АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Г-н Президент, негативът ескалира !!!

Кольо Парамов - 21 февруари 2022
Кольо Парамов
Кольо Парамов

Ако „човек е тайна“, както казва Достоевски, още по-голяма „тайна е геният“, чийто духовни сили извират сякаш от други незнайни източници!

Стоян Каролев, по критиката на „Жратя Карамазови“ от Фьодор Михайлович Достоевски

До г-н Президента на Република България

Уважаеми г-н Румен Радев,

Дали има в България прелом или е замяна на истината? Днес усетих, че този прелом, за който работихме цял живот, е една уникална заблуда. Защо? Защото тези, които ни наследиха, заложиха само на парите. И забравиха за честта. А ние заложихме на времето на теорията и силата на Карл Маркс. И той бе заложил на парите, но по другия начин, отчитайки другото човешко развитие – успехът в същността на капитала.

Напоследък същността на капитала в нашата мила родина – България – започна тревожно да се изражда в много вулгарна действителност. Действителност, в която нагли и нахални политици чрез лъжа, кражба и присвояване замениха държавата България. Аз съм българин, който никога за миг не е забравил България – със своята сила, знания и безкомпромисност. И всеки, който ще посегне на тази държава нагло и безцеремонно, ще срещне моя искрен отпор!! Тази сила на прелома е важна за всеки българин. Важна е много и за Вас!! Защото вие наследявате една държава, една България, за която част от нас не сме преспали една нормална нощ от 1972 г. насам – цели 50 години!

Да, г-н Президент, Вие днес сте държавен глава на нашата България! Това е огромно задължение, важна представителност и отговорна перспектива за успеха и последователността ни като народ.

Уважаеми г-н Президент,

Искам да споделя пред Вас някои фрапиращи разлики в политиката на България, която заради това пропусна много. А това може и да попречи много на Вашето държавно поведение. Приложихме възможно най-вулгарната матрица на прехода в последните 20 години. Много съм обезпокоен, че демокрацията на „капитала“ в България днес трябва да се промоцира от вестници като „Капитал“ и „Телеграф“. Там силата на Прокопиев, изразена в „голямата война“ с Пеевски и неговия оръженосец Данчо Нементата, трябва да бъде разгледана много бързо! Защото ако тези двамата досега бяха реално в затвора, силата на държавата щеше да бъде доказана навреме. Този странен, но бегъл поглед върху важния въпрос би бил знак за спомена, а не знак за забравата към наглия фалит на КТБ. А чрез този фалит България бе ощетена със 7-9 млрд. лв. и толкова хора загубиха своето бъдеще и перспектива. Затова оценката за днешните мечтатели, илюзионисти, чалгари и начинаещи политици трябва да бъде открита от българския народ чрез истинските си оценители!

В противен случай ще стигнем до едно важно становище, което отразява силата на реалността, като „Да гледаме към Казахстан, но да мислим за Булгаристан“!! Защо? Защото не сме тръгнали за там и не сме лишени да достигнем до онзи парадокс, който се случи точно там! Неслучайно президентът Токаев сподели на 24-ти януари през нощта – „В Казахстан 162-ма души притежават 50% от държавата“.

Г-н Президент,

Казахстан има територия 2,725 млн. кв. км. – територия, равна на 24,5 Българии?! Ние сме само една – със 111 000 кв. кв. и стигаме до въпроса – колко богаташи днес в България притежават 50% от нашата държава? Нашата държава има 4360 офшорни фирми с общо заприходени сметки за над 51000000000 = 51 млрд. долара. Вие трябва да знаете тези хора, имате инструментариума за това, защото, ако 10% от тях решат, утре Вие, г-н Президент, няма да бъдете президент на Република България!

Уважаеми г-н Президент,

„Висшата политика не е нито за чалгари, нито за аматьори или начинаещи политици“, казва г-н Георги Витанов, който от 20 години е в Синсинати, САЩ.

Но ние в момента се осланяме само на такива индивиди. И то защо? Защото Вие ги допуснахте до властта директно. Но те не са в състояние да разберат, оценят и реагират адекватно на деня със силата на властта директно. Това първично противоречие ще роди голямото противопоставяне за парите на държавата и, разберете, за Вашата власт, сила и втория ви мандат?

Вторият Ви мандат бе спечелен в аванс, а сега трябва да бъде заработен много силно, ясно, категорично. Но аз имам съмнения в това, и то сериозни. Гаранциите, които дадохте без съществени държавнически доказателства за министър-председателя и министъра на финансите, ще ви изненадат! Прийомите, които се ползват от тях, не се приемат, а са трайно отхвърлени. Аз достатъчно добре познавам подобен стил и от 30-годишния си опит си позволявам да Ви посъветвам, че до 1-10.IV тази година трябва да се освободите от тях. Ще бъдете твърде изненадан, дори отхвърлен!

Кои са причините:

1. Далаверата по продажбата на еленергията като най-големият парадокс в България. Вие, г-н Президент, още от 1.IV.2021 г. бяхте качен на фалшивата шейна и подведен в името на 30-40 продавачи на електрическа енергия. Те спечелиха до сега над 3-3,5 млрд. лв. от държавната ел. енергия, вместо тези пари в момента да бъдат в националния енергиен фонд, който да бъде държавно-стабилизационен. Никой не Ви каза, никой не Ви подсказа, но управлението на страничните пари в държавата е изкуство, не е за „гении“ като премиера Петков, а за държавници с опит, по-точно с голям опит! Като министър на икономиката в първото Ваше правителство, сегашният министър-председател нито проумя фалша на енергийната борса, нито направи опит за промяна на параметрите, нито коригира договорната основа. Той нито Ви обясни като на държавен глава до къде може да се преекспонира базовата инфлация, която да блокира държавата. През месец май 2021 г. в 3-4 интервюта изрично подчертах, че инфлацията в годишен план ще надскочи 8,5-9%, докато всички, включително министрите, определяха до 1,5-2%. Проф. Стив Ханке ни твърдеше, че инфлацията в България ще е 1-3% и, че „влизането в еврозоната му миришело на измама с хаос без ползи“. А инфлацията надскочи онези 8,5-9% като моя първа и ранна прогноза.  

Тази неграмотност, г-н президент, ще ви струва много скъпо. Тези мечтатели, тези „гении“ вкараха България в тежка инфлационна спирала, която ще блокира кредитната устойчивост на банковата система. Тя, от своя страна, с изкривената приходна част на бюджета и невъзможност за стабилизация на производството, ще доведе до дефлация. А като се увеличи на вторичен план, стагнацията ще роди стагфлация. И тогава следват само – кръгла маса, а може би и нови президентски избори!

2. Г-н Президент,

Наскоро един от кандидатите за министър-председател, г-н Николай Василев, определи предстоящия бюджет за 2022 г. като „невиждан икономически кошмар“. Отчитайки намеренията на Вашите „гении“, Ви подсказвам да промените стила за смяна на първопричината, а не твърдо късно – към последствията. Вие сменихте КЕВР и инж. Иван Иванов, а искате 9% от ДДС за хляба. Инж. Иван Иванов е за награда, наградете го с орден! Този човек не е за порицание, защото 7 години балансира стабилността на България. Вместо да промените договорите за износ на ел. енергия, които убиха пазара и стандарта на живот в България, Вие назначавате нов КЕВР. Новият КЕВР ще узнае за какво става дума чак след 5 месеца, но до тогава ще фалират 25-30% от предприятията и хотелите в държавата, а за цените на доматите и краставиците – да не говорим.

Моля Ви, г-н Президент, обърнете сериозно внимание за работата на това правителство и се освободете от него. Това са аматьори и истински „мечтатели“, които не могат да променят съдържателния план на управлението на държавата. Това са хора, които устройват най-вече „червените барони“, хората на приватизациите, стартирали още при Иван Костов с много незаконни и присвоени пари. Тези пари спират България към еврозоната, защото контролът по преводите натам и насам не е напълно покрит с отговорност към финансовото разузнаване и ДАНС.

Информирайте се за горното, защото наред сте Вие, а не олигарсите. Българската олигархия е уникално подготвена, прецизирана и вътрешно контролирана. Вие нямате понятие от техните взаимоотношения и парични обвързаности. И до вчера бяхте отделен от възможността на директната – пряката невъздържаност. Сега обаче, Вашите „гении“ правят следното – създават проблем използват проблема, а го докладват на олигарсите, като обясняват с „президента иска“. Но Вие не знаете нищо за това! Тази двуяка парадийна зависимост вече се калкулира само за Ваша сметка. Нали така пожелахте Вие! Това е най-голямата ви грешка! Затова се налага да инициирате веднага нова кръгла маса с ново държавно правителство! Ако отложите, поемате цялата отговорност за всичко в държавата, а това ще бъде доста голяма грешка за вас като държавен глава.

3. Г-н Президент,

Не може да има стабилна държава, ако няма стабилна банкова система. Оставих тази тема за последна. Предстои избор на нов мандат за управител на БНБ. Ще се нароят много „харвардци“. Нека да изберем един българин, който познава на пръсти БНБ. Този човек, според мен, е г-н Бисер Манолов! Моето лично мнение е това и е свързано само с професионализма му. Сетих се по този повод за една среща в средата на януари тази година в Лондон. Там управителят на „Bank of England” мистър Андрю Бейли сподели по важен въпрос, касаещ Обединеното кралство: „За този твърде важен случай – можем да направим всичко, което можем“.

Уважаеми г-н Президент,

Исках да Ви напиша кратко писмо, но не можах. България е под голямо напрежение! Хората тепърва ще излязат на улиците. Тепърва много истини ще лъснат на светло. Истината за КТБ ще стартира началото на втория преход. Много, много богаташи ще станат известни. Тогава и Вие, като държавен глава, ще се принудите към другата легитимация, далеч по-сложна от досегашната. Нищо чудно да Ви принудят и към усещането за необходимост от въвеждането на „Режима на пълномощията“ от преди 140 години – 1881-1883 г. Трябва да се отървете скоростно от тези мечтатели!! Много важна задача! И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за втория мандат с възможно най-големия риск! Риск, който Ви води заникъде, г-н Президент!!!  

Източник -
Кольо Парамов
Кольо Парамов е финансист и политик. Роден  е на 2 август 1954 г. Завършва средното си образование в търговската гимназия в гр. Стара Загора, а висшето – в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Икономическа география“, с втора специалност „Философия“. В периода 1989–1991 г. завършва пълен преквалификационен курс по Международни икономически…