АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Светът трябва да научи истината за престъпленията на САЩ срещу човешките права в Близкия изток

11 август 2022

Известно е, че САЩ редовно обвиняват една или друга страна за нарушения на човешки права и това се използва за военни нападения, цветни революции, санкции, пропагандни кампании. За тази цел са създали и финансират хиляди НПО-та по света, използвайки ги като пропагандни инструменти. Като противодействие в Китай също бе създадена неправителствена организация, която публикува доклади за нарушения на човешките права от САЩ. Тези дни бе публикуван Доклад на китайската неправителствена организация „Китайско общество за изследване на човешките права“ за нарушенията на човешките права от САЩ в Близкия изток. Какво се казва в него? (U.S. commits serious crimes of violating human rights in the Middle East and beyond)

САЩ извършват сериозни престъпления, нарушавайки правата на човека в Близкия изток и извън него

Съединените щати са извършили поредица от престъпления, които сериозно нарушават международното право, включително военни престъпления, престъпления срещу човечеството, произволно задържане, злоупотреба с изтезания, изтезания на затворници и безразборни едностранни санкции в Близкия изток и околните райони, представляващи систематични нарушения на правата на човека с трайна и широкообхватна вреда.

Престъпленията на САЩ не само доведоха до чести и повтарящи се войни в Близкия изток и на други места по света, като ги потопиха в блатото на конфликти и дилеми в областта на сигурността, но и сериозно подкопаха правата на местните хора на живот, здраве, лично достойнство, свобода на религиозните убеждения, оцеляване и развитие.

  1. Започване на войни, избиване на цивилни и нарушаване на правото на живот и оцеляване

Американският историк Пол Атууд в своята книга, озаглавена „Война и империя: Американският начин на живот“, която излезе през 2010 г., посочи, че „войната е американският начин на живот“. От основаването на Съединените щати до днес по-малко от 20 години е времето, в които те не са водили войни и това ги превърна в истинска „военна империя“.

От края на Студената война Съединените щати са участвали в почти всички големи конфликти и войни в Близкия изток и околните региони, които се превърнаха в най-силно засегнатата област от войните, започнати от тях.

Статистиката на американското Списание Smithsonian Institution показва, че от 2001 г. войните и военните операции, започнати от Съединените щати в името на „антитероризма“, са обхванали „около 40% от държавите на планетата“.

Съединените щати не само убедиха своите съюзници в започването на войната в Залива (1990-1991 г.), войната в Афганистан (2001-2021 г.), войната в Ирак (2003-2011 г.) и т.н., но също така бяха дълбоко въвлечени във войната в Либия и сирийската война, създавайки хуманитарна катастрофа, рядко срещана в целия свят. Войнолюбивите Съединени щати нанесоха пряка, сериозна и трайна вреда на правото на живот и оцеляване на местното население.

Първо, безразсъдно водене на войни в нарушение на международното право. Войната в Афганистан и войната в Ирак са двете най-големи войни, започнати от Съединените щати в Близкия изток и околните региони, причинявайки ужасни бедствия, разрушавайки условията на живот на хората в двете страни.

Проектът за разходите на войните на университета Браун сочи, че повече от 174 000 души са загинали директно във войната в Афганистан, от които над 47 000 са цивилни.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) почти 20-годишната война в Афганистан е принудила 2,6 милиона афганистанци да избягат в чужбина и е разселила 3,5 милиона други.

През 2003 г. Съединените щати не се съобразиха с Организацията на обединените нации и нарушиха основния принцип на международното право, забраняващ използването на сила и започнаха войната в Ирак с оправдания, изсмукани от пръстите, за да извършат своята агресия.

Според Statista, глобална статистическа база данни, от 2003 до 2021 г. около 209 000 иракски цивилни са загинали във войни и жестоки конфликти, а около 9,2 милиона иракчани са станали бежанци или са били принудени да напуснат родината си. Съединените щати започнаха войни в Близкия изток и на други места, сериозно подкопавайки правото на живот и оцеляване на хората в региона.

Второ, погазване на международното право и безразборно избиване на невинни граждани. За да постигнат собствените си военни цели, САЩ пренебрегват живота на цивилни в други страни.

От една страна, многократно и безразборно са атакували цивилни в Близкия изток и на други места.

На 12 август 2005 г. американска бронирана патрулна машина стреля по хора, излизащи от джамия в крайградския град Рамади, Ирак, убивайки 15 иракчани, включително осем деца, и ранявайки 17 други.

На 21 ноември същата година американските войски, разположени в Ирак, откриха огън по цивилен автомобил в северен Багдад, убивайки петчленно семейство, включително три деца. Разследващата комисия на ООН обвини американските военни в предприемане на безразборни атаки в Сирия, причинявайки цивилни жертви и показвайки безразсъдно пренебрежение към последствията, което представляват военни престъпления.

Доклад на ООН, публикуван през септември 2019 г., отбелязва, че много от въздушните удари, извършени от водената от САЩ коалиция на места като Сирия, „не са взели необходимите предпазни мерки за разграничаване между военни цели и цивилни“.

От друга страна, Съединените щати широко използваха въздушни удари за провеждане на така наречените „антитерористични“ операции, които често убиваха цивилни „по погрешка“, раняваха невинни хора и произволно ги лишаваха от правото на живот.

„Ню Йорк Таймс“ съобщи, позовавайки се на разследване на секретни документи на Пентагона, че честите въздушни удари на САЩ в Сирия са причинили голям брой цивилни жертви поради „сериозни пропуски в разузнаването“ и „неправилно насочване“, което Пентагонът обикновено избира да прикрие някоя свой дейност или да накаже някой.

През 2017 г. американската армия нанесе това, което нарече „най-прецизният въздушен удар“ по сирийския град Рака. RAND Corporation, американският мозъчен тръст, посочи в публикуван доклад, че военната операция на САЩ е довела до 38 инцидента, причинили цивилни жертви, убивайки 178 цивилни и ранявайки десетки други. Някои правозащитни групи изчислиха, че броят на цивилните жертви може да достигне 1600.

На 18 март 2019 г. американски дронове убиха най-малко 64 цивилни жени и деца, докато издирваха „екстремистки групи“ в град Багуз на сирийско-иракската граница.

През февруари 2022 г. американските военни започнаха нападение в сирийската провинция Идлиб, убивайки най-малко 13 души, включително шест деца и три жени.

На 29 август 2021 г. атака с дрон на американските военни в Кабул, столицата на Афганистан, уби 10 местни цивилни, включително седем деца.

От трета страна, американските военни убиват цивилни без причина.

Съединените щати са склонни да използват военни наемници от частни военни компании (ЧВК) за извършване на репресии в Близкия изток и така да избягват отговорност за своите незаконни и престъпни действия. През 2007 г. служители на американската Blackwater Company – частна наемническа компания извършиха клане на площад Nisour в Багдад, убивайки 14 цивилни, включително две деца, и ранявайки най-малко 17 други. През 2020 г. тогавашният президент Доналд Тръмп дори помилва служители на Blackwater, извършили военни престъпления в Ирак.

В тази връзка работна група към Съвета на ООН по правата на човека, занимаваща се с използването на наемници за тази цел заяви, че този акт на правителството на САЩ е в нарушение на международното хуманитарно право и правата на човека и е оскърбление за правосъдието и жертвите и техните семейства, призовавайки всички държави, страни по Женевскта Конвенция да го осъдят съвместно. Безразборното клане на цивилни в чужбина от военните на САЩ несъмнено представлява престъпление срещу човечеството.

Трето, непрякото участие в различни войни от страна на САЩ доведе до голям брой цивилни жертви.

Съединените щати широко използват проксита (както това става в момента чрез Украйна срещу Русия) за водене на изгодни за тях войни в Близкия изток и на други места по света, продавайки и оръжия в големи количества, причинявайки широкомащабни хуманитарни катастрофи.

Съединените щати са дълбоко въвлечени във войната в Сирия и вътрешния конфликт в Либия чрез насърчаване на действията множество подставени лица, в резултат на което местните войни и конфликти да се проточват до днес и ситуацията там става все по-сложна, което прави политическото помирение и социалната стабилност далечна перспектива.

Мустафа Абдул Джалил, бивш председател на Либийския национален преходен съвет, казва, че постоянните граждански вълнения са довели до смъртта на много либийци, „а Съединените щати не се интересуват от последствията от военните операции и войните“.

Според данни, публикувани от ООН, военната намеса на САЩ е отнела живота на най-малко 350 000 души в Сирия, разселила е повече от 12 милиона души и е оставила 14 милиона цивилни спешно нуждаещи се от хуманитарна помощ. Проблемът със сирийските бежанци беше наречен от ООН „най-голямата бежанска криза на нашето време“.

Докато Афганистан и Ирак все още бяха затънали във войни, правителството на САЩ, което безразсъдно започна войните,  реши да изтегли армията си, с пълно пренебрежение към най-елементарната хуманност, увековечавайки конфликтите в тези страни и допълнително влошавайки хаотичната им ситуация.

Унищожавайки със сила  държавния апарат на Ирак, Съединените щати отслабиха способността на иракското правителство да контролира и предоставиха пространство и условия за разширяване на тероризма.

През 2011 г. САЩ изтеглиха войските си от Ирак. Екстремистки групировки като „Ислямска държава“ се възползваха от ситуацията и получиха възможност да стават все по-мощни. Последвалите чести насилствени терористични атаки се превръщат в най-голямото предизвикателство, застрашаващо сигурността на Ирак и региона.

През август 2021 г. Съединените щати също  изтеглиха войските си от Афганистан и отново си затвориха очите за безопасността на живота на афганистанския народ по време на изтеглянето, което доведе до много шокиращи жертви.

2. Принудителна трансформация, едностранни санкции, грубо нарушаване на правата на хората за развитие, живот и здравеСледва продължение.