АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
ГРУБ ПОЛИТИЧЕСКИ ОПИТ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ПОЧТЕНОСТТА

Димитър М. Иванов - 20 септември 2021
Наблюдавах с удивление пресконференцията по обявяването на новия политически проект на господата Асен Василев и Кирил Петков.
Удивление от бруталното и арогантно желание на тези двама раждащи се политици да „приватизират“ марката за почтеност, след като се опитаха да направят същото с марката на експертност.
Не знам, разбираме ли всички ние, колко опасно е за България, за българската демокрация, за Парламента ни, някои да искат да разделят парламента на „почтени“ и на „непочтени“. Да наложат една невиждана досега политическа сегрегация с циничната претенция за „почтеност“. Може би и да наложат и една марка на ревера на всеки за почтеност, особено след като казаха, че ще въведат така наречения „филтър за почтеност“ на своите членове.
Кой даде правото на тези „рицари на почтеността“ да „приватизират“ тази морална категория за своя сметка?
Кой ги посвети в това „рицарство“?
На основата на какви биографии и постижения – те се самообявяват и назначават за компаси на националната ни почтеност?
Толкова ли е могъщ „трамплинът на властта“, че престоявайки четири месеца върху него, давайки безброй празни интервюта – ги накара да повярват, че те могат да бъдат политическите носители на промяната. На една промяна, на която никой не може да дефинира все още прецизно нейните характеристики и хоризонти, а това, което видяхме от престоят на тези двама господа в коридорите на властта, бе преди всичко претенция за промяна и всъщност подмяна на едни кадри с други; свои. И никаква медийна козметика и опаковка не може да отрече това.
Днес, в България легитимността на властта, на цялата политическа система е поставена на кръстопът. Серия от правителства не успяха да отговорят на аспирациите на българските граждани. Страната влиза в нов цикъл (на не по-малко от 3-4 години) на висока и продължителна инфлация, която ще удари по бюджетите на милиони домакинства, ще намали покупателната способност, може и да ни обрече на още по-продължаваща изолация от страна на чуждестранни инвестиции. Потокът от млади и кадърни българи към чужбина отново се засили.
Защо се стигна до тук?
Два големи и тежки фактора бих отбелязал: неовладяната жажда за власт и неподготвеността на тези, които искат властта – да могат да управляват настоящето и бъднините на България.
И затова на фона на тази картина, да искаш да „приватизираш“ марката; категорията за почтеност, да наложиш „филтър за почтеност“ – звучи не само цинично. Звучи крайно опасно в една обстановка на над 30-годишно лъгане, манипулиране и подиграване с мечтите на българските граждани.
Днешната премиера на този пореден нов политически проект – не дава никаква надежда, че той ще върне на политиката, на политическата ни система, достойнството и доверието на гражданите, от който тя от десетилетия се нуждае.
Гледайки днешният водопад от претенции, неограничен популизъм и безпощадно цинична демагогия, бих искал да припомня на всички, които разбират какво всъщност се случва, думите на Виктор Юго, че „Истинската победа на народа ще дойде след тоталното поражение на демагогията.
Източник - Фейсбук
Димитър Иванов е професор, доктор на икономическите науки. От години живее и работи в Лондон.