АНАЛИЗИ > СТАТИИ
България доставя ли оръжие на Украйна?

Иван Ангелов - 04 май 2022

Напоследък слушам все по-често от различни източници, че въпреки отрицанията на г-жа Корнелия Нинова, България снабдява Украйна с оръжие. Тези които го твърдят, предлагат различни аргументи. Част от тях доста убедителни, други – не съвсем. Нинова отрича категорично да е изпращан официално дори един патрон за Украйна. Нямам причини да не й вярвам.

Аз не съм специалист в тази област, но  по правилата на здравия разум мога и сам да правя някои предположения. Общото ми заключение е, че не изключвам в Украйна да получават наше оръжие, препратено им от поляците или от друга съседна им държава, например Словакия или Румъния.

Корнелия не отрича да става такова преекспортиране, но казва че изнасяме оръжие на 60 държави и не можем да контролираме всичките дали препращат оръжие на Украйна или други страни. Всичките 60 наистина не могат да бъдат контролирани от нас, но Полша и още една-две съседни на Украйна държави могат. И дори трябва да се контролират.

            Това може да става по различни начини. Единият, често практикуван, е в договора ни за износ, примерно за Полша, да има клауза забраняваща експортирането на тази стока на трета държава, макар че тя не е в списъка на забранените от ООН. Основанието може да бъде, че ние не искаме по този път нашите оръжия да попадат в една от воюващите в района страни и по такъв начин да вземаме страна в конфликта. Защото всяко снабдяване с оръжие на една от двете воюващи държави означава вземане на страна и поне косвено участие в конфликта. Особено в нашия силно чувствителен случай! Всяко твърдение за обратното е приказка за наивници.

            Ако това не може да се направи има още много други начини за проверка дали получаващата оръжието страна спазва или не нашето изискване. И то не защото скромните български оръжия ще решат конфликта в Украйна, а по политически или морални причини.

Нежеланието ни да го правим ме кара да се съмнявам, че има нещо нередно, което нашите власти искат да скрият от българите или от международната общност. Корнелия Нинова е длъжна да даде убедителен отговор. Засега не го дава.

Казаха ни, че при посещението на Кирил Петков в Киев преди няколко дни, са се договорили да ремонтираме в България повредени на бойните полета в Украйна самолети, танкове, БТР-и, оръдия и друга военна техника, която да връщаме обратно в Украйна в боеспособно състояние. Българските управници знаят, че 85-90% от нашия народ е против изпращането на оръжие за Украйна, за да не се въвличаме като страна в конфликта. Президентът Радев основателно застана на страната на своя народ. Той посочи големите опасности от по-нататъшно разширение на войната в Украйна, от обхващането на все повече европейски и други страни с тежки последици за нас.

Ние не знаем какво още е договорено от нашия министър-председател и Президента на Украйна, когато са се усамотили двамата в стаята в Киев. Не знаем дали го знаят и членовете на нашата група, придружавала Кирил Петков. Защото той неведнаж ни е лъгал или е скривал за важни ангажименти на България, които е поемал пред чуждестранни политици. На този човек аз вече не вярвам за нищо!

Потвърди се старата истина, че мъдрите генерали, които знаят що е то война и са се докосвали до смъртта, са най-големи противници на войната. А шарлатаните, които нито са служили в армията, нито са виждали на живо разрушения от бомбардировки и не са помирисвали от близо кръв на военни жертви, са най-големи привърженици на членство във военни пактове и на участие във война до крайна победа. Но забележете – не за тяхно лично участие или на техни най-близки роднини. Може да умират колкото щат хора на война, но от другия народ.

Не е нужно да си голям специалист във военното дело, за да разбереш, че поетият ангажимент за ремонти у нас на повредена в Украйна военна техника е неосъществим. Представете си как се събира разбита в различно състояние, силно деформирана и обгорена военна техника по обширните бойни полета на Украйна, с територия 604 хил. квадратни километра, където и сега се водят сражения и има бомбардировки. И не знаем още колко дълго ще се водят. Защото срещу Русия сега воюва не само Украйна, а цялото НАТО. Те препълниха Украйна с военна техника. Такава е мечтаата на западните стратези: „Нека се самоунищожават тези диви славяни! И без това са толкова много! И без това отдавна мислим как да ограничим бройката им“!

Различните видове военна техника имат различни повреди за които още там, на място трябва да се преценява точно какви заместващи части са необходими, за да се поръчват навреме и да се доставят спешно. Не е ясно от къде ще се набавят тези части, като имаме предвид голямото разнообразие на военна техника сега в Украйна (източна и западна; произвеждани преди 20-30 или повече години или преди 3-5 години и т.н.).

Как ще се събират разпръснатите на големи територии повредени военни съоръжения из Украйна, при летящи в небето руски бойни самолети, където и сега се водят сражения. Как повредената разнообразна военна техника ще се събира на сборни пунктове из Украйна, как ще се сортират, как ще се пренасят на товарни гари или до тежки автомобили и как от там ще се изпращат до България при прекъснати ж.п. линии и шосета, разрушени писти на летища, сринати мостове на големи реки, през няколко държави и във военна обстановка.

 Как повредената техника ще се разпределя по най-подходящите военно-ремонтни заводи в България. Как ще се осигурят своевременно необходимите заместващи компоненти на  мястото на повредените. Колко време ще трае доставката им. Колко време ще трае ремонтът. Как ще се осигури необходимата инженерна и работническа ремонтна компетентност. Как ще се изпращат ремонтираните машини обратно в Украйна.

Как ще се оценява стойността на ремонтните работи, вложения труд в България по ремонта, по набавянето на заместващи части, по намирането и натоварването на подходящи транспортни средства  за изпращане обратно в Украйна, по разплащанията за всичко това. И т.н. И т.н.

И за да има някакъв смисъл, всичко това трябва да бъде извършено за 5-10 дни. Ако трае много по-дълго по всяка вероятност ще стане безполезно, защото войната може вече да е приключила. А то при условията на Югоизточна Европа и специално в Украйна и България, няма как да бъде извършено дори за един-два месеца!

Тук стигаме до най-важното. Вместо старите ремонтирани у нас военни съоръжения често ще се изпращат прикрито и обратно към Украйна съвсем нови образци военна техника, предоставена от Натовски страни. Вместо ремонтираната, пребоядисана и лакирана стара техника.

Всичко изброено не може да се извърши на практика и при най-добро желание. Но като зная на какви географски ширини живеем, вместо добрите намерения ще доминира потайността, престъпността, корупцията. И забавеното извършване на свръхспешната работа.

Допускам, че идеята за доставка на нова тежка военна техника под формата на привидна „ремонтна дейност“, е замислена от високопоставени чужди или наши политици за заблуда на протестиращата българска общественост срещу изпращането на нови оръжия за Украйна. И е възложена за изпълнение на некомпетентни технически лица. А старите, уж ремонтирани военни съоръжения ще се унищожават тук някъде в България, може би на по-закътано място.

2 май 2022 г.

Проф. Иван Ангелов е български икономист, член-кореспондент на Българската академия на науките. Бил е икономически съветник на трима български министър-председатели. Проф. Ангелов е един от първите български икономисти, застъпили се публично за бързи и мащабни икономически реформи далеч преди промените в страната. А през 90-те години и след това остро критикува авантюристичния преход…