АНАЛИЗИ > СТАТИИ
КИТАЙ ИЗПРЕВАРИ  САЩ И  В НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Дона Лу - 17 август 2022

Тези дни в. Гардиън излезе със статия, в която съобщи, че между 2018 г. и 2020 г. Китай е публикувал 23,4% от научните статии в света, изпреварвайки САЩ и излизайки на първо място в световната наука.

Това е поредното в списъка на глобалните технологични постижения на Китай, превърнал се в световен лидер в научните изследвания. Така през 2020 г. Китай изпревари Съединените щати и стана лидер в броя на патентите за интелектуална собственост на нови неща.

Китай изпревари САЩ като световен лидер както в резултатите от научните изследвания, така и в проучванията за тяхното въздействие върху световната наука, според доклад, публикуван от министерството на науката и технологиите на Япония.

Докладът, който беше публикуван от японския Национален институт за научна и технологична политика (NISTP) във вторник, установи, че Китай сега публикува най-голям брой научни изследвания годишно, следван от САЩ и Германия.

Цифрите са базирани на средни годишни стойности между 2018 г. и 2020 г. и са извлечени от данни, събрани от аналитичната фирма Clarivate.

Данните от японския Национален институт за научна и технологична политика (NISTP) показват, че Китай публикува почти 40% повече научни статии от САЩ. Между 2018 и 2020г в Китай са публикувани средно 407 181 научни статии на година в сравнение с 293 434 в Съединените щати. 

Китайските изследвания също са най-цитираните в света, което показва научната значимост на тяхното съдържание. Те представляват повече от една четвърт (27,2%) от 1% най-често цитирани произведения в света. Броят цитирания, които дадена изследователска статия получава, е често използван показател в академичните среди. Колкото повече пъти едно изследване е цитирано в последващи статии от други изследователи, толкова по-голямо е неговото „въздействие“ и съответно неговото значение. САЩ са на второ място след Китай и имат 24,9% от този 1 % най-цитираните научни статии в света произведения , докато изследванията в Обединеното кралство са трети с 5,5%.

Констатацията за „силно въздействие“ е в съответствие с изследване, публикувано по-рано тази година , което установи, че Китай изпреварва САЩ през 2019 г. в най-високия показател от 1% най-цитирани произведения, а преди САЩ Китай е изпреварил още през 2015 г. и Европейския съюз.

По отношение на специфичните области на научни изследвания, Китай има най-висок дял на изследвания в областта на химията, инженерните науки и математиката. Американски изследователи са водещи в областта на физиката, науките за живота и клиничната медицина.

Докладът беше публикуван в деня, в който президентът на САЩ Джо Байдън подписа Закона за чиповете и науката, който позволява отпускането на 200 милиарда долара за финансиране на научни изследвания за следващите 10 години, с желанието да се направят научните изследвания в САЩ по-конкурентни от тези Китай.

Китайското посолство в САЩ заяви миналия месец, че Китай е „твърдо против“ законопроекта, който според него е „израз на студената война и манталитет на играта с нулева сума“.