АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Електричество: липса на вода, покачване на цените… На прага ли е Франция на блекаут?

Георги Димитров - 17 юни 2022

Из френската преса: Снабдяването с електричество е все по-сложно за Франция и секторът е притеснен. Повишаване на цените, ограничения на водата, риск от повреди…. Тази зима и миналата есен валежите не бяха достатъчни във Франция. Водноелектрическите язовири са под напрежение. Те обаче представляват между „8 и 13% от френското производство на електроенергия, вторият източник след ядрената“, уточнява Le Parisien. Голямото безпокойство е именно по отношение на ядрената компонента. Близо половината от френския ядрен парк е спряна поради корозия на електроцентралите. Нивото на националната наличност на електроенергия, е исторически ниско. Ситуацията едва ли ще се подобри, особено при заплахата от европейско ембарго върху руските въглеводороди. В този контекст, сметката за ток обещава да бъде още по-солена за домакинствата във Франция. Комисията за енергийно регулиране оцени увеличението на 44,5%. В началото на годината правителството обеща създаването на „тарифен щит“, включващ замразяване на цените на газа и ограничаване на увеличението на цената на електроенергията до 4%. Но това ще бъде въведено през есента на 2023 г. Дотогава, доставчиците ще могат да налагат 8% увеличение на цената за физически лица.

Четиричленно семейство, използващо електрическо отопление, което днес плаща около 1700 евро на година, ще плати около 150 евро допълнително, обяснява le Parisien. Това увеличение може да продължи във времето, защото руско-украинският конфликт изглежда все още далеч от приключване. В допълнение към нарастваенето на сметките за електричество, можем да се очаква цените и на други услуги да продължат да растат през следващите седмици. „Ситуацията не е катастрофална, но лятото ще бъде напрегнато. Има риск да бъдем принудени да внасяме електричество, което ще бъде скъпо“, обяснява източник от „Електрисите дьо Франс“ (EDF).

Ограниченията върху водата са вече факт в някои региони, засегнати от суша. Предвид несигурната ситуация около язовирите, домакинствата могат да бъдат принудени да спестяват още повече вода. Дори и властите да уверяват, че всичко е направено, за да се избегне спиране на тока, има опасност от недостиг на електричество в разгара на лятото. Увеличаването на мощността на климатичните системи може да увеличи потреблението през юли и август, обяснява изпълнителният директор на електропреносната мрежа (RTE) Тома Вейренк. Цената на билетите за влак може също да се повиши. Само компанията SNCF използва годишно електроенергия, еквивалентна на производството на ядрена електроцентрала и е голяма вероятността да прехвърли увеличението на цената на електроенергията върху цената на билетите… Професионалистите в сектора са най-силно обезпокоени за следващата зима, защото, ако проблемите с доставките продължат дотогава, ситуацията може да стане критична и да доведе до сривове.

Източник - Фейсбук
Георги Димитров е дипломат от кариерата. Посланик, член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България.