АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Нужни са ни не просто будители, а реаниматори на изпадналия в будна кома български дух

Георги Коларов - 01 ноември 2021

Днес е Ден на народните будители. Не зная друг народ  да има такъв празник. Вероятно през вековете на тях не се налагало да защитават духът на своето битие. Имали са друга съдба и не е било необходимо да афишират по-особена признателност към духовните си водачи.

Днес отново живеем в „кърджалийски времена” . Намираме се в духовен вакум.

Пребиваваме в духовна пустиня и нейната еманация е ценностната катастрофа.

Продукт на това е новия масовия тип човек, който с лекота се отказва и жертва своята самобитност и индивидуалност, за да насърчи в себе си единствено безличността, безочието, безнравствеността, алчността, безотговорността , посредствеността, озлоблеността, разпада и упадъка на човешкото.

Днес, на нас българите са ни нужни не просто будители, а реаниматори на изпадналия в будна кома български дух, които да съберат отново в едно разпръснатите и пропилени национални сили.

Трябва да направим крачка назад от духовната смърт към която сме се устремили. Пътят, по който вървим, е погрешен! Той не води до никъде!

Нацията ни се нуждае от духовни водачи, който да я изведат на широкия магистрален път на съвременната духовна култура на човечеството, съхранявайки своята хилядолетна национална идентичност и историческа памет.  Нека да не допуснем да ни сменят етнокултурния модел код. Нека да не допускаме подмяната на нашите празници, нрави и ценности с чужди нам.

Келтските легенди са ни чужди, а и си имаме своите кукерски празници. Народ чиито мъже играят хоро в ледени води, а жените му танцуват в огнена жарава е посочен от БогаНие сме българи на земята българска и такива ще бъдем до като свят светува.

Честит празник, братя и сестри!

Източник - Фейсбук