АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Спекула! Не, мозъчният дефицит на евроатлантиците повишава цените…

Милен Милушев - 25 септември 2021

Никаква спекула не повишава цената на тока. Никакъв Путин и никакъв Газпром не са ви виновни за близо трикратното увеличение на цената на газа. Токът скача, мили братя българи, защото енергийният пазар беше либерализиран. Западът го наложи, понеже го изисквал капитализмът. Дивият капитализъм-свободна пазарна икономика. Това означава, че на теория конкуренцията може да сваля цените, но на практика винаги се вдигат. Защото основната ценност и цел на капитализма е печалбата. Лакомията, егоизмът, това е горивото на машината капитализъм, марка евроатлантизъм.

Пазарът няма да свали цените. Пазарът съществува в името на печалбата. Каква спекула!?

Либерализираният пазар ще продава скъпо и прескъпо, за да печелят играчите. Лъвът винаги яде антилопата до повръщане. Не може да не я яде до повръщане. Такьв е биологичният му механизъм. Същото е и при либерализираният пазар. Няма спекула, просто евроатлантизъм.

Политически социалолигофрени като Мая Манолова ви обясняват, че КЕВР бил виновен, Газпром бил виновен, министърът на енергетиката бил виновен….Глупости. Виновен е генетичният код на либерализирания евроатлантически пазар.

Така навремето ни баламуркаха за цените след 1989 г. – имало спекула. Че това е основният принцип на капитала-минимум вложения, максимум печалба. Безкраен марж. Нали така се печелят по 200 000 000 за разходка в Космоса с цел фукария.

Приятелката ми М. Ангелова ми пише, че в Белгия обвинили Газпром и Путин за смъртоносните цени на газа и тока – руснаците не произвеждали повече, за да държат цените в горния диапазон. И Северен поток 2 бил виновен.

Абе, западняшки тикви, от 30 години ви гледам как мачкате Русия – санкции, война на рублата, мръсна война на петролния пазар през игри със Саудитска Арабия за спекулативни свръхпроизводства. Ето, това е спекула. Мачкате руснаците със санкции, от безсмислени по-безсмислени, и очаквате Путин да мисли за вашите енергийни интереси. Който нож вади, от нож умира.

Тази вечер слушах Армин Лашет, наследникът на Меркел. В прав текст каза: „трябва ни повече газ от Русия, защото като спрем топлоцентралите и АЕЦовете заради Зелената сделка, ще се нуждаем от енергоносители, за да си посрещнем нуждите от електричество. Все по-нарастващите нужди заради електрификацията на автотранспорта.“

И на този фон Кирчо и Кокорчо от Продължаваме промяната към затриването на България се репчат, че няма да строят АЕЦ Белене. Ток не ни трябвало, въпреки че в момента изнасяме цялата продукция от два блока на АЕЦ Козлодуй и вътрешният потребител страда. Харвардците обаче стръвно подкрепят Румен Радев, няма да си губят американските връзки, за да подкрепят българския потребител на ел. енергия с изгодни за България партньорски отношения с Русия.

Спекула! Не, мозъчният дефицит на евроатлантиците повишава цените…
Милен К. Милушев е журналист, издател, понастоящем предприемач. Основател на Движение БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ, чиято основна цел е създаването у масовия българин на самосъзнанието, че националното трябва да доминира, защото то е културният код, който прави българина уникален.
Източник - Фейсбук