АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Как „да накажеш“ противниците си: Украинският конфликт между санкциите и войната

Ан-Сесил Робер & Елен Ришар - 13 март 2022
Изображение: DarikNews.bg

Признавайки независимостта на два сепаратистки региона, президентът Владимир Путин посегна на целостта на Украйна и ускори завихрянето на спиралата от западни санкции срещу Русия: черен списък на ръководители, ембарго, финансови рестрикции… Макар тези мерки рядко да са ефикасни, Вашингтон и Европейският съюз все по-често ги прилагат.

„АКО Путин нахлуе в Украйна, искам да знае, че ще му е трудно да си купи сода от автомат в следващите пет минути“, заяви пред журналисти конгресменът демократ Сет Мултън при посещението си в Киев през декември 2021 г. В началото на януари членовете на неговата партия депозираха законопроект (1), предвиждащ „превантивни санкции“ – необичайно понятие в международните отношения – тъй като то означава да се отговори на нещо хипотетично.

В проекта се отправяше закана „при ескалация“ на главните руски банки да се забрани да използват долара и платежната система SWIFT (2), чрез която се извършват основната част на междубанковите операции в света. Освен това на Русия беше заплашена с налагане на ембарго върху високите технологии и блокиране на въвеждането в експлоатация на газопровода „Северен поток 2“. Тези заплахи се оказаха недостатъчни, за да спрат Владимир Путин. През нощта на 23 февруари руската армия нахлу в Украйна, принуждавайки западните страни да изпълнят заканите си. Вълната от нови санкции, наложени от Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин, ще има много по-голям ефект от поредицата ограничителни мерки, които САЩ и Европейският съюз въведоха след 2014 г., за да накажат Русия за анексията на Крим, военното дестабилизиране на Донбас, намеса в избори и т.н. Наложените забрани върху стотици руски граждани и общности и ограниченията в търговията са заменени от ембарго върху важни отрасли на руската икономика, включително банковата сфера и енергетиката. Западните страни обявиха, че няма да пожертват живота на нито един свой войник за Украйна, но искат да накарат Русия да плати цената за решението си, „да я принудят към мир“, по израза на украинския президент Володимир Зеленски.

Историята на международните отношения изобилства с примери за това как с икономически натиск да се накара неприятелят да отстъпи. Нека си припомним например континенталната блокада, наложена от Наполеон на Англия през 1806 г., или пък обявената от президента Ейбрахам Линкълн блокада на южните щати по време на гражданската война (1861–1865). Тези мерки – прелюдия към конфликт – обикновено продължават и след започването му. В началото на ХХ век, давайки си сметка за икономическата мощ на своята страна, американският президент Удроу Уилсън осъзнава, че този тип действия биха могли да заменят войната.

„На онзи, който избере тази мирна, спокойна и гибелна икономическа мярка, няма да му се налага да прибягва до сила. Това не е толкова страшна мярка. При нея не се жертва нито един човешки живот извън страната, изложена на бойкот, но върху тази страна се упражнява натиск, на който по мое мнение нито една модерна държава не може да устои“ – това обяви той още по време на преговорите за Версайския договор през 1919 г.

По същото време, с цел да се цивилизоват международните отношения, е създадена една постоянна организация – Обществото на народите (ОН), с правомощия да санкционира, така че да попречи споровете между страните да прерастват във войни. Агресиите на нацистка Германия, на Япония и на Италия сложиха кръст на този проект още в зародиш. През 1945 г. идеята се възражда с Хартата на Организацията на обединените нации (ООН). Тя издига в принцип мирното уреждане на споровете между държави и забранява използването на сила (член 2). При заплаха за мира или нарушаване на мира един специален орган, Съветът за сигурност – и единствено той – има властта да налага санкции, за да се прекратят безредиците. Член 41 на Хартата включва неизчерпателен списък на възможни рестрикции: „пълно или частично прекъсване на икономическите отношения и на железопътните, морските, въздушните, пощенските, телеграфните, радиоелектрическите и други средства за комуникация, както и скъсване на дипломатическите отношения“. С времето палитрата се обогатява: икономически санкции (търговски и финансови), военни (ембарго върху оръжията), дипломатически, културни и спортни. Тя показва загрижеността на ООН да регулира практика, която е по-разпространена при големите страни, отколкото при останалите. Съперничеството между блоковете обаче се разиграва извън правилата на ООН. Още през 1950 г. САЩ подтикват към създаването на „координационен комитет за многостранен контрол на износа“ – неофициална организация, помещаваща се в американското посолство в Париж, чиято цел е да попречи на износа на военни и граждански технологии за страните от комунистическия свят. Задушаването на неприятеля е част от американския арсенал срещу Куба (след 1962 г.), Виетнам (1975–1994, с изключение на ембаргото върху оръжията, прекратено през 2016 г.) и Северна Корея (след 1950 г.). Пак по същото време арабските страни – износителки на петрол, затварят крановете за Израел и неговите съюзници. Налагането на многостранни санкции от Съвета за сигурност се ограничава до емблематични случаи: ембаргото върху оръжията срещу расисткия режим в Южна Африка през 1963 г. (потвърдено през 1977 г.) и след това срещу едностранното обявяване на независимост от белите в Южна Родезия (бъдещо Зимбабве) през 1965 г.

Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. постави началото на т.нар. десетилетие на санкциите, по време на което Съветът за сигурност прие най-малко тринайсет ограничителни режима. Сред тях: едно ембарго срещу Ирак заради анексията на Кувейт през 1990 г. – крещящо нарушение на международното право, и срещу Либия на Муамар Кадафи през 1993 г.– за участието ѝ в два атентата срещу самолети (над Локърби в Шотландия през 1988 г. и в Нигер през 1989 г.) . Мярката доведе до очакваните резултати: Триполи призна отговорността си (1999 г.), отказа се от програмата си за оръжия за масово унищожение (2003 г.) и прие да съдейства на международните разследвания. По това време САЩ имаха решаващо влияние в Съвета за сигурност. Но след 1990 г. те задействаха наказателната машина, заобикаляйки Съвета. От 1918 г. до 1998 г. американското правителство ограничава обмена си със санкционирани държави сто и петнайсет пъти, от които шейсет и четири през 90-те години, в повечето случаи едностранно. През 1997 г. почти половината от световното население живее под американски санкции (3).

Неясна юридическа рамка

ОСОБЕНО строгото търговско, финансово и военно ембарго, наложено на Ирак на 6 август 1990 г., бележи повратна точка. Продължило десет години след войната в Залива и разрешено от Съвета за сигурност, то съсипва икономиката на страната, укрепва управляващия режим, който извлича полза от контрабандата, заобикаляйки санкциите, и предизвиква недостиг на храни и медикаменти: 500 000 деца губят живота си, според Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ). Но „цената си струвашe“, заяви през 1996 г. Мадлин Олбрайт, представител на САЩ в ООН. Заместник-генералният секретар на ООН и координатор на хуманитарните операции в Ирак Денис Холидей подаде оставка през 1998 г. в знак на протест срещу „унищожаването на цяло едно общество“. Докато ембаргото срещу режима на апартейд бе приветствано като необходимо зло от самия Нелсън Мандела, след иракското ембарго се надигнаха критични гласове срещу всяко ембарго, тъй като така се удрят на сляпо цели народи, без непременно да се засегнат техните водачи. Разбито бе и схващането, че икономическите санкции по начало предизвикват по-малко смърт в сравнение с изпращането на войски.

Тези критики доведоха до разгръщането на нова категория санкции, наречени „целенасочени“ или „интелигентни“, за разлика от общото ембарго, възприемано като несправедливо или „сляпо“: те са прицелени например към определена категория продукти – петрол, диаманти, дървен материал, оръжия, като изключват стоките от първа необходимост (храни, лекарства). Освен това Съветът за сигурност на ООН, подобно на държавите в техните двустранни отношения, посочва организации и частни лица като отговорни за безредици или за международни престъпления. През 1998 г. бяха замразени авоарите на хунтата в Сиера Леоне и водачите на Националния съюз за пълна независимост на Ангола (УНИТА), както и на техни приближени в чужбина, и им бе забранено да влизат в определени страни. Налагани в началото по изключение, тези индивидуални мерки започнаха да се прилагат все по-широко след 11 септември 2001 г., с преследването на водачите на „Ал Кайда“ и борбата срещу финансирането на тероризма. Тъй като постигането на консенсус между петте членки на Съвета за сигурност е по-лесно по отношение на Африка (Судан, Кения, Сомалия, Демократична република Конго и т.н.), тя се оказа и най-засегнатият континент от тези многостранни индивидуални мерки срещу държавни ръководители, министри, военни, директори на разузнавателни и полицейски управления, наемници и трафиканти.

А юридическата рамка си остава неясна: лицата са санкционирани без съд и без реална възможност да оспорят мярката (4). Техните приближени и семействата им също може да бъдат включени в мерките. Злополучни съвпадения на имена предизвикват трайни неприятности на много хора. Необходимостта от юридически гаранции бе изтъкната от Съда на Европейския съюз, една от малкото юрисдикции, която може да бъде сезирана (5). Властва произволът – като при анексията на Крим през 2014 г., когато Вашингтон и Брюксел санкционират руски олигарси, които не са играли никаква роля в нея.

Светът на санкциите има и един друг аспект, за който малко се говори: лавината от аргументи, основани на нарушаване на човешки права и на характера на някои режими, обявени за недемократични. Докато в края на 60-те години на миналия век с тези аргументи се обясняваха по-малко от 20% от санкциите в света, през 2019 г. те се изтъкват при над 42% от случаите (6). Съветът за сигурност, чиято мисия е преди всичко да бди за международния мир и сигурност, рядко се намесва единствено на такива основания: на 17 май 1994 г. например той оправда ембарго върху оръжията в Руанда, преценявайки, че „положението“ („убийства“, „етническо насилие“, „бежанци“) представлява „заплаха за мира и сигурността в региона“. Опасността от репресии срещу цивилното население бе посочена през 2011 г. от Съвета за сигурност като основание да наложи оръжейно ембарго в Либия и да разреши международна военна намеса, която предизвика полемика (7).

Страните, които се позовават на тези основания, са пред всичко САЩ и държавите на Европейския съюз. САЩ поставиха началото в края на 1974 г. с поправката „Джаксън–Ваник“ към Закона за търговията. С нея като условие за отпускане на кредити и за предоставяне на клаузата за най-облагодетелствана нация на СССР бе поставено либерализирането на неговата миграционна политика. За първи път се установи „условна връзка (…) между правата на човека и търговията, чиято същност е да свързва външната и вътрешната политика  (8)“ Вашингтон нормализира икономическите си връзки с Русия едва през 2012 г., когато бе приет законът „Магнитски“. Конгресът го одобри при едно условие: да дава възможност да се прилага към руски граждани, отговорни за нарушаване на човешките права, без да засяга Русия като държава. Приет през 2017 г. при президентството на Доналд Тръмп и запазен от неговия приемник Джозеф Байдън, законът „Магнитски“ разшири тези възможности за останалия свят и за случаите на корупция. Списъкът на лицата и общностите, преследвани от САЩ, вече обхваща 1623 страници и близо 37 000 записа…

След Маастрихтския (1992 г.) и Лисабонския (2007 г.) договори, поставящи началото на общата европейска политика на сигурност, Европейският съюз стана вторият източник на санкции в света. По този начин съюзът се стреми „да наложи зачитането на правата на човека, демокрацията, правовата държава и доброто управление (9)“ Подобно на САЩ той дори се сдоби с нов инструмент за порицаване на лица, нарушаващи правата на човека, един вид европейски „закон Магнитски“. Въз основа на този инструмент на 22 март 2021 г. Европейският съвет одобри рестриктивни мерки срещу двадесет и осем руски, китайски, севернокорейски, либийски, еритрейски и южносудански лица и четири организации.

С известна претенция за непорочност Европейският съюз, по подобие на САЩ, си присвои ролята на бял рицар. Нещо, което далеч не е лишено от противоречия: макар западните държави да санкционираха в различна степен Саудитска Арабия за убийството на журналиста Джамал Хашоги (2018 г.), Израел например избягва гнева им, въпреки резолюцията на Съвета за сигурност от 2016 г., с която за първи път се осъжда окупацията на завзетите след 1967 г. палестинските територии, включително Източен Ерусалим. Сегашните дебати в Европейския съюз за позицията, която трябва да се възприеме срещу Русия, предоставиха поле за подвизи в реториката. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен като че ли поддържа американската позиция, че „Северен поток 2“ не може да се изключи априори от списъка на [превантивните] санкции“. „Искаме да построим утрешния свят като демокрация с партньори, споделящи същите идеи“, добави тя. А сред енергийните партньори, които може да заменят Русия, посочи една петролна монархия (Катар), една диктатура – съюзник на авторитарна Турция (Азербайджан), и една страна под управлението на армията (Египет)…

Според интересите на момента

Ролята на бял рицар предполага самият ти да бъдеш безупречен. Ето например, Джулиан Асандж, преследван от САЩ и задържан в Лондон, би могъл да се смята за идеален кандидат за политическо убежище, но нито една страна – членка на Европейския съюз, не е готова да му го предостави. В условията на миграционна криза Конвенцията за бежанците от 1951 г. вече не се спазва от 27-те. В началото на френското председателство „Амнести интернешънъл“ изрази тревога по повод посегателствата върху обществените свободи в Европейския съюз (10). Може ли Съюзът, оказал се в постоянен „демократичен дефицит“, наистина да поучава? Или пък САЩ, които са ратифицирали едва пет от осемнадесетте международни договори за човешките права.

Ако Западът не санкционира еднакво всички диктатури, Вашингтон пък модулира прилагането на своите санкционни режими според геополитическите интереси на момента. Ето пример: в периода 2018 – 2020 г. Индия задълбочи военното си сътрудничество с Русия, като подписа серия от договори за общо 13,5 милиарда долара, и въпреки това Вашингтон не сметна за необходимо да активира срещу Делхи Закона за борба срещу противниците на Америка (CAATSA, приет през 2017 г.), с който се наказва пряката или косвена подкрепа за руския военен отрасъл. Трябва да се каже, че САЩ ухажват Делхи с надеждата да привлекат Индия в своя антикитайски алианс. Американското финансово министерство не прояви подобна снизходителност към европейските компании. През 2019 г. то наложи глоби на 24 европейски компании за общо 1,288 милиарда долара. Британската банка Standard Chartered плати 657 милиона долара, поради това че наруши ембаргото срещу Иран, а италианската „УниКредит“ подписа чек за 611 милиона долара по същата причина.

Прозаично използвани от Вашингтон, за да защити своите интереси, санкциите играят за европейците и друга роля, по-скоро вътрешна, отколкото международна. Те фактически са „единственият външнополитически инструмент за принуда, с който разполага Съюзът  (11)“. Следователно санкциите носят силен символичен заряд, който позволява на организацията да се представя на международната сцена като единна, утвърждавайки по този начин някакво подобие на съществуване чрез мерки със силно морално съдържание. Вземайки страната на Вашингтон във вътрешния конфликт във Венецуела, противопоставил президента Николас Мадуро и неговия самопровъзгласил се конкурент Хуан Гуайдо, страните членки изразиха единодушно съжаление за „пропуснатата възможност за демокрацията“, която заслужава рестриктивни мерки (12). Руското военно нападение промени ситуацията. Докато Европейският съюз остава разделен по въпроса какво да прави с Москва – балтийските държави подтикват към конфронтация, Германия е загрижена за доставките си на газ – европейците затягат редиците и застават зад САЩ.

Обръщайки се към Съвета за сигурност на 15 септември 1997 г., Общото събрание припомни, че санкциите са последната мярка, когато всички други не са дали резултат. Нахлувайки в Украйна на 24 февруари, Путин грубо прекъсна маратона на френския президент и германския канцлер между Киев, Москва и Вашингтон в търсене на дипломатически изход от конфликта. Правото на вето на Русия в Съвета за сигурност обаче изключва възможността да бъдат приети законни санкции срещу това нарушаване на международното право. В групата (макар и доста голяма) на страните, осъдили руската агресия, има забележителни отсъствия. Като се започне от Пакистан и Индия, и преди всичко Китай, изправен пред нова военна коалиция (САЩ, Австралия, Великобритания и Нова Зеландия).

Москва се готви за тази битка от няколко години. Превръщането на санкциите в система води до резултати, обратни на търсените, по-специално до засилване на подкрепата, която населението дава на санкционирания режим. Това стана в Мали и Буркина Фасо през 2021 и 2022 г.

Съзнавайки, че ще бъде подложена на трайни рестрикции, Русия реши да се приспособи и дори да извлече полза. В отговор на ограниченията заради агресията ѝ в Украйна Москва наложи ембарго върху вноса на селскостопански продукти от Европейския съюз, Северна Америка, Австралия и Норвегия. Протекционисткият ефект от тези мерки стимулира националното ѝ производство. Селскостопанските продажби в чужбина през 2020 г. достигнаха рекордното равнище от 30 милиарда долара, повече отколкото от природния газ. Това превърна Русия в нетен земеделски износител, което става за първи път след съветската колективизация (13).

Изостряне на противопоставянето

Във финансовата област Русия полага усилия да ограничи зависимостта си от долара и от доминираната от САЩ финансова система. Нейната централна банка натрупа значителни резерви (равностойността на една трета от нейния БВП), за да обезсърчи всяка атака срещу собствената ѝ валута. От 2018 г. насам тя масирано се освобождава от американските съкровищни бонове – първа сред развиващите се страни – които разменя отчасти срещу китайския суверенен дълг (чийто главен чуждестранен купувач вече е Русия).

Също така Русия изпревари дестабилизирането на банковата ѝ система, предизвикано от западните страни. През 2015 г. Москва създаде собствена система за финансови съобщения (SPFS), както и национална банкова карта – „Мир“, позволяваща да се извършват трансакции в страната, ако Западът изключи Русия от SWIFT. През 2021 г. 87% от населението вече притежаваше карта „Мир“, макар че с нея се извършваха едва една четвърт от разплащанията, тъй като средните класи предпочитаха западните карти, които могат да се използват и в чужбина (14).

През последните години Москва разчиташе на подкрепата на Пекин, за да изобличи пред „международната общност“, тоест пред ООН, експлозивното използване на санкции след падането на Съветския съюз. „Единствено санкциите на Съвета за сигурност са законни“ и представляват „важен инструмент, който дава възможност да се реагира на заплахите в света“, заяви заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски по време на дебата в Съвета за сигурност на 6 февруари 2022 г. В същия дух китайският представител Чжан Цзюн посочи, че „едностранните наказателни санкции (…) само изострят противопоставянето“. Страните, които ги използват, стават зависими от тях като от „дрога“, изтъкна той и настоя те „да се откажат незабавно“. Москва, както и Пекин, твърдят, че защитават принципа за ненамеса във вътрешните работи (член 2 на Хартата на ООН). По тази точка Китай демонстрира последователност, като отказа да признае анексията на Крим. Веднага след като руските танкове преминаха украинската граница, Пекин възприе двойнствена позиция и заклейми отговорността на САЩ в изострянето на конфликта, но и не даде подкрепа на използването на сила от Москва.

Москва и Пекин съвсем не отхвърлят санкциите по принцип. След 1971 г. Китай ограничи търговските си отношения със страните, признали Тайван. От своя страна Русия преустанови през 2015 г. чартърните полети към Турция, възстанови визите и обяви ембарго върху вноса на плодове и зеленчуци, след като руски самолет бе свален от турската армия на сирийската граница. Русия и Китай предпочитат да действат преди всичко неофициално, а не да афишират използването на едностранни мерки. Така вместо контрасанкции Москва обяви ембарго върху вноса на свинско от Европа, официално заради африканската чума по свинете. Същото направи и Пекин, като заличи Литва от митническите си регистри, след като във Вилнюс бе отворена представителна служба на Тайпе. Пекин също така публикува списък от 14 мотива за протест, след като Канбера поиска разследване за произхода на Ковид-19. Междувременно австралийски текстил, вино и въглища трудно преминават китайската граница.

Въпреки тази нараснала активност Русия и Китай са в основата на едва 3% от събитията (приемане, вдигане, продължаване, юридически решения), свързани с налагане на санкции през 2020 г., далеч след САЩ (53%) (15). Сдържаността им се обяснява и с икономическата реалност: нито Пекин, нито Москва разполагат с оръжието долар. Заплахата да забранят използването му позволява на САЩ да налагат своите санкционни режими на целия свят – извънмерна власт, на която руско-китайският тандем се опитва да дава отпор. Неговите двустранни търговски разплащания в американски долари паднаха на 46% през 2020 г., срещу 90% през 2015 г. Двайсет и три руски банки са свързани с китайската система за финансови съобщения (CIPS) (срещу една единствена китайска банка с руската SPFS). С обмен, представляващ едва 0,3% от този на SWIFT, CIPS е нещо като спасителен план, а не сериозен конкурент на западния си събрат.

В сравнение с Китай и Русия, Европа като че ли е приела своята безпомощност. Европейският съюз се примири, без истински да реагира, с оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран през 2018 г. Въпреки призивите на европейците, SWIFT, чиято централа е в Брюксел, побърза да изключи иранските банки под страх от вторични американски санкции. Наистина Европейската комисия се опита да се сдобие със „специален механизъм“, за да осигури продължаването на търговския обмен с Техеран. Първата ѝ търговска трансакция обаче можа да се осъществи едва през март 2020 г. и се отнасяше до медицинско оборудване… разрешено от американския закон. Механизмът може теоретично да осигури внос на петрол, но само в рамките на изключения, за които Вашингтон е дал съгласието си. Във всеки случай нито една европейска компания не направи постъпки за закупуване: застрахователните компании отказват да гарантират товарите на малкото морски фирми, готови да превозят тази стока.

Известен реализъм

Признаването на самопровъзгласилите се републики в Донбас от Русия, която наруши териториалната цялост и суверенитета на Украйна, доказва провала на западната политика на санкции, прилагани от осем години. То обаче отприщи вълна от нови наказателни мерки, които никога не са имали успех, дори когато са прилагани срещу държави не така мощни и по-малко изолирани от Русия. Следователно вероятността да постигнат целта си и този път е минимална.

Два месеца преди това признаване бившият френски посланик Жерар Аро прикани да се прояви известен реализъм и припомни, че „дори диктатурите имат законни геополитически тревоги“ (туит от 15 декември 2021 г.). Опитите за диалог с Москва се сблъскаха със стена. Дали не бяха предприети прекалено късно? Русия, която така и не се съвзе от признаването на независимостта на Косово от Запада, редовно изказва тревогите си от отмяната на големите договори за контрол на въоръженията в Европа, наследени от Студената война (16). Сегашната война припомня колко опасно може да е прекаленото пренебрегване на въпросите на колективната сигурност.

Международната политика, която започва все повече да прилича на поредица от свършени факти – западни или руски – последвани от ултиматуми, на които се отговаря с наказателни мерки, показа своята неефикасност и големите опасности, които крие. Спиралата от едностранни мерки – жалък заместител на дипломацията – доведе до война в Европа.

Бележки:

(1) „Defending Ukraine Sovereignty Act of 2022“, Сенат на САЩ, Вашингтон, 12 януари 2022.

(2) Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, телекомуникационна мрежа, която позволява на финансовите институции по целия свят да изпращат и получават информация за финансови операции в надеждна, стандартизирана и сигурна среда – бел.прев.

(3) David Broder, „Give presidents a break on automatic sanctions“, Интернешънъл хералд трибюн, 24 юни 1998.

(4) Вж. материалите от кръглата маса „Les sanctions ciblées au carrefour des droits international et européen“ (Целенасочените санкции на кръстопътя на международното и европейското право), университет Пиер-Мендес Франс, Гренобъл, 10 май 2011.

(5) Решение на Съда на Европейския съюз (CJCE) № C-415/05, Yassin Abdullah Kadi, Al Barakaat International Foundation срещу Съвета на Европейския съюз и Комисията на европейските общности, 3 септември 2008.

(6) Gabriel Felbermayr et al., „The global sanctions data base“, European Economic Review, том 129, Амстердам, октомври 2020.

(7) Вж. „Произход и превратности на правото на намеса“Монд дипломатик в Дума, 5 май 2011.

(8) Peretz Pauline, „Un tournant humanitaire de la politique étrangère américaine? Carter et l’émigration des Juifs d’Union soviétique“ (Хуманитарен завой на американската външна политика? Картър и емиграцията на евреите от Съветския съюз), Revue d’histoire moderne et contemporaine, том 3, № 54, Париж, 2007.

(9) Насоки, съобщение на Европейския съвет от 7 юни 2004.

(10) „Препоръки на Амнести интернешънъл към френското председателство на Съвета на Европейския съюз“, 2 февруари 2022.

(11) Ramona Bloj, „Les sanctions, instrument privilégié de la politique étrangère européenne“ (Санкциите, привилегирован инструмент на европейската външна политика), Questions d’Europe, № 598, Fondation Robert-Schumann, Strasbourg, 31 май 2021.

(12) Вж. Джулия Бъкстън, „Накъде отива венецуелската опозиция?“Монд дипломатик, април 2019.

(13) David Teurtrie, Russie: le retour de la puissance (Русия. Завръщането на силата), издателство Armand Colin, Malakoff, 2021.

(14Пак там.

(15) Ivan Timofeev, „Sanctions against Russia. A look into 2021“, доклад № 65, Руски съвет по външните работи, Москва, 2021.

(16) Давид Тьортри, „Защо избухна кризата в Украйна?“Монд дипломатик, февруари 2022.

Превод Мария Петрикова

Източник - Монд дипломатик