в банковата система са акумулирани спестявания за около

61 млрд. лв.,

в същото време в българското стопанство под формата на кредити са раздадени 29 млрд., как така от всички тези пари над 30 млрд. стоят свободни? Те не носят лихви, не работят за икономиката, а стоят блокирани. Ако тези 31 млрд. лв. бяха в евро, досега те щяха да са вложени в различни начинания и да се ползват под контрола на ЕЦБ.

– Ако приемем еврото и излезем от борда, как това ще ни помогне да върнем в България тези 51 млрд. евро или по-голямата част от тях?

   – С приемането на еврото България ще влезе в международния обмен, тя ще има международно призната валута. Ще се търсят доказателства, схеми, варианти, програми, които да активират завръщането на тези капитали от офшорните центрове, за да се влеят в икономиката под формата на директни инвестиции. В момента има много пречки пред това – превалутирането, обясненията кой, къде, кога, как ги е придобил, защо ги е изнесъл. Държавата може да приеме закон и програма за активизиране на инвестиционното посредничество и тогава можем да се надяваме тези пари да се върнат в страната. Второ, притежателите на тези пари ще са спокойни. Каквото и да обясняват, сега всички имат съмнения за стабилността на борда, на банките, а с еврото няма да е така. Ние ще сме част от еврозоната. А и да се надяваме, че тези млади хора, които ще наследят изнесените от България милиарди, ще са по-мъдри, по-образовани, че те ще знаят как да боравят с тези 51 млрд. В момента тези средства са блокирани и не се използват, а са произлезли от нашето стопанство. Затова трябва да се търси държавнически подход и да се използват целенасочено.

 – Ако този контрол бе толкова добър, защо Гърция натрупа такива огромни дългове и трябваше целият ЕС да я спасява?

– Гръцките политици преди 4 – 5 години проявиха уникална хитрост. Тогава леви и десни видяха, че няма да се справят, и издигнаха за премиер един последовател на комунизма, истински марксист. Оставиха го и в специални клубове създадоха схемата с уж обезкуражителното съобщение, че те не са в състояние да плащат старите си дългове. Така спечелиха 109 млрд. евро, които им бяха опростени. Не само това, дадоха им допълнителни 36 млрд, евро плюс целева помощ от още 24 млрд., за да обслужват дълговете си и да стабилизират пазарните си отношения.

Общо Гърция получи 169 млрд. евро. Това е икономическият ефект от поставянето на премиерския пост на един съвременен Че Гевара, който когато свърши тази „черна“ работа, бе изведен и десните отново взеха властта, макар че именно те взимаха големите заеми от Европа. За разлика от тях ние освен по някои програми не получихме нищо.

Така че е време да се замислим за Европейската централна банка и затова къде всъщност изтичат нашите пари, кой ги притежава, как ги изнася, кои държави се подпомагат, защо тези средства не остават в България, защо не осигуряват нови работни места, нова

принадена стойност,

защо не генерират печалби, които да се облагат, и с тях да се повишава жизненият стандарт в България? Днес имаме избор да приемем евро, да се подложим на контролните схеми на Европа, защо да не се възползваме, какво да чакаме?

– Чудя се дали нашите политици няма да се окажат като гръцките, като аржентинските и отново да си припомним спиралата на дълговете, на инфлацията?

– В Аржентина махнаха борда и теглиха около 100 млрд. долара допълнителни заеми, усетиха се, че влизат в дългова спирала, но преизчислиха, че това им е по-изгодно, защото се възползваха от най-ниската възможна лихва – 0,25 %. Българските олигарси нямат интерес от еврото, а от борда, те искат да продължат да си обменят по 1,95 лв. за евро и да се възползват от безконтролността в изнасянето на средства.

 

Източник - 168chasa.bg