АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Американските ГМО гиганти ще поемат контрола върху земеделските земи в Украйна

Ф. Уилям Енгдал - 23 август 2022

Големият хуманитарен шум през последните седмици, изискващ безопасен транспорт на украинско зърно за облекчаване на кризата с глада в Африка и на други места, е измамен на много нива.

Не на последно място е кой притежава земята, на която се отглежда зърното и дали това зърно всъщност е незаконна ГМО патентована царевица и други зърна. Корумпираният режим на Зеленски тихомълком сключи сделки с големите ГМО агробизнес компании на Запад, които тайно поеха контрола върху някои от най-продуктивните „черноземни“ земеделски земи в света.

През февруари 2014 г. държавен преврат, подкрепен от правителството на САЩ, принуди избрания президент на Украйна да избяга за живота си в Русия. През декември 2013 г. президентът Виктор Янукович обяви след месеци на дебат, че Украйна ще се присъедини към руския Евразийски икономически съюз с обещание за 15 милиарда долара закупуване от Русия на държавния дълг на Украйна и 33% намаление на цената на вносния руски газ.

Конкурентното предложение беше нищожно – „асоциирано членство“ в ЕС, свързано с приемането от Украйна на драконовски пакет от заеми от МВФ и Световната банка, с последващи приватизацията на безценната земеделска земя на Украйна, засаждане на ГМО култури, както и сериозни съкращения на пенсиите и социалня бюджет. В замяна на 17 милиарда долара заем от МВФ, Украйна също ще трябва да повиши данъците върху личните доходи с цели 66% и да плаща 50% повече за природен газ. Работниците ще трябва да работят десет години повече, за да получат пенсии. Целта беше Украйна да се отвори за „ чужди инвестиции “. Обичайното изнасилване на икономиката от МВФ от името на глобалистките корпоративни интереси.

Ключова разпоредба на исканията на САЩ и МВФ към правителството след преврата на избрания от САЩ премиер Арсений Яценюк, лидер на подкрепяните от ЦРУ Maiden протести срещу Янукович, беше най-накрая да отвори богатата селскостопанска земя на Украйна за чуждестранни ГМО гиганти, в т.ч. Monsanto и DuPont. Трима от кабинета на Яценюк, включително ключовите министри на финансите и икономиката, бяха чужди граждани, продиктувани на Киев от Виктория Нуланд от Държавния департамент на САЩ и тогавашния вицепрезидент Джо Байдън. Наложените от Вашингтон условия за заем от МВФ изискваха Украйна също да отмени забраната си за генетично модифицирани култури и да даде възможност на частни корпорации като Monsanto да засаждат своите ГМО семена и да пръскат полетата с Roundup на Monsanto.

Откакто Украйна обяви независимост от Съветския съюз през 1991 г., запазването на контрола над ценната „черноземна“ земя на Украйна беше един от най-нагорещените въпроси в националната политика. Последните проучвания показват, че 79% от украинците искат да запазят контрола върху земята си от чуждестранно поглъщане. Украйна, както и Южна Русия, е дом на ценни черноземи, тъмна, богата на хумус почва, която е много продуктивна и се нуждае от малко изкуствени торове.Украински закон от 2001 г. наложи мораториум върху частната продажба на земеделска земя на по-големи компании или чуждестранни инвеститори.

Мораториумът трябваше да спре изкупуването от корумпирани украински олигарси и отдаването им под наем на чуждестранен агробизнес на богатите земеделски земи.Седем милиона украински фермери притежаваха малки парцели с обща площ около 79 милиона акра. Останалите 25 милиона акра са били собственост на държавата. Култивирането на ГМО култури беше строго незаконно. Въпреки мораториума, Monsato, DuPont, Cargill и други западни доставчици на ГМО започнаха да разпространяват своите патентовани ГМО семена в чернозема на Украйна.

До края на 2016 г., според вече изтрит доклад на Министерството на земеделието на САЩ, около 80% от украинската соя и 10% от царевицата са били отглеждани незаконно от генетично модифицирани семена. През май 2021 г. Зеленски подписа законопроект № 2194, дерегулиращ земята, наричайки я „ключ“ към „пазара на земеделска земя“. Той беше прав. За да успокои опозицията на фермерите, Зеленски заяви, че новият закон позволява само на украински граждани да купуват или продават ценната земеделска земя през първите няколко години. Той не спомена огромната вратичка, позволяваща на чуждестранни компании като Monsanto (днес част от Bayer AG) или DuPont (сега Corteva), или други компании, които оперират в Украйна повече от три години, също да купуват желаната земя.

Законът от 2021 г. също даде собственост на известни корумпирани общински и селски управи, които могат да променят предназначението на земята. След януари 2024 г. гражданите на Украйна, както и корпорациите, могат да купуват до 10 000 хектара земя. А изменението от април 2021 г. на закона за пазара на земя – „За изменения на Кодекса на земята на Украйна и други законодателни актове относно подобряването на системата за управление и дерегулацията в областта на поземлените отношения“ – отвори още една огромна вратичка за чуждестранния агробизнес поемете контрола над богатата черна земя на Украйна.

Изменението заобикаля забраната за продажба на земя на чужденци чрез промяна на предназначението на земята, например от обработваема земя в търговска земя. След това може да бъде продаден на всеки, включително чужденци, които на свой ред могат да го пренасочат към земеделска земя.

Зеленски подписа законопроекта и се върна към предизборното си обещание да проведе национален референдум за всяка промяна в собствеността върху земята. Ако има някакво съмнение относно интереса на американския агробизнес, свързан с ГМО, да заграби първокласната земеделска земя в Украйна, погледът към настоящия борд на директорите на Бизнес съвета САЩ-Украйна е поучителен. Тя включва най-големия частен гигант в света за зърно и агробизнес Cargill. Тя включва Monsanto (днес част от Bayer AG), които притежават патентовани ГМО семена и смъртоносния пестицид Раундъп. Той включва Corteva, огромното ГМО сливане на DuPont и Dow Chemicals. Той включва други гиганти в зърнения картел Bunge и Louis Dreyfus. Включва големия производител на селскостопанска техника John Deere.

Тъй като Bayer/Monsanto, Corteva и Cargill вече контролират докладваните 16,7 милиона хектара първокласни украински черноземни земеделски земи и с фактически подкуп от МВФ и Световната банка, правителството на Зеленски се поддаде и разпродаде. Резултатът ще бъде много лош за бъдещето на това, което доскоро беше „житницата на Европа“. Тъй като Украйна сега е отворена от компаниите на ГМО картела, остава само Русия, която забрани ГМО културите през 2016 г., като единственият голям световен доставчик на зърно без ГМО.

Съобщава се, че ЕС работи върху нов закон, който ще отмени отдавна установения критичен процес на одобрение на ГМО култури и ще отвори шлюзовете за превземането от ГМО.

Ф. Уилям Енгдал е консултант по стратегически рискове и лектор, политолог в Принстънския университет, автор на множество бестселъри за петрола и геополитиката, научен сътрудник на Центъра за изследване на глобализацията.

Източник - Global Research