АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Не споменавай напразно името Му!

д-р Владимир Тупавичаров - 24 август 2022

Евроатлантическата трагикомедия

Майтап, майтап, ала малкият Еманюел порасна и стана Президент Макрон. Гледах го онзи ден в Камерун, как устройва сцена на ревност на африканците. Вие казва сте лицемери, не ни подкрепяте срещу Русия, а те са последната колониална империя. Не разбирате вие, африканци такива, от демокрация и човещина. Франция обвинява Русия, че са колониалисти, в Африка го обяснява! А в другия край на континента обикаля Лавров и си говори на руски с държавните глави, те завършили „Патрис Лумумба“ в Москва, още в ония години на СССР. И си общуват на руски без никакъв проблем, и му се радват на Лавров, като деца на лампа. Щото Макрон им обещава сигурност, разбирай пушки и култура, разбирай НПОта и фондации, а руснакът носи хлебец.

А е богата Африка, енергоизточници има, включително уран, редки метали има, диманти и злато има. Затова Макрон реве, като реквизиран бик, щото Франция има доста ядрени централки и уранецът за тях идва от тук.

В Близкия изток, Далечния изток и Средна Азия – същата работа. Не щат да изолират Русия и туйто! Там пък америкаците истерясаха. Нанси Пелоси си е наумила да посети Тайван, въпреки протестите на Китай. Те заплашват да обявят безполетна зона, американците пращат самолетоносач. Китайците почват големи военни учения, Нанси си знае нейната. Та ако някоя заран преброите две слънца вместо едно, не се чудете! Тя си има стара история с китайците, още едно време на площад Тянанмън носеше плакати, цветна революция им стягаше. Сума народ изгина, но номерът не мина и Китай стана това, което е днес. Сегашното и́ поведение носи сериозни ползи на Републиканската партия. Ако се откаже, те ще ревнат, че Америка пак е унизена, ако отиде ще ревнат, че подлага света на опасност от ядрена война. Цунг цванг, както казват в шаха, няма полезен ход.

Доналд Тръмп е в гърчова готовност, твърдо е решен да се върне в Белия дом. Преди два дни си мереха ковидите с Байдън. Тия са си направо геронтокрация, старците на Кремълска стена от времето на СССР си бяха едни млади лъвчета. Но майната и́ на вътрешната политика на САЩ, Китай е ядрена държава и е твърдо решен да си прибере Тайван! Сещам се за един пишман кандидат президент, дето голямата му хитрина беша да пита опонента си „Чий е Крим“. А сега професоре, чий е Тайван, като си толкова гявол? Какво стана с тоя човек, какво стана с възрастната му майчица …

В Родината също боза. Корнела стиска́ мандата, като мъртвец китка. Моля ти се бе, Радев, дай да го подържа още малко /още говорим за мандат, не това дето си помислихте/! Щото съм поела някои ангажименти, да си ги довърша, че трябва пари да връщам. Ама той – не! Номера ще ми въртиш, а? Връщай сега кинти, да видиш кон боб яде ли и магаре стока ли е! И Дон Кихот със Санчо Панса се разтичаха, като обезумели, но не срещу вятърните мелници, а в тяхна защита.

На Кирчо множественото число му е някакъв хравардска вариант: его – ега́, ка́рго – карга́. Та мигновено уреди осем „карга́“ втечнен газ, ама къде ще разтоварват ще го мисли служебното правителство. Ако намерят по – евтин газ, могат да откажат „карга́та“. Предишните два кораба се оказаха соапова сделка – те разтоварват в Турция, а турците ни дават същото количество руски газ, малко по – скъпичко стъпва, но ние не сме дребнави. Митрофанова каза, че опцията от Газпром е отворена, плащаме в рубли и газът потича. И вероятно точно така ще стане, защото като си отидат тия американски еничарчета, следващите едва ли ще рискуват измръзналите тълпи да ги линчуват.

Германия клекна, Австрия клекна, само ние сме ербап. Като гледам колко рано започнаха да капят листата на дърветата, чака ни люта зима. Путин се сдоби с още два съюзника – климатик и радиатор. Другият тарикат се оказа оня на „Еконт“, дето стана министър на транспорта. Той гордо обяви, че БДЖ за първи път от н’ам кога е излязла на печалба. Оказа се дървена далавера – изплатили им парите по някакво старо дело, плюс малко държавни субсидии, плюс малко вдигане на цени. Ама два дена пичът се надува́, като ва́рен джигер, а жълтопаветните го обявиха за финасов гений, почти светец. Като казах светец, та се сетих:

Руснаците и турците се разбраха да произвеждат съвместно безпилотници „Байрактар“ и сега онези украинци, дето измислиха Свети Байрактар и си накръщаваха децата на него, вероятно ще ги обявят за путинисти. Свети Джавелин засега остава, свети Хаймърс е в процес на канонизиране. Украинската върхушка се превърна в буркан с паяци. Зеленски ампутира 651 човека от службите за сигурност, включително шефът и и главната прокурорка. Всичките до един – путинисти! Отне гражданстото на Беня Коломойски, олигархът който го създаде като комик, а по – късно, като президент. Викам си – много важно, украинско гражданство! Обаче пак не съм прав, Беня попадал под ударите на закона Магнитски и без това гражданство Държавният департамент ще му глътне паричките, точно като паричките на руските олигарси. Аз що не ставам олигарх! Та след като овърша службите за сигурност, Зеленски заповяда за 3 – 6 седмици руснаците да бъдат изхвърлени от всички украински територии. Не знаех, че става така и се зачудих, защо не издаде тая заповед досега, ами ручахме жабета? И се започна едно настъпление, ум да ти зайде.

Гърмят всички медии, Люся Арестович сладко шепне: тук ще ударим, там ще отрежем, онам ще обградим. И си представих Хитлерова Гремания през 1940 година – излиза Гьобелс по радиото и заявява: ще нападнем Франция през Ардените, те няма да очакват, че танковете ще минат през горите, ама ние сме направили тежки танкове и т.н.

Абе и аз имам една болна фантазия! Няма начин да подмина спорта. На мач между „Бешикташ“ и някакъв украински отбор, турските фенове скандирали „Владимир Путин“. И толкова изкарали украинците от равновесие, че ония паднали. Сега ФИФА ги разследва, сигурно ще ги глоби. Не е истина – само името му е достатъчно. Няма майтап, на предизборен дебат между Лиз Трас и Риши Сунак, опонентът и́ за премиер на Велокобритания, след шестото споменаване на Владимир Путин водещата припадна и дебатът не продължи.

Дето се вика, не споменавай напразно името Му!

Източник - Фейсбук