АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Примиренчеството срива имунната ни защита

Симеон Николов - 26 декември 2021

В новините по БНТ бе показан репортаж от Истанбул, в който българският журналист преди интервюто с нашия генерален консул отбеляза, че „имало едно незначително малко недоволство от това, че богослуженето било на гръцки език”.

Зад това „малко” недоволство се крие дългогодишен скандал, а днес ни се внушава, че не си заслужава да се тревожим. Българите обаче помнят забраната на вселенския патриарх Вартоломей, награден от президента Плевнелиев с орден „Стара планина”, как забраняваше службите на български език в църквата в Одрин!

Какво знае за днешния случай Светият синод? Няма кой да попита!

БНТ ни внушава примиренчество, а то е аналог на равнодушие, безразличие, синоним на безпринципна отстъпчивост, разяждаща българската идентичност, вяра, народност, елемент от моделиране на съзнанието на зрителите. Примиренчество, което върви паралелно в много други сфери на нашия живот и срива имунната ни защита.

Източник - Фейсбук
Симеон Николов е български дипломат, заместник-министър на отбраната през периода 2005-2008 г. Завършил е Техническия университет, Дрезден, ГДР. Работил е в Министерството на външните работи, има 2 мандата в Германия - в посолството в Бон и в дипломатическото бюро в Берлин. Достига до длъжност съветник в дирекция „Координация и анализи“. Работил е като главен експерт по международна политика и сигурност при президента Георги Първанов (2003-2005). Член е на Управителния съвет на…