АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Украинците не могат да измислят и подготвят толкова софистицирана операция. Те може да са само и единствено част от изпълнението

Петър Воденски - 22 август 2022

Няма и един ден след терористичния акт срещу философа Дугин – при който загина дъщеричката му, и вече се намери някаква неизвестна досега руска „армия“, „бореща“ се срещу Кремъл, която пое отговорност чрез живеещ в чужбина бивш руски депутат. (Същата песен в един глас запяха проамерикански НПО-та и украински посланици по телевизора).

Да ме прости Господ за тези думи, но украинците не могат да измислят и подготвят толкова софистцирана операция, това все повече намирисва по замисъл и подготовка на „скъпия афтършейвна англичаните, а украинците може да са само и единствено част от изпълнението.

Все си спомням за Хрущов Никита Сергеевич, който, като обяснявал на английския си колега необходимостта от разоръжаване, му казал със свойствената си откровеност: „За да потопим Вашия остров, на нас са ни необходими три ракети, но ние, за всеки случай, сме Ви подготвили дванайсет“. Май това е правилният подход към „Джони“ (чичо Сам е различен).

(Даря Дугина, журналист, политолог, военен кореспондент, философ и общественик беше жестоко убита при експлозия на 20 август, докато се връщаше от фестивала „Традиция“ край Москва. Убийството е подготвено от украинските спецслужби, изпълнителката е украинската гражданка Наталия Вовк, избягала в Естония, по данни на Центъра за връзки с обществеността на ФСБ, цитиран он „Взгляд„.

Наталия Шабан/Вовк е кадрови офицер от Главно разузнавателно управление на Въоръжените сили на Украйна от 2010 г., звание майор, военна специалност: внедряване и събиране на данни.

Уточнява се, че за да организират убийството и да получат информация за начина й на живот, Вовк и дъщеря й са наели апартамент в Москва в къщата, в която живее Дугина.
Те я наблюдавали от лек автомобил „Мини Купър“. В същото време при влизане в Русия са използвани номерата на Донецката народна република – Е982ХН ДНР, в Москва – казахстански номера 172AJD02, а при излизане – украински номера AH7771IP. Материалите по разследването са предадени на Следствения комитет.

Терористичният акт получи сериозен международен отзвук. Русия ще повдигне темата за убийството на Даря Дугина на заседание на Съвета за сигурност на ООН на 23 август- бел. ред.).

Петър Воденски е дипломат. Бил е генерален консул в Истанбул (1990) и посланик в Анкара (1991-1992), Кишинев (1995-2001) и Никозия (2005-2009). Два пъти е бил началник на Кабинета на министъра на външните работи (при Станислав Даскалов и Соломон Паси). Член на Стратегическия съвет към президента.