ОТ ЧУЖДИТЕ МЕДИИ
В Британския национален архив е открит документ, гарантиращ неразширението на НАТО на Изток

19 февруари 2022
Хелмут Кол (вляво) вдига наздравици с бившия съветски лидер Михаил Горбачов (вдясно) и бившия германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер (ноември 1990 г.)
Снимка REUTERS

По данни на Der Spiegel, документът (доскоро засекретен) е открит от американския политолог, професор от Бостънския университет Джошуа Шифринсън.

Става дума за протокола от срещата на политическите директори на външните министерства на САЩ, Великобритания, Франция и Германия, проведена в Бон на 6 март 1991 г. Темата е била сигурността в Централна и Източна Европа.

От документа става ясно, че британците, американците, германците и французите са се съгласили, че членството на Източна Европа в НАТО е „неприемливо“.

„По време на преговорите 2 плюс 4 (за обединението на Германия, с участието на ФРГ и ГДР, както и на САЩ, СССР, Великобритания и Франция) ние ясно дадохме да се разбере, че няма да разширяваме НАТО отвъд Елба (текстът допълнително уточнява, че не се говори за Елба, а за река Одер – бел. „Взгляд“). Следователно не можем да предложим на Полша и останалите членство в НАТО “ – това са аргументите на политическия директор на германското външно министерство Юрген Хробог.

Според Хробог тази позиция е съгласувана с федералния канцлер Хелмут Кол и външния министър Ханс-Дитрих Геншер.

Представителят на САЩ Реймънд Зайц се съгласява: „Ние дадохме на Съветския съюз да разбере в преговорите 2 плюс 4, както и в други преговори – че не възнамеряваме да се възползваме от изтеглянето на съветските войски от Източна Европа… НАТО не трябва да се разширява на изток нито формално, нито неформално.

Участниците в срещата се договарят за укрепване на стабилността и сигурността на Централна и Източна Европа чрез двустранни споразумения със страните от региона и в рамките на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ).

Източник - Комерсант