АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Търсим си държавата

Зорница Илиева - 02 май 2022

Снощи част от народът български показа, че прословутото му търпение все пак има граници. В час 23.15 на летище София пристигат почти едновременно 4-5 самолета, пълни до последно място. След т.н. пандемия явно хората са като отвързани кучета и пътуват с повод и без повод. След паспортната проверка всички са вкупчени в тесен коридор, буза до буза, дишат си във вратовете и никой не е с маска.

Обявява се проверка за сертификати и вдигане на ръце от страна на някаква летищна служителка. Тихото мърморене прераства в крясъци с „добре дошли в Булгаристан” и „ега ти държавата”. Расте броят на снимащите телефони и нецензурните слова. След 10 минути тези гневни люде сринаха обграждащите ленти, юрнаха се вкупом към изхода за багажите и възторжени викове огласиха цялата наша мизерна аерогара.

Извод – 1-во -не си играйте с търпението на вече многострадалния ни народ.

2-ро- липсата на управленчески опит и чувство за държавност не се компенсират с нестихващ процес от скандали, манипулации, фалшива правителствена солидарност и неуки PR-кампании. Като тази с присъствие в градовете-герои от Априлското възстание в ден като днешния, за да се забравят грозни и обидни думи, свързани с тази наша гордост и изречени в Киев.

Малки сме като държава, но това не пречи да си я организираме така, че гражданите да живеят нормално. Както и да не се тича за всяки проблем в Брюксел или Вашингтон. Тогава защо са ни тези управляващи? Защо да се губи време в чакане на решенията и нарежданията на новите съюзници? Защо зорлем, както казваше баба, да ни превръщат в анти-Русия след като си имаме нашите специални отношения с тази Империя?

Знаем си и за меда, и за жилото, но газът ни беше евтин и преди, и до днес. Имало и други източници. Има, ама при други условия. Пък и върнахме посланика на Венецуела преди време. Пак поради решения на англосаксонците. Те си имат нефт, ама им трябва и този на Венецуела. Ние нямаме, ама се водим по чуждия акъл. Ще чакаме помощ ог Атина и Анкара? Тези хора учили ли са българска история? Ей така, заради черните ни очи ще ни спасяват? В нашия свят всеки спасява сам себе си. Другото са приказки за наивници.

Вземането активно на страна в геополитическата битка, която се води, няма как да не свърши като онези наши национални катастрофи, които все още ни горчат. Бяхме в коалиция на желаещите. Сега сме в антируската коалиция. Тези коалиции са едни и същи. Знае се за какво се правят. Ние печелим ли нещо от участието в тях? Къде са ни дивидентите?

Видяхме какво мисли народът на летище София само преди часове. Гневът не се удържа. Въпросът е какъв е следващия сценарий? Така си живеем- от сценарий до сценарий, а гражданството хули държавата. Тя къде е?

Източник - Фейсбук