АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Валентин Радомирски: Икономическите санкции са истинският фронт, на който се води войната

Даниела Големинова - 30 март 2022
„Дипломатическите резултати ще се оформят от постигнатото на бойното поле“

Войната може да продължи прекалено дълго, ако двете страни не се изтощят дотолкова, че да достигнат сами до компромисното решение за примирие. … Траен мир ще бъде изключително трудна задача, защото ще трябва да бъдат въвлечени гаранти по евентуално споразумение“.

Това отбеляза в коментара си пред БНР дипломатът Валентин Радомирски, международен анализатор.

Според него има несъществен напредък в преговорите, но засега не се очертават хоризонтите кога може да се постигне примирие.

„Заявеното вчера от руските военни ръководители, че е завършил само първият етап от военната операция и ще намалят усилията си на фронтовете край Киев и Чернигов, всъщност е предислокация, презапасяване на войските с гориво и подновяване на личния състав, който е пострадал“, уточни той.

По думите му преформатирането на Украйна, независимо в какъв вид стане то, ще положи началото на „определянето на принципите за този нов световен ред, за който Байдън говорѝ в Полша, и от това ще зависи съдбата на целия свят“. Той подчерта, че това ще бъде изключително трудно за достигане и е много далеч от сегашния етап на конфликта.

„Разпарчетосването на Украйна е най-песимистичният сценарий“, смята Радомирски.

Икономическите санкции са най-важният фронт, това е истинският фронт, на който се води войната„, категорично посочи дипломатът и уточни, че войната в Украйна се води на три плоскости – идеологическа, икономическа и военна.

„В момента икономическите санкциите са изключително тежки за Русия, но те са изпитание и за всички други страни. Те ще окажат доста съществено влияние върху ЕС и неговата жизнеспособност“, коментира той.

Международният анализатор прогнозира нови бежански вълни от Магреба и от Африка заради икономическите кризи, които са започнали. Той уточни, че това ще бъде изпитание за издръжливостта на ЕС.

Валентин Радомирски подчерта, че от началото на войната са били нарушени две свещени крави – свободата на словото и правото на собственост. 

Интервюто на Даниела Големинова с Валентин Радомирски в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Източник - БНР