АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Няма как да са врагове народи, които еднакво казват мама, хлеб, родина

Веско Паунов - 19 април 2022

Уважаема госпожо посланик на САЩ, престанете да позиционирате българското население, като враг на Русия!

Скъпи братя и сестри, Скъпи приятели, Скъпи българи,

Новините не са добри! Готвят се нови горещи фази на Третата световна война! Милитаризмът постоянно се усилва. Народите, вместо да се грижат за своите семейства, за прехраната им, за образованието на децата, са принудени да работят за военно-промишления комплекс, защото от данъците им се купува оръжие. Искаме ли да погребем нормалните човешки ценности? Ще позволим ли фашизмът да вземе още жертви? В началото на 21 век едни хора са избивани всекидневно. Всеки ден Донбас бива взривяван от правителството в Киев. Ние призоваваме да бъде спряна братоубийствената война. Всеки такъв уж локален конфликт във всеки момент може да предизвика мащабен военен конфликт. Само една бомба насочена към неприемлива цел ще предизвика ескалация.

На територията на Донбас живеят и хора с българско потекло, които са част от тялото на България. Ние не можем да позволим те да бъдат избити и кръвта им да се пролее по земите, напоени с толкова много славянска кръв през вековете. А в момента на този протест все повече оръжие, танкове и военна сила се струпва около Донбас. Нека правителството на Украйна даде право за самоопределение на жителите на Донбас. Няма да забравим думите на един бивш президент на Украйна, който заяви: „Докато нашите деца са в детските градини и училищата, ще направим така, че техните деца да бъдат в бомбо-убежища.“ (Порошенко – бел. ред.).

Не, всички деца имат права! Всички деца имат право на Детство! Всички деца имат право на Живот! И ние ще застанем в тяхна защита! И в защита на децата по света – независимо от тяхната раса, религия, националност! Защото не сме фашисти, като вас! Защото сме Човеци! Няма да забравим, че над 50 човека бяха изгорени живи в Одеса и западните медии подло си замълчаха за това. Няма да забравим и думите на един бивш президент на САЩ – Обама, който нагло заяви, че е похарчил 5 милиарда долара от данъците на американския народ за да раздели нацията в Украйна на такива, които се чувстват руснаци и на такива, които се чувстват украинци.

Какво бихте почувствали мистър президент, ако някой плащаше за да разделя американската нация? Да, вие успяхте! Въвлякохте хората в братоубийствена война. Но това направи ли ви по-щастлив? Дано съвестта Ви, ако я имате, Ви мъчи до последните Ви дни!

Уважаема госпожо посланик на САЩ, предайте на вашето правителство – следното: На народите по света им писна да чуват, че навсякъде където има ресурси, има стратегически територии има и глобален интерес на САЩ. Престанете заради вашите интереси да накърнявате интересите на други народи. Смятате ли, че българите не видяха как дойдоха трима ваши сенатори, които забраниха да има поток на газ през България към Турция? А от тази газ България можеше да има милиони приходи всяка година от транзитни такси. Нима не видяхме как извихте ръцете на българското правителство да ви плати три милиарда лева срещу които вече трета година не сме получили абсолютно нищо. Смятате ли, че не виждаме, че с добре платени от вас фондации се бъркате в образователната ни система и правите младите хора напълно неосъзната аморфна маса, която е лесна за манипулации. И без народно и национално чувство. Ние не сме забравили, че и под вашия надслов за американската мечта откраднахте от България стотици хиляди млади българи, което доведе страната ни до демографска катастрофа и до най-бързо заличаващата се държава. Не сме съгласни да милитаризирате Черно море и територията на България. Това, че вие имате интереси на Балканите не ви дава право да правите от българското население крачещи мишени. Територията на България и Черно море са прекрасни за туризъм, земеделие, риболов, а не за водене на военни действия.

Ние знаем вашите войни навсякъде по света до какво доведоха – жертви, разрушени държави и бягащо население. Престанете да позиционирате българското население, като враг на Русия. Няма как да са врагове народи, които еднакво казват мама, хлеб, родина, …..Които са приятели векове наред, които пишат с една и съща писменост. След като Русия е участвала във възстановяването на българската държавност след пет вековното турско робство.

Няма да забравим, че при тази демографска катастрофа, заедно с други посланици организирахте гей паради с цел да развращавате децата ни. Защо не събрахте веднъж пари за образование на децата или за здравните им грижи, а събирахте пари за да плащате организацията на гей паради. Твърда странна е двойствената политика на НАТО. Убиха Югославия с бомби и създадоха никога несъществувалата държава на Балканите Косово с което обслужиха войнственият шовинизъм на албанците, а в същото време за Каталуния не се дава никакво право на самоопределение. Не е ли странно? Човешката цивилизация се управлява в момента от хора с нечовешко лице.

Мутроолигархията е натрупала колосални дългове – трилиони, трилиони дългове. Срещу тези дългове обаче, народите нямат никакви активи. Мутроолигархията няма да се притесни да вкара народите в нови военни конфликти, защото чрез войната те няма да позволят на народите да поставят нормалния въпрос – Имаме дългове, но къде отидоха парите? Или парите са минали само през хранопровода на мутроолигархията? Ситуацията с вирусите е същата. Народите са вкарани по домовете си от страх и не намират сили да се противопоставят и да се борят за истинско здравеопазване и насочване на разходите на държавите към средства за производство, а не към въоръжаване. Но страхът е лош съветник!

Защото управлението на народите под страх ще им постави тежки окови и борбата за освобождение ще бъде колосална. В много части на света милиони хора са възпитавани, че те са някакви по-висши същества от другите. Ето това довежда до новия фашизъм. Възпитанието в превъзходство. Не, човешката цивилизация не трябва да допуска това отново! Присъдата е дадена.На нашите рамене ще носим знамето на истинските човешки ценности! А те са – живот, семейство, род, родина, Отечество!Смърт на фашизма! Свобода на Народа!

18. 04. 2021г. Реч на протеста срещу братоубийствената война в Донбас пред посолството на САЩ в София

Източник - Фейсбук