АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Тъкър Карлсън: „Главният урок от Афганистан: управляват ни клоуни”

19 август 2021

 

По някакъв начин тези хора ни убедиха, че ще превърнат пребиваващия в каменната епоха Афганистан в съвремена Белгия.

Афганистан не е първата страна, която САЩ оставиха в състояние много по-лошо, отколкото тя беше, когато влязоха там. Списъкът с такива държави е дълъг и за съжаление продължава да расте. Една от причините за това е, че в продължение на десетилетия ляво-либералните интелектуалци използват Третия свят като лаборатория за своите теории за „правилната” организация на обществото … Те налагат радикалния си проект за социално инженерство на най-бедните хора в света, които нямат възможност да възразят.

През последните двадесет години Конгресът отдели близо милиард долара за износ на феминизъм в Афганистан. Тези пари са финансирали множество образователни програми и джендърни изследвания в Кабулския университет, и семинари за афганистанските мъже за „борба със стереотипите.” Изглежда, че това не се хареса на  афганистанците.

И защо трябва да им хареса?!

Въпреки предупрежденията, че налагането на радикална джендърна политика прави ситуацията нестабилна и дори провокира бунтове, тази политика продължи.

Това е лицето на късната американска империя: Семинари за джендърни изследвания  под дулото на пистолета.

Тъй като Кабул падна, струва си да зададем очевидния въпрос: защо талибаните победиха? Как 16-ти век победи 21 -ви? .. .

Един от възможните отговори е: хората в Афганистан решително отхвърлиха това, което нашите лидери настояваха за тях в продължение на 20 години.  Оказа се, че те всъщност не искат симпозиуми по джендър изследвания. И не приеха идеята, че мъж може да забременее. Смятаха, че е нелепо. Те не пожелаха да мразят своята мъжественост. За тях това е смехотворно. Те харесват патриархата. Някои от жените им също го харесват. И сега  върнаха всичко това обратно.

Претърпяхме фиаско в Афганистан, защото цялата тази неолиберална програма е гротеска. Тя противоречи на човешката природа. Не отговаря на нито един от дълбинните човешки стремежи. Това е просто сцена, на която самите изпълнители да се забавляват. И дори не  предполага подобряване на живота ви. Това е клоунада. И тази клоунада може да бъде наложена само със сила, само под дулото на оръжието.

Веднага щом стане ненужна, веднага щом войниците си тръгнат, хората се връщат към живота, който предпочитат.

И това е може би най-важният  урок от Афганистан.

Източник - Фокс нюз https://youtu.be/FXtwuO-ZUR0?t=85