АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Кой е собственик на земеделска земя в Украйна?

Елизабет Фрейзър - 04 август 2022

Съдбата на украинския селскостопански сектор е на пясъчни основи. Миналата година институтът Оукланд съобщи , че над 1,6 милиона хектара земя в Украйна вече са под контрола на базирани в чужбина корпорации. По-нататъшните изследвания позволиха идентифицирането на допълнителни чуждестранни инвестиции. Някои оценки сега водят до извода, че общата земеделска земя в Украйна, контролирана от чуждестранни компании е над 2,2 милиона хектара; изследванията също така идентифицират големи сиви зони около чуждите владения на земята в страната и кой всъщност контролира земята в Украйна днес е трудно да се установи.

Компаниите и акционерите, които стоят зад чуждестранните придобивания на земя в Украйна идват от много различни части на света. Датският „Trigon Agri” например притежава над 52 000 хектара. Trigon е създадена през 2006 г. с помощта на начален капитал от финландски „ лица с висока нетна стойност “. Компанията се търгува в Стокхолм (NASDAQ) и нейните най-големи акционери включват : JPM Chase (UK, 9,5 процента); Swedbank (Швеция, 9,4 процента); UB Securities (Финландия, 7,9 процента); Euroclear Bank (Белгия, 6,6 процента); и JP Morgan Clearing Corp (САЩ, 6,2%).

Обединената фермерска холдингова компания , която е собственост на група инвеститори от Саудитска Арабия, контролира около 33 000 ха украинска земеделска земя чрез Continental Farmers Group PLC. 

AgroGeneration, която притежава 120 000 хектара земеделска земя в Украйна, е регистрирана във Франция, като над 62 процента от нейните акции се управляват от SigmaBleyzer , базирана в Тексас инвестиционна компания.

Американският пенсионен фонд NCH Capital притежава 450 000 ха . Компанията стартира през 1993 г. и може да се похвали, че е едни от най -ранните западни инвеститори в Украйна след разпадането на Съветския съюз. През последното десетилетие компанията систематично е отдавала под наем малки парцели земеделска земя (с размер около два до шест хектара) в цяла Украйна, обединявайки ги в големи ферми, които сега работят индустриално. Според главния партньор на NCH Capital, Джордж Рор договорите за наем дават на компанията правото да закупи наетата в момента земеделска земя, след като мораториумът върху продажбата на земя в Украйна бъде премахнат.

Друга подгрупа от компании имат украинско лидерство, често комбинация от местни и чуждестранни инвестиции, и могат да бъдат регистрирани в данъчни убежища като Кипър, Австрия и Люксембург. Някои от тях също се ръководят от украински олигарси. 

Например UkrLandFarming контролира най-голямата поземлена банка в страната, възлизаща на общо 654 000 ха земя. 95 процента от акциите на UkrLandFarming са собственост на мултимилионера Олег Бахматюк, а останалите пет процента наскоро бяха продадени на Cargill. По същия начин Юрий Косюк, петият най-богат човек в Украйна , е главен изпълнителен директор на MHP, една от най-големите селскостопански компании в страната, която притежава над 360 000 ха земеделска земя.

С настъпването на политическата криза няколко от тези предимно базирани в Украйна компании сами изпаднаха в криза. Един пример е регистрираният в Кипър Mriya Agro Holding, който притежава поземлена банка от близо 300 000 ха. През 2014 г. уебсайтът на компанията (който вече не е достъпен онлайн) показва, че 80 процента от акциите на Mriya Agro Holding са собственост на семейство Гута (украинец), което заема основни ръководни позиции в компанията. Останалите 20 процента са/са регистрирани на фондовата борса във Франкфурт.

Според новинарски източници през лятото на 2014 г. компанията е просрочила плащанията си по две големи еврооблигации, поставяйки бъдещето си под въпрос. Компанията първо привлече подкрепата на базираната в САЩ Blackstone Group и базираната в Украйна Dragon Capital, като и двете оттеглиха подкрепата си само след един месец;  по-късно това направи и международната фирма за одит и финансови услуги Deloitte . Беше сформиран международен комитет на притежателите на облигации , съставен от няколко базирани в САЩ и Обединеното кралство инвестиционни групи (включително CarVal Investors – инвестиционното подразделение на Cargill), които заедно притежават над 50 процента от дълга, дължим по еврооблигациите на Mriya от 2018 г. и 15 процента от еврооблигациите от 2016 г. Бъдещето на тази фирма е неясно, а някои източници предполагат риск от фалит.

Други украински компании, регистрирани в данъчни убежища, също изпитват затруднения. Sintal Agriculture Public Ltd (базирана в Кипър, търгувана на Франкфуртската фондова борса от 2008 г. и притежаваща почти 150 000 хектара земя) преустанови търговията с акции на 29 януари 2014 г.  до второ нареждане “, след като срещу компанията беше започната процедура по несъстоятелност . През 2013 г. нейният уебсайт (сега също несъществуващ) показва, че 36,3 процента от компанията са свободно движещи се акции.

Потенциалният фалит на тези корпорации и намесата на западни инвеститори в управлението на кризата повдигат въпроси за съдбата на притежаваната от тях земеделска земя. Засега не е ясно как ще бъде решен контролът върху въпросните земеделски земи и каква ще е ролята на чуждите компании и фондове, които са инвестирали в тези дружества. Въпреки това, ако нещата се развият по начин, подобен на съседна Румъния, чуждестранният контрол върху тази земя може да се окаже решаващ.

Румъния има подобна история с разпускане на колективните стопанства, даване на право на собственост на техните членове и налагане на мораториум върху продажбата на земеделска земя. Пропуски в националното законодателство на страната създадоха възможности за чуждестранен контрол върху земята чрез процедури по несъстоятелност. Както е документирано от Джудит Буниол , фалитът на националните агробизнеси е предоставил врата за чуждестранен контрол върху земеделските земи в Румъния.

Не е ясно дали същият сценарий може да се случи в Украйна. Този урок от Румъния обаче подчертава колко е важно да се следят отблизо тези сделки със земеделска земя. Освен това мътната ситуация около собствеността върху земята в Украйна повдига много въпроси. Може би най-важният е дали нарастващата концентрация на украинска земя в ръцете на няколко олигарси и чуждестранни корпорации може да бъде от полза за страната, нейния народ и нейната икономика.

Източник - Truthout