АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Интелектуален делириум – не „мозъчна смърт”! „Екологичните” танкове на НАТО

Вихра Павлоа - 29 декември 2021

Колко трябва да си „изтрещял” (простете жаргона), че в стремежа си да обслужиш корпоративните интереси на климатичните „филантропи”, да заявиш, че поставянето на слънчеви панели върху танковете би било добро за околната среда… 

И този господин е все още начело на НАТО.

Казал го е на онлайн семинар, озаглавен „Нови идеи за НАТО 2030“ („НАТО 2030 – обединени за нова ера” е новата стратегическа концепция на алианса).

Да, за генералния секретар иде реч, за г-н Столтенберг. Според него, въоръжените сили трябва да са „по-екологични и по-малко зависими от изкопаеми горива”, така че да се намалели въглеродните емисии – „от военни операции”.

Последните, разбира се,  трябва да си продължат – това е в реда на нещата. „Агресори” и „ревизионисти”, заплашващи националната сигурност на САЩ и „демокрациите” – колкото щеш.

„Глобалното затопляне оказва натиск върху хората и ресурсите и прави света по-опасно място“ – загрижен е Столтенберг. До този си извод стига от опита си като пратеник на ООН по изменението на климата.

А войните не водят до изменение на климата, до екологична катастрофа!?

Разрушението на екосистемите, замърсяването/отравянето на реки, опустиняване, миграция на животни и птици, миграция на хора, а с тях и различни зарази, замърсяване на въздуха, пресъхване на влажни зони, унищожаването на плодородна почва и растителна покривка – това са само нищожна част от щетите, причинени от войни! Какво да кажем за минните полета…

 Но в името на печалбата всичко е позволено.  Иначе с пандемии се борим и гоним с иглата всеки, в чиято глава е останал поне малко здрав разум….