АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Баева: Мъчи ни сателитният синдром, избутваме Полша и Румъния, за да се докажем пред САЩ

05 март 2022

„Хората, които отричат 3 март днес, не са много. Това е определена група, която винаги е съществувала. Причината за популярността на тази идея днес е политическата конюнктура и ужасната война недалече от нас. Повечето от хората, които поставиха под въпрос националния празник, не са историци, а политолози, социолози, културолози, хора, които мислят от днес за днес, а не мислят какви са причините за тези национални символи. Тези хора се виждат в днешната реалност и се съобразяват с днешната реалност. Повечето не уважават личното си минало, което им развързва мисленето, за да се приспособяват към всяка променяща се реалност. Това е обратното на свободата, това е да сме в плен на моментната конюнктура.“

Това каза пред БНР проф. Искра Баева, историк от Софийския университет.

Според нея свободата е бреме и за да бъде човек свободен, трябва да се настрои да рискува:

„Свободата се плаща. Нашата свобода сме я платили с усилията на много българи, които са се борили през цялото Възраждане, с живота на много войници от руската армия, от българското опълчение“.

По думите ѝ русофобията не е свобода или смелост, а „нещо, което е в реда на нещата, харесвано и официално стимулирано, а през последните 10 дни и обосновано“:

„Това, което става в Украйна, е неприемливо – военна сила, страда мирно население, огромни потоци от бежанци. Винаги ще бъда противничка на войната“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ тя допълни:

„Първата жертва на всяка война е истината. И ние сме в това състояние. Това би трябвало да се отнася преди всичко за Русия и за Украйна. И в едната, и в другата гледна точка много малко истина можем да потърсим, това е пропаганда. Лошото е, когато подобен ущърб е нанесен и на други държави, които не са част от тази война, които искат да изработят своя собствена позиция, както е България. Връща се цензурата, това е естествен резултат от войната“.

Проф. Баева подчерта, че социалните мрежи създават вакуум и „всеки е в своя си аквариум, събрал се е със съмишленици и е склонен да вярва на това, което вижда там, и когато се сблъскат различни гледни точки, непримиримостта е голяма“.

„Нас ни мъчи сателитният синдром. По времето на Източния блок бяхме най-верният сателит на Съветския съюз, сега се опитваме да сме най-верният сателит на САЩ и на Запада. И се дразним, че ни изпреварват другите – Полша, Балтийските републиките, Румъния. И искаме, ако можем, да ги избутаме, а това е тъжно“.

Източник - Епицентър