АНАЛИЗИ > СТАТИИ
САЩ шантажират Русия да ескалира конфликта в Украйна

Мелкулангара Бхадракумар - 24 август 2022

На 20 август 2022 г. безпилотен летателен апарат (БЛА) се удари в покрива на щаба на Черноморския флот на Русия в Севастопол, Крим. От военна гледна точка, грубият, местно сглобен дрон, който пуска една или две произведени в страната бомби върху неохраняеми обекти в Крим, е в най-добрия случай игла в голямата картина на специалната военна операция (СВО) на Русия в Украйна. Но това може да има сериозни последствия в няколко други отношения. 

Като начало тази ескалация има одобрението на Вашингтон. Високопоставен служител на администрацията на Байдън каза пред NatSec Daily, че САЩ подкрепят удари по Крим, ако Киев ги сметне за необходими. „Ние не избираме цели, разбира се, и всичко, което сме предоставили, е за целите на самоотбраната. Всяка цел, която решат да преследват на суверенна украинска земя, по дефиниция е самоотбрана“.

Но Вашингтон знае – и Москва знае – че като всяка софистика, тази също е умен аргумент, но грешен и измамен по същността си. New York Times тълкува атаката с дрон срещу Крим като предизвикателство към лидерството на президента Владимир Путин. The Times писа, че атаките в Крим „оказват вътрешен политически натиск върху Кремъл, като критиките и дебатите за войната все повече се отприщват в социалните медии и подчертават, че дори това, което руското правителство смята за руска територия, не е безопасно“.

Times твърди, че „докато картините от противовъздушен огън, пронизващ синьото кримско небе, рикошираха в социалните медии, интуитивната реалност на войната ставаше все по-очевидна за руснаците – много от които се обединиха зад линията на Кремъл, утвърдена в държавните медии, че „специалната военна операция“ за спасяване на Украйна от нацистко господство протича гладко и по план“.

Вестникът цитира известен мозъчен тръст от естаблишмънта в Москва, който признава, че атаката в Крим е „сериозно“ развитие, доколкото „хората започват да чувстват, че войната идва към тях“. Украинският президент Володимир Зеленски заяви в събота: „Човек буквално може да усети във въздуха на Крим, че окупацията там е временна и Украйна се завръща“.

Още веднъж, докато Русия стабилно печели наземната война в Украйна, САЩ са решени да не загубят информационната война. Според изчисленията на Вашингтон в информационната епоха войната в крайна сметка трябва да бъде спечелена в съзнанието на руския народ. Следователно тази преднамерена ескалация от Вашингтон поставя Москва пред дилема, тъй като ако не получи отговор, Зеленски може да се насочи към 19-километровия Кримски мост.

Всъщност това е почти сигурно. Въпросът е, че Керченският мост е „мостът на Путин“ в съзнанието на руския народ. Докато официално отваряше моста за автомобилно движение през май 2018 г., Путин беше цитиран да казва на работниците: „В различни исторически епохи, дори при царските свещеници, хората са мечтали да построят този мост. След това се връщаха към него през 30-те, 40-те, 50-те години. И накрая, благодарение на вашия труд и вашия талант, чудото се случи.”

Следователно няма по-добър начин да се пробие ореолът около Путин от изпращането на поне част от Керченския мост на дъното на Черно море. Междувременно, от гледна точка на САЩ, атаките на Киев с дронове срещу Крим преследват три цели:

Първата – удар върху руския морал. Наистина растящата популярност на Путин в Русия се превърна в рана в очите на администрацията на Байдън. Майсторското навигиране на руската икономика от Путин извън кризата – е невероятно постижение, което срина цялата силова логика в американските разчети – инфлацията непрекъснато пада (за разлика от европейските страни и САЩ); спадът на БВП – също; чуждестранните резерви се увеличават; текущата сметка е на плюс; а така наречената „ядрена опция“ на администрацията на Байдън – отстраняването на Русия от системата SWIFT – не успя да осакати външната търговия.

Второ, и Вашингтон, и Киев отчаяно се борят за „истории на успеха”, за да отвлекат вниманието. Разиграваната от The Times история, говори сама за себе си. В действителност, руската офанзива в Донбас създаде нов импулс и стабилно смила украинските сили. В рамките на седмицата руснаците ще обкръжат опорната точка на украинската отбранителна линия, град Бахмут – комуникационен възел за придвижване на войските и снабдяването в Донбас. Руските войски достигнаха покрайнините на града от север, изток и юг. Падането на Бахмут ще бъде съкрушително поражение за Зеленски.

От друга страна, вече два месеца след като Зеленски обеща „контранастъпление“ срещу Херсон край Крим, такова никъде не се вижда. Дори най-ревностните му привърженици в западните медии се чувстват разочаровани. Със сигурност расте разочарованието в Европа.

Унгарският премиер Виктор Орбан, несъмнено най-умният европейски политик днес (с икономика, регистрираща над 6% растеж, когато останалата част от континента е затънала в рецесия), каза в интервю за германското списание Tichys Einblick миналата седмица, че тази война бележи края на „западно превъзходство“. Интересното е, че той нарече Big Oil „печеливши от войната“ и посочи, че Exxon е удвоил печалбите си, Chevron ги е учетворил, а печалбите на ConocoPhillips са се увеличили многократно”. (Разбира се, и трите са американски компании). Посланието на Орбан беше ясно: Америка отслаби ЕС. Тази мисъл трябва да тревожи много европейски политици днес.

Трето, Вашингтон премерено хвърли ръкавицата. Но няма начин войната да бъде пренесена в гостните на обикновените американци, така, както по думите на Times се случва в Русия. Двадесет американци бяха убити в Харков преди два дни при високоточен руски ракетен удар, но на гробището Арлингтън няма да се върнат чували с трупове. Нито ще попаднат в заглавията на американските СМИ.  

САЩ планират да продължат нагоре по стълбата на ескалацията. Ескалацията е последният шанс на администрацията на Байдън да спре победата на Русия. Американският стратегически мислител и учен Джон Миършаймър написа, че рискът от катастрофална ескалация е „значително по-голям от общоприетото мнение. И като се има предвид, че последиците от ескалацията могат да включват голяма война в Европа и вероятно дори ядрено унищожение, има основателна причина за допълнително безпокойство.”

Москва язбягва всякаква ескалация, тъй като СВО дава резултати. Докато САЩ са в известно отчаяние и плановете на Русия да проведе референдуми в Херсон и Запорожие през септември трябва да бъдат спрени. Тук се крие опасността.

Нарастващият американски шум около Запорожката атомна електроцентрала сочи към скрит план за пряка намеса във войната в даден момент. Опитът на Киев да организира ядрена експлозия в Запорожие може да се разглежда само в тази светлина. Москва не изключва подобна възможност.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу разкри вчера, че Русия е започнала масово производство на хиперзвукови крилати ракети „Циркон“ и вече ги разполага. САЩ не са способни да се противопоставят на Циркон, които се оценяват като 11 пъти по-бързи от Томахоук с много по-добри характеристики на проникване в целта. Шойгу може да е дал остро предупреждение, че Русия няма да се уплаши, ако НАТО се намеси пряко в Украйна.

Мелкулангара К. Бхадракумар (Melkulangara K. Bhadrakumar) е бивш индийски посланик, чиято дипломатическа кариера е посветена на мисии в бившия Съветски съюз и в Пакистан, Иран и Афганистан, Южна Корея, Шри Ланка, Германия и Турция. Анализира външната политика на Индия и Близкия изток, Евразия, Централна Азия, Южна Азия и Азиатско-тихоокеанския регион.
Източник - Indian Punchline