АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Дано поне оцелеем

Зорница Илиева - 20 юни 2022

Не е за вярване какви омайни слова използва премиера ни, за да убеждава, че дори не бил прочел изпратеното във външната комисия френско предложение за т.н. вето за РСМ. Та нали гледаме какво пишат и говорят в Скопие, а там казват точно за какво иде реч. Останало е само едно условие – наше, и то е за включването в конституцията на македонските българи.

В НС ще се разиграе сценката с купуване на гласове, напускане на залата, убеждаване и натиск от „важните” посланици и хоп, на 23 юни харвардският човек ще рапортува. Боже, защо изостави България? Да се надяваме на чудо и изтрезняване на избраниците ни, за да не намерят време да гласуват чужди нареждания. Нареждания, които са против интересите ни.

За умните и красивите знаем какви ще ги свършат. Другите дано са прочели френското предложение. В Скопие вече го коментират. Едва си сдържат аплодисментите. Разиграват театро. Нали сме си братя, знаем си нравите. И друг път не критикувайте външната ни министърка. Направи каквото можа. Нали още в първия й работен ден я принудиха да освободи избраните от нея съветници в екипа си. Защото са били дипломати с особените връзки. Но и с огромен опит на Балканите. После я изолираха, за да водят външна политика от кабинета на премиера, от съветниците му. Обърнаха хастара на държавата, а иначе рутят мафията и корумпираните.

Нали не си въобразявате, че решенията са техни? Както и начините на изпълнението им? Дано така да консолидират обществото ни, че да се получи обратния ефект. Както между другото ще се случи и с решението да дадат статут на кандидат-член за ЕС на Украйна и Молдова. След Донецк и Луганск Москва ще бъде принудена да си прибере и Приднестровието. Там също живеят руснаци.

Е, цената ще си заслужава. А след днешната реч на Путин на икономическия форум в Санкт Петербург, някои би трябвало да се замислят повече. Не да организират кибератаки, а да проумеят, че натикването н ъгъла носи само ответни силови действия. А ако украинците наистина са решили с доставените им от англосаксонците нови далекобойни оръжия да разрушат пътя-мост до Крим, който го свързва с Русия, това си е просто гореща Трета световна.

Това ли се цели, за да си прикрият кризите и невъзможността да се справят с икономико-социалните проблеми в страните си? С тези зомбирани общества няма да е проблем. Тежки времена. Дано оцелеем и този път. Това поне го можем.

Източник - Фейсбук